Βρετανία: Οι Εργατικοί στηρίζουν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

UK WESTMINSTER

Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα στους βουλευτές των Εργατικών ότι το κόμμα θα στηρίξει την έκκληση για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει και να ψηφίσει την Τετάρτη τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το Brexit και οι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις -ή τροπολογίες- στις οποίες θα περιληφθούν και εκείνες που θα ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

«Δεσμευόμαστε να προτείνουμε ή να στηρίξουμε μια τροπολογία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για να αποτραπεί η επιβολή στη χώρα ενός καταστροφικού Brexit των Τόρι (Συντηρητικών)» πρόκειται να δηλώσει ο Κόρμπιν στους βουλευτές του, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Δεν έχει αποφασιστεί το πώς και πότε θα υποβληθεί η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα

Η ακριβής διατύπωση και η χρονική στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση των Εργατικών για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, διευκρίνισε απόψε ένας εκπρόσωπος του κόμματος.

Οι Εργατικοί σκοπεύουν να στηρίξουν την έκκληση για δεύτερο δημοψήφισμα, εάν το κοινοβούλιο απορρίψει το εναλλακτικό σχέδιό τους για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ακριβής μορφή της τροπολογίας που θα αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Επέμεινε όμως ότι, εφόσον εγκριθεί αυτή η πρόταση, θα πρέπει να δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να ψηφίσουν και υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το κόμμα δεν θα κάνει δεκτή μια πρόταση για δημοψήφισμα που θα δίνει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της παραμονής και της Συμφωνίας Αποχώρησης που προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν θα ψηφίσουμε υπέρ οποιασδήποτε πρότασης που στηρίζει τη συμφωνία της Μέι για το Brexit», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να περάσει η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, είπε ότι είναι δύσκολο να το κρίνει αυτή τη στιγμή, καθώς η κατάσταση είναι ευμετάβλητη.