Γερμανικές εκλογές: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση

Συνέχιση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωσης συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) της κ. Μέρκελ, προβλέπει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα ιδρύματος Xaνς Μπέκλερ (Hans Boeckler). Θεωρεί μάλιστα απίθανη την ελάφρυνση τη ελληνικού χρέους σε αυτήν την περίπτωση.

Ο Γκούσταβ Χορν, είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της αλλαγής της στρατηγικής των περικοπών στη χώρα μας, ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να αποκτήσει η Ελλάδα περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό της, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τον περασμένο Μάιο.

Ο κ.Χορν έκανε τις παρακάτω δηλώσεις εν όψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτμεβρίου:

« Η έκβαση των γερμανικών εκλογών είναι μεγάλης σημασίας για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης.

Σε περίπτωση συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της γραμμής Σόιμπλε στην Χριστιανοδημoκρατική Ενωση (CDU/CSU) μαζί με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα κάνουν ό,τι μπορούν γι αυτό. Εξάλλου το FDP ζητά ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επομένως, ελάφρυνση του χρέους υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι απίθανη. Με όλους τους άλλους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι πιθανή η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή θα επικρατήσει η κ. Μέρκελ με την ήπια γραμμή της. Συνεπώς η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πιθανή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι το ίδιο πιθανό να γίνουν και ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

Δεν συναινούμε σε «αγωγό χρήματος» από τη Γερμανία προς άλλες χώρες, χωρίς δεσμεύσεις

Αν το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένας «αγωγός με χρήμα» από τη Γερμανία προς τις άλλες χώρες, χωρίς δέσμευση για την χρήση των κεφαλαίων, δεν πρόκειται να συναινέσουμε, δήλωσε ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του έχει κάθε ενδιαφέρον η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη.

«Η Ευρώπη είναι κομμάτι της κοσμοθεωρίας μας. Ισχυρή Γερμανία υπάρχει μόνο σε ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Λίντνερ κατά τη διάρκεια του σημερινού εκλογικού συνεδρίου του κόμματός του, στο Βερολίνο και αναφέρθηκε ειδικά στην Γαλλία, επισημαίνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που ήθελε τον Εμανουέλ Μακρόν να λέει: «Αν η Μέρκελ συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους, πέθανα». «Το FDP είναι το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα. Να μην υπάρχει καμία ανησυχία. Ευχόμαστε στον Εμανουέλ Μακρόν κάθε επιτυχία», τόνισε ο Γερμανός Φιλελεύθερος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν γίνεται ισχυρότερη με μια αδύναμη Γαλλία. «Ευχόμαστε επιτυχία σε όλα τα κράτη-μέλη, θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία. Αν σε αυτούς τους καιρούς δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την ιδρύσουμε. Αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας για το πώς θα φτιάξουμε την Ευρώπη και την νομισματική ένωση ασφαλείς για το μέλλον», πρόσθεσε.

 

Κάποιες ιδέες δεν θα μπορέσουμε όμως να τις στηρίξουμε, διευκρίνισε ο κ. Λίντνερ. «Εάν αναζητούνται νέες δυνατότητες επενδύσεων και τα λεφτά που υπάρχουν στις αγορές δεν επαρκούν, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε. Αν πρόκειται για την προώθηση κοινών εγχειρημάτων στην βιομηχανία στην Ευρώπη, το θέλουμε περισσότερο από τον καθένα. Αλλά, εάν η σκέψη είναι μέσω ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης να δημιουργηθεί ένας «αγωγός με χρήματα» από τη Γερμανία, τα οποία αυτομάτως και χωρίς δέσμευση για την χρήση τους, θα πηγαίνουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε μια τέτοια χρηματοοικονομική αντιστάθμιση δεν μπορεί να γίνει με μας, διότι αυτή η ένωση αναδιανομής εισοδήματος δεν θα ενίσχυε την Ευρώπη, αλλά θα την αποδυνάμωνε».

Σε ό,τι αφορά την σταθερότητα των οικονομικών αγορών, ο αρχηγός του FDP δήλωσε ότι δεν επιτυγχάνεται, «όταν παραβιάζονται συνεχώς οι κανόνες του χρέους, όταν υπάρχει αρνητικό επιτόκιο και όταν η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα σε πολύ μεγάλο και ιστορικό όγκο», αλλά μάλλον θα επιτευχθεί «εάν η Ευρώπη αποχαιρετίσει την πολιτική των δανεικών και όταν στο κέντρο της πολιτικής επανέλθουν οι κανόνες, η εγγύηση, η ίδια ευθύνη και η σταθερότητα των δημοσιονομικών».