Η Ρωσία δεν θα μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τους αθλητές της να μετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ το 2018, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αποδέχτηκε κάποια ευθύνη» για την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποκλείσει τη χώρα από τους επερχόμενους Αγώνες του Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον Ρώσων αθλητών που τιμωρήθηκαν για παραβάσεις του κανονισμού ντόπινγκ «ήταν αβάσιμες».

Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην Πιονγκτσάνγκ υπό τη ρωσική σημαία, ενώ για τις φήμες ότι με δική του παρότρυνση είχε αποφασιστεί να κυριαρχήσει η χώρα του στη διοργάνωση του 2014 στο Σότσι, είπε: «Δεν έδωσα ποτέ αυτή την εντολή, για παράδειγμα στο υπουργείο Αθλητισμού ή σε άλλους οργανισμούς, να αποσπάσουμε πολλές νίκες στους Αγώνες. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια διαταγή».

Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για την απόφαση της ΔΟΕ, η οποία μοιάζει να υποκινείται πολιτικά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπε χαρακτηριστικά:

«Όλα μοιάζουν με μια απολύτως ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα απόφαση. Εμείς αυτό βλέπουμε. Για μένα, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό».

Η ΔΟΕ με την απόφαση της Τρίτης άφησε την πόρτα ανοικτή για τους Ρώσους να αγωνιστούν ως «Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας», εφόσον πληρούν κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για μια τέταρτη προεδρική θητεία στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2018.

Ο αποκλεισμός από την Πιονγκτσάνγκ είναι μέρος διεθνούς εκστρατείας πίεσης

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να εμποδίσει τη συμμετοχή της ρωσικής ομάδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους (Φεβρουάριο), αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς εκστρατείας πίεσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι επειδή οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας από οικονομική και πολιτική άποψη απέτυχαν, η εστίαση των αντιπάλων της χώρας Ρωσίας έχει εστιάσει την πίεσή της στον αθλητισμό.

Στο μεταξύ, από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναλύσει προσεκτικά την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συμμετοχή της χώρας στους αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, πριν από τη λήψη των όποιων μέτρων.

Και αυτό αφού η σχετική απόφαση της ΔΟΕ αφήνει ανοικτή την πόρτα για τους αθλητές της χώρας να αγωνιστούν ως «Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας», εφόσον ικανοποιούν αυστηρές προϋποθέσεις που αποδεικνύουν ότι είναι… καθαροί σε σχέση με το ντόπινγκ.

«Τώρα, φυσικά, πρέπει να παραμερίσουμε τα συναισθήματα και να αναλύσουμε αρκετά σοβαρά τις αποφάσεις που έλαβε η ΔΟΕ σχετικά με τη χώρα μας πριν προβούμε σε οποιαδήποτε κρίση επί του θέματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, στους δημοσιογράφους.

Ο Πέσκοφ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν σχεδίαζε να μποϋκοτάρει τους αγώνες της Πιονγκτσάνγκ εάν η ΔΟΕ επέβαλε περιορισμούς στη συμμετοχή της, εξήγησε ότι η Μόσχα ήθελε να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη ΔΟΕ. «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί βαθιά ανάλυση. Δεν θα ήταν σωστό να δώσουμε χώρο σε συναισθήματα».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης να δηλώσει εάν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην οργάνωση των Αγώνων του Σότσι θα υποστούν κυρώσεις για όσα τους καταλογίζει η ΔΟΕ. Μεταξύ τους είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Μούτκο, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ρώσων αθλητών. Πρέπει να επικεντρωθούμε πλήρως στις προσπάθειές μας και ό,τι άλλο πρέπει να ακολουθήσει», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, ενώ ο Μούτκο δεν έχει ακόμη απαντήσει για την τιμωρία του.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται επίμονα την κρατική συμμετοχή στο ντόπινγκ, αλλά δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς για να περιορίσουν τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών στη χώρα που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών.

Η Ρωσική ομοσπονδία στίβου, η παραολυμπιακή επιτροπή και ο εθνικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (RUSADA) παραμένουν υπό αποκλεισμό λόγω του ντόπινγκ.