Με τιμή που αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 1.000 δολαρίων η Apple παρουσίασε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στο Σαν Φρανσίσκο και στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομά του ιδρυτή της Στιβ Τζομπς, τα νέα της iPhone X, iPhone 8 και iPhone 8 Plus.

Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, χαρακτήρισε το iPhone 10 –αναφορά στα 10 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον Στιβ Τζόμπς– ως «το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός από την παρουσίαση του αρχικού iPhone». Η αγορά δεν το εξέλαβε ακριβώς έτσι, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ στην αρχή της παρουσίασης των νέων προϊόντων της Apple ενισχυόταν μέχρι και 1%.

Ωστόσο, κατά την παρουσίαση χθες το λειτουργικό (face ID το ονομάζει η Apple) δεν λειτούργησε όπως έπρεπε όταν το παρουσίασε ο Κρεγκ Φεντερίγκι, αντιπρόεδρος της εταιρείας, και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα εφεδρικό iPhone X. Η ατυχία μείωσε την κεφαλαιοποίηση της Apple κατά 5 δισ. δολάρια, με τη μετοχή να υποχωρεί από το -0,2% στο -0,7% εντός ολίγων λεπτών.

Το iPhone X είναι μία ειδική επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της σειράς, ενώ τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus είναι στην ουσία οι αναβαθμίσεις των iPhone 7 και iPhone 7 Plus αντίστοιχα.

Στα κυριότερα χαρακτηριστικά τους τα νέα iPhone διαθέτουν:

– Το iPhone X θα έχει οθόνη OLED 5,8 ιντσών και κυρτά άκρα.

– Θα έχει 3GB μνήμης RAM, όσο και το iPhone 8 Plus, καθώς και εξαπύρηνο επεξεργαστή.

– Απομακρύνεται το κεντρικό πλήκτρο και αντικαθίσταται από ένα εικονικό στην επιφάνεια εργασίας, που θα συνοδεύεται επίσης από νέο πίνακα εργαλείων.

– Η συσκευή θα ξεκλειδώνει με το νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου «Face ID».

– θα διαθέτε τουλάχιστονι μία κάμερα 12 megapixel στην πίσω πλευρά και μία selfe κάμερα 7 megapixel στην μπροστά πλευρά. Σύμφωνα με τις διαρροές, οι πίσω κάμερες θα είναι δύο.

– Το πίσω μέρος της συσκευής θα αποτελείται από γυαλί αντί του αλουμινίου που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα.

– θα υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Εκτός από το iPhone X, η Apple παρουσίασε και τα νέα iPhone 8 και iPhone 8 plus, που θυμίζουν πολύ το προηγούμενο μοντέλο, αλλά διαθέτουν γυάλινη πίσω όψη που επιτρέπει την ασύρματη φόρτισή τους. Η τιμή τους θα αρχίζει από τα 600 και 799 δολάρια.

Η Apple παρουσίασε τη νέα γενιά smartwatch, με το νέο Apple Watch να παρέχει τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων και πρόσβασης στο Διαδίκτυο χωρίς να είναι συνδεδεμένο με κινητό τηλέφωνο, διότι πλέον θα δέχεται κάρτα sim. Η τρίτη γενιά του Apple Watch θα κοστίζει ακριβότερα από τις δύο προηγούμενες, δηλαδή 399 δολάρια. Ο Τιμ Κουκ είπε ότι οι πωλήσεις «έξυπνων» ρολογιών της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ότι πλέον το Apple Watch είναι το ρολόι με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν πως η σύνδεση με το τηλεφωνικό δίκτυο θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις του «έξυπνου» ρολογιού κατά δύο ή τρεις φορές.