Δείτε Live τη Σούπερ-Σελήνη και την ολική έκλειψη Σελήνης (Τετάρτη 31-1-2018)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης. Η έκλειψη, θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, και θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία. Σήμερα, εξάλλου, το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου. [Δείτε Live τη σουπερ σελήνη επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Δείτε εδώ Φωτογραφίες από τη Σούπερ-Σελήνη και την ολική έκλειψη Σελήνης (Τετάρτη 31-1-2018)

Στην Αθήνα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς ανέτειλε λίγο πριν τις 18:00. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας. Η σημερινή πανσέληνος θα είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού. Μάλιστα, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, 20:45

Σήμερα, το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 το φεγγάρι κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης. Αν ο καιρός είναι πολύ συννεφιασμένος ή κάνει κρύο, υπάρχουν τρόποι για να δείτε το ουράνιο γεγονός στο internet μέσω του υπολογιστή σας. Από τη 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης 31-1-2018 (τοπική ώρα Ελλάδας), η ιστοσελίδα Virtual Telescope θα κάνει ζωντανή μετάδοση που θα δείχνει τον ορίζοντα στη Ρώμη. [Δείτε Live τη σουπερ σελήνη επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Συνοπτικά, το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού. Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη. Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης. Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας. Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη!

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η υπερσέληνος και η σεληνιακή έκλειψη δεν κρύβουν κανένα κίνδυνο για τα μάτια μας. Δεν έχετε να φοβηθείτε απολύτως τίποτα αν συνειδητοποιήσετε ότι το θέαμα σας απορρόφησε και εδώ και πολύ ώρα κοιτάτε το φεγγάρι, ψηλά στον ουρανό.

Blood Moon

Πότε μπορείτε να δείτε την υπερσελήνη και την ολική σεληνιακή έκλειψη

Η ιδανική στιγμή να απολαύσετε την υπερσελήνη είναι αμέσως μετά την εμφάνισή της, αλλά και πριν από την ανατολή του ήλιου, όταν το φεγγάρι φαίνεται σαν είναι στην ευθεία του ορίζοντα. Θα μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο και λαμπρότερο εξαιτίας μιας «σεληνιακής ψευδαίσθησης» που προκαλείται όταν το μάτι μας έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει το φεγγάρι με άλλα αντικείμενα που φαίνονται να είναι κοντά του, όπως για παράδειγμα κτίρια και δέντρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάλληλη στιγμή για να δείτε την υπερσελήνη στην Ελλάδα, είναι στις 17:55 το απόγευμα.

Όσον αφορά όμως, το πραγματικό θέαμα της βραδιάς, δηλαδή τη σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα προκαλέσει το Ματωμένο Φεγγάρι, αυτό θα συμβεί στη 1.48 το βράδυ και θα κρατήσει για περίπου δύο ώρες. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο φαινόμενο θα είναι μερικώς και όχι πλήρως ορατό για την Ελλάδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλετε φωτογραφίες τη σεληνιακή έκλειψη

Αν θέλετε να απαθανατίσετε το θέαμα με το «έξυπνο» κινητό σας, κρατήστε παρατεταμένα το δάχτυλο σας πάνω στο φεγγάρι από την οθόνη αφής σας, ώστε η κάμερα να εστιάσει εκεί. Στη συνέχεια, ρυθμίστε την έκθεση, ώστε να πετύχετε τη σωστή ισορροπία φωτισμού.

Αν χρησιμοποιείτε μονοοπτική φωτογραφική μηχανή (DSLR), ο Μπιλ Ίνγκαλς, φωτογράφος στη NASA, συνιστεί να χρησιμοποιήσετε την ισορροπία λευκού φωτός για υπαίθρια χρήση, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα από το ηλιακό φως που θα αντανακλάται από το φεγγάρι. Προσθέτει πως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το φεγγάρι είναι ένα κινούμενο αντικείμενο και αυτό θα πρέπει να το έχετε στο νου σας, όταν ρυθμίζετε την ταχύτητα του φωτοφράκτη σας.

Τέλος, αν θέλετε η φωτογραφία σας να είναι πραγματικά ξεχωριστή και πρωτότυπη, ο Ίνγκαλς προτείνει να βγάλετε τη φωτογραφία σας, αντιπαραθέτοντας το  φεγγάρι με κάποιο τοπικό ορόσημο, ώστε η φωτογραφία σας να αποκτήσει την αίσθηση του τόπου. «Μην κάνετε το λάθος να φωτογραφίσετε το φεγγάρι μόνο του. Όλοι θα βγάλουν από μία τέτοια φωτογραφία».

www.youtube.com/watch?v=8ccbe6NKiuk