Νέα αναβολή στη δίκη Πάσσαρη για τη δολοφονία δύο αστυνομικών

Η δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των ελληνικών και ρουμανικών Αρχών οδήγησε για ακόμη μία φορά στην αναβολή της δίκης του επί σειρά ετών θεωρούμενου «σκληρού εγκληματία», Κώστα Πάσσαρη, για την εν ψυχρώ δολοφονία δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό σωφρονιστικού υπαλλήλου πριν σχεδόν 18 χρόνια μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου, πλην όμως, το άδειο εδώλιο οδήγησε και πάλι στην τρίτη κατά σειρά αναβολή της, αφού ο 43χρονος Κώστας Πάσσαρης εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος σε ρουμανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως εξακολουθεί και η αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο χώρες για τις διαδικασίες παράδοσης και χρόνου παραμονής του στην Ελλάδα. Ο Πάσσαρης κρατείται, από τα τέλη του 2001, στη Ρουμανία σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Κραϊόβα, και εκτίει ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης για ληστεία με διπλό φόνο που είχε διαπράξει στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο Κακουργιοδικείο, στις 21 Αυγούστου και ενόψει της σημερινής δίκης, η Eurojust, γραφείο Ρουμανίας, ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές επιπλέον πληροφορίες για την παράδοση του Πάσσαρη, ώστε να διευκρινιστεί ο χρόνος παραμονής του στην Ελλάδα και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί αμέσως μόλις λήξει ο συμφωνημένος χρόνος. Επιπλέον, ζητούσε επιβεβαίωση ότι τα έξοδα μεταγωγής του στην Ελλάδα και επιστροφής του στη Ρουμανία θα καλυφθούν από τις ελληνικές Αρχές.

Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα και διευκρίνισε ότι θα καλύψει τα έξοδα της μεταγωγής και της επιστροφής, αλλά επισήμανε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνει ο κατηγορούμενος. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η απάντηση της ρουμανικής πλευράς.

Έτσι, η εκδίκαση για την υπόθεση του θεωρούμενου από τους αστυνομικούς «σκληρού κακοποιού» αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου 2019 με τον χρονικό κλοιό για την παραγραφή των αδικημάτων, πλέον, να στενεύει επικίνδυνα.