Η βρετανική αστυνομία για την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα

Η αστυνομία που ερευνά τη δηλητηρίαση στη Βρετανία του ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal (Σεργκέι Σκριπάλ) δεν θα κατονομάσει σ’ αυτό το στάδιο εν δυνάμει υπόπτους καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

«Στο στάδιο αυτό, δεν δηλώνουμε πως μας ενδιαφέρει κάποιος ή πως έχουμε κάποιον ύποπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νιλ Μπέισου, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι απειλές για κυρώσεις με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ δεν θα μείνουν αναπάντητες, διαμηνύει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

Η Βρετανία έχει δώσει διορία στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα μεσάνυχτα απόψε ώστε να εξηγήσει πώς ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου διπλού πράκτορα.
Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά. 

«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή «κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η βρετανική πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό». 

Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας».
«Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία». 

Τι είναι οι νευροτοξικοί παράγοντες Novichok και ποιά είναι η δράση τους

O Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δέχτηκαν επίθεση με έναν νευροτοξικό παράγοντα, που ανήκει στην κατηγορία των νευροτοξικών παραγόντων Novichok, όπως ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ο 66χρονος και η 33χρονη κόρη του εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση που δέχτηκαν στην πόλη Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου.

Η στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική αυτή ουσία αναγνωρίστηκε από εμπειρογνώμονες στο Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πόρτον Ντάουν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπερι.

Το ΒΒC εξηγεί ποιά είναι αυτή η κατηγορία νευροπαραλυτικών ουσιών στρατιωτικής προέλευσης:

1) Παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση

2) Είναι πιο τοξικοί από άλλους παράγοντες

3) Ο παράγοντας Novichok υπάρχει σε διάφορες μορφές

4) Έχουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα

5) Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων νευροτοξικών παραγόντων