Τερέζα Μέι: Αν δεν ψηφιστεί την Τρίτη, μπορεί να μη φύγουμε ποτέ από την ΕΕ

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέτρεψε τα μέλη του κοινοβουλίου να προχωρήσουν, στηρίζοντας την συμφωνία της για το Brexit, στην κρίσιμη ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, σε ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα σε εργαζόμενους μίας εταιρείας ενέργειας στο λιμάνι του Γκρίμσμπι.

Η συγκεκριμένη περιοχή (Λίνκολνσαϊρ) ανήκει στις βρετανικές επαρχίες με το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών, όπου οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα του 2016 υποστήριξαν την αποχώρηση σε ποσοστό 71,45%.

Η Τ. Μέι απέφυγε να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ή να προσφέρει ενδείξεις για το τι θα κάνει αν απορριφθεί η συμφωνία της από το κοινοβούλιο, αντίθετα, ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε νέες παραχωρήσεις για τις εγγυήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop.

Όπως δήλωσε στους εργαζόμενους, σε περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο της συμφωνίας της την Τρίτη, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και καθυστέρηση και φυσικά το ενδεχόμενο να αποκλειστεί εξολοκλήρου ή να υπάρξει ένα πιο ήπιο Brexit. «Αν επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο ίσως να μην αποχωρήσουμε καθόλου από την ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου στους βουλευτές που συμφωνούν μαζί μου ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο είναι απλό: ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να στηρίξουμε την Τρίτη την συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση με την ΕΕ. Ας το κάνουμε».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία της Μέι ήταν επικριτικές, καθώς μέλη του Εργατικού κόμματος δήλωσαν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο και ήταν απλά χάσιμο χρόνου. Βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας είπαν ότι θα πρέπει να αποδεχθεί πως η κρίση γύρω από το Brexit οφείλεται στην δική της αδιαλλαξία.

Η Τ. Μέι ζητάει από την ΕΕ «άλλη μια προσπάθεια»

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει «άλλη μια προσπάθεια» για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit και να επιτραπεί τελικά η υιοθέτηση της συμφωνίας διαζυγίου την ερχόμενη Τρίτη, στη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Παρά τις νέες συνόδους εργασίας αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πέτυχε τις παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γύρουν τη ζυγαριά υπέρ του κειμένου αυτού, το οποίο έχει στόχο την οργάνωση μιας εύτακτης εξόδου και θα παρουσιαστεί και πάλι την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού απορρίφθηκε μαζικά την πρώτη φορά, τον Ιανουάριο.

Καθώς οι διαβουλεύσεις πρόκειται να παραταθούν το σαββατοκύριακο, η Μέι ζήτησε σήμερα από τους ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν το σχοινί.

«Το μήνυμά μου (προς την ΕΕ) είναι: αυτή είναι η στιγμή για δράση. Εργασθήκαμε σκληρά μαζί στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος σε ομιλία της σε εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στο Γκρίμσμπι, ένα λιμάνι στη βορειοανατολική Αγγλία που είχε ψηφίσει μαζικά υπέρ του Brexit.

«Έχουμε ανάγκη άλλη μια προσπάθεια για να απαντήσουμε στις τελευταίες πολύ συγκεκριμένες ανησυχίες του κοινοβουλίου μας. Εμπρός λοιπόν», πρόσθεσε.

Παράλληλα η Μέι προειδοποίησε τους βρετανούς βουλευτές να μην απορρίψουν και πάλι τη συμφωνία που συνήψε στα τέλη Νοεμβρίου με τις Βρυξέλλες: «Υποστηρίξτε αυτή τη συμφωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απορρίψτε την και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί».

«Θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στην ΕΕ πολλούς μήνες ακόμη. Θα μπορούσαμε να βγούμε χωρίς την προστασία μιας συμφωνίας. Θα μπορούσαμε να μην βγούμε ποτέ», πρόσθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός αναφερόμενη σε ενδεχόμενη αναβολή του Brexit ή στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος.