Χρήσιμες πληροφορίες για τον ΕΦΚΑ (ενημέρωση 14-1-2018)

Στο κάτωθι άρθρο παρατίθενται χρηστικές πληροφορίες και σύνδεσμοι (links) που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Πλεόν, από 1-1-2017, τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών κάθε μήνα για αγρότες (τέως ΟΓΑ), αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (τέως ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ), αναρτώνται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). Η προθεσμία πληρωμής για τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Να σημειωθεί ότι πλέον δεν γίνεται ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, 20:38

Αναρτήθηκαν την Κυριακή 14-1-2018 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εισφορές Δεκεμβρίου 2017 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του οργανισμου. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 31-1-2018. Την ίδια ημερομηνία, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Εξάλλου, αποκαταστάθηκε την Πέμπτη 11-1-2018 η λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Δείτε εδώ: www.atlas.gov.gr: Δείτε τα ένσημά σας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της υποβολής των αιτήσεων για κοινωνικό μέρισμα, ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του, συστήνει στα κατά τόπους γραφεία του να παρέχουν οδηγίες στους υπαλλήλους προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασφαλισμένοι που ζητούν επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Ανακοίνωση ΕΦΚΑ: Χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος έτους 2017

Εν τω μεταξύ, την παράταση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Οκτωβρίου 2017 στις πληγείσες από την κακοκαιρία (θεομηνία) περιοχές ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27-11-2017 η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Για νεώτερες πληροφορίες σχετικά με τον ΕΦΚΑ βλέπε πιο κάτω (στις ενότητες «Τελευταία νέα» και «Νομοθεσία / Εγκύκλιοι»). Για εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών διαβάστε περισσότερα εδώ:www.efka.gov.gr: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών

Επίσης, την υπαγωγή στην ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, αμειβόμενοι με τίτλους κτήσης – πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, «διασφαλίζει» τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Περισσότερα εδώ:Τροπολογία Υπ. Εργασίας: Εισφορά 26,95% υπέρ ΕΦΚΑ για αποδείξεις δαπάνης

Tην παράταση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Οκτωβρίου 2017 στις πληγείσες από την κακοκαιρία (θεομηνία) περιοχές ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27-11-2017 η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Ο ΕΦΚΑ ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Ενίσχυση της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας». Τα δώρα των εργαζομένων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τα 40.000 «μπλοκάκια» θα είναι και αυτά με επιδότηση, ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εγκύκλιος για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων με έμμισθη εντολή

Εγκύκλιο, με θέμα «Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα με έμμισθη εντολή δικηγόρων ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-Τομέα ΤΑΝ», εξέδωσε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ο ΕΦΚΑ. Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο και δείτε τους σχετικούς πίνακες.

Εγκύκλιος: Οδηγίες για την παράλληλη ασφάλιση

Αναλυτικές οδηγίες για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού εισφορών και την εισφοροδότηση στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλών/παράλληλων ασφαλιστέων δραστηριοτήτων/ιδιοτήτων Μη Μισθωτών ή Μισθωτών – Μη Μισθωτών, μαζί με παραδείγματα, παρέχει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη 15/6/2017. Διαβάστε εδώ της εγκύκλιο:Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την παράλληλη ασφάλιση, εισφορές, παραδείγματα

εφκα πληρωμη

Μπορείτε να δείτε το ειδοποιητήριο με τις ασφαλιστικές εισφορές, εισάγοντας στα κατάλληλα πεδία τους κωδικούς του Taxisnet, μαζί με τον ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τον ΑΜΚΑ, μπορείτε να τον βρείτε στη σελίδα https://www.amka.gr/AMKAGR/ Δείτε εδώ αν έχετε ΑΜΚΑ. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Όσοι εντοπίζουν προβλήματα / λάθη  στα ειδοποιητήρια που έχουν παραλάβει, θα πρέπει να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την επίλυση των όποιων προβλημάτων ή διόρθωση όποιων λαθών, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δυνατότητα ένστασης – προσφυγής, από πλευράς ασφαλισμένων.

Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική δήλωση 2017

Επίσης, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει τους Αγρότες, Αυτοαπασχολουμενους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, ότι έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στον ιστότοπο www.efka.gov.gr οι βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση.

Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους εντασσόμενους Φορείς π. ΟΑΕΕ, π. ΟΓΑ και π. ΤΣΜΕΔΕ μπορούν να τις εκδώσουν από την επιλογή «Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση», καθώς και από τις ιστοσελίδες των προϋφιστάμενων Φορέων.

Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση

Ασφαλισμένοι των υπολοίπων πρώην Φορέων, για την έκδοσή τους θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες.

Επίσης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης 26 Απριλίου ότι στις «στις ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2017 δεν περιέχονται ειδοποιητήρια με ΑΠΔ» και συνέχισε ότι «στα νέα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν, 6.400 άνθρωποι που ήταν με μπλοκάκια δεν θα περιλαμβάνονται  και θα σβηστούν και αυτά που ζητούσαμε τους προηγούμενους μήνες» ενώ τόνισε ότι «φορτώνονται 29.000 γραμμάτια προείσπραξης των νομικών και γίνεται λήξη για 1000 περιπτώσεις νομικών που πήραν ειδοποιητήρια που δεν έπρεπε να πάρουν, όπως για 450 περιπτώσεις συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ».

Τα ειδοποιητήρια μόνο θα αναρτώνται

Τέλος ο διοικητής του ΕΦΚΑ ανέφερε «ότι υπήρξαν κάποιοι συμπολίτες μας και κυρίως αγρότες, που περίμενα να πάρουν ειδοποιητήριο για να πληρώσουν τον Φλεβάρη. Από εδώ και πέρα τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται».

Η παράταση που δόθηκε έως 12/5/2017 αφορά τους 1.415.000 μη μισθωτούς – ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και προηγούμενη προθεσμία πληρωμής έληγε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.

Στα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ, που αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους, ιδίως γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, κατά περίπτωση. Και οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια του Ιουνίου.

Η καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων Μαρτίου οφείλεται σύμφωνα με την διοίκηση του Ταμείου στην προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη που υπήρχαν στα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017.

35.000 ειδοποιητήρια Ιαν-Φεβ. 2017 δεν έχουν εκδοθεί

Από το 1.422.260 απεσταλμένα / αναρτημένα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, έχει πληρωθεί το 61% (873.000). Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αστοχίας των δεδομένων του ΕΦΚΑ, περίπου 35.000 ειδοποιητήρια δεν έχουν εκδοθεί εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, όπως στη διασταύρωση στοιχείων με το Taxisnet. Σ’ αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ζητήσουν ενημέρωση από το τοπικό γραφείο του ΕΦΚΑ που ανήκουν.  Να σημειωθεί ότι το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΝ (Νομικών) δεν έχουν ανανεώσει τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια ακόμη και συνταξιούχοι.

Τον Σεπτέμβριο ο συμψηφισμός εισφορών

Να σημειωθεί ότι ο συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως προκύπτει από δύο διαγωνισμούς που προκήρυξε λίγο πριν το Πάσχα η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) για την κατασκευή λογισμικών τα οποία θα πλαισιώσουν τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των εισφορών και τη διαχείριση του μητρώου ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 21/4/2017 το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, σε νέες διευκρινίσεις για τα «μπλοκάκια», προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. ΕΦΚΑ: Και νέες διευκρινίσεις για τα «μπλοκάκια»

Η Εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων 2017

Οδηγίες υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών βάσει της μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δίνει με την εγκύκλιο 15726/605/5-4-2017, το Υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν το τελικό ύψος του ποσού, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι αυτές υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ: Η Εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (2016-2017) παραδείγματα

ΕΦΚΑ: Νέα παράταση για υποβολή ΑΠΔ και καταβολή εισφορών

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ακόμη ότι ενέκρινε την παράταση καταβολής των εισφορών 2016 για ασφαλισμένους του Τομέα π. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, και των εισφορών Β΄εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους των Τομέων π.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και π. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, μέχρι 30/6/2017, χωρίς προσαυξήσεις.

Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ περιόδων 1/2017 και 2/2017για τους εργοδότες που απασχολούν δικηγόρους με έμμισθη εντολή, καθώς η καταβολή εισφορών τους, έως τις 28 Απριλίου 2017, όπως και για εργοδότες με υποχρέωση δίμηνης υποβολής ΑΠΔ (Δημόσιο, ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού κ.λπ.), και καταβολής των αντίστοιχων εισφορών παρατείνεται έως τις 28 Απριλίου 2017. Διαβάστε εδώ περισσότερα: Νέα παράταση για υποβολή ΑΠΔ και καταβολή εισφορών

Τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης, από την 1η Μαρτίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αναφέρει εγκύκλιος που εξέδωσε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΕΦΚΑ: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, περαιτέρω οδηγίες παρέχονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) που εκδόθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που για την ίδια απασχόληση υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση δύο φορέων κύριας ασφάλισης ή ενός φορέα κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου (π.χ. μηχανικός του Δημοσίου που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ή ιατρός του ΕΣΥ που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ). Διαβάστε περισσότερα εδώ:KYA: Οι νέες εισφορές για μηχανικούς, δικηγόρους και υγειονομικούς του Δημοσίου (Παραδείγματα)

Ο ΕΦΚΑ ανήρτησε τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2017, που θα πρέπει να πληρωθούν έως τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017. Στα ειδοποιητήρια δε θα περιλαμβάνονται οι εισφορές επικούρισης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν. Αυτές οι εισφορές θα συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια του Μαρτίου 2017, ενώ η επιβάρυνση για τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα επιμεριστεί σε δόσεις.

Να σημειωθεί ότι, όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα πρέπει να πάνε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 30-3-2017, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, συναίνεσε, στο αίτημα του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εξετάσει θετικά το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων του έτους (2016) έως την 30ή Ιουνίου 2017.

Πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για εργαζόμενους με μπλοκάκι

Επίσης, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην ενότητα «ηλεκτρονικές υπηρεσίες», η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δυο εργοδότες, τα γνωστά «μπλοκάκια», προκειμένου να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Στην πλατφόρμα θα γίνεται ενημέρωση και διαχείριση των συμβάσεων, από τις οποίες θα προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ – μπλοκάκια). Η είσοδος πραγματοποιείται με τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ. Στη συνέχεια, καταχωρούνται τα στοιχεία της σύμβασης με σχετικές αναζητήσεις, όπως αυτά κατά σειρά απαιτούνται, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και καταχώρισης. Η πλατφόρμα αποτελείται από 2 επιμέρους εφαρμογές. Στην πρώτη γίνεται η διαχείριση (καταχώριση) των συμβάσεων.  Στη δεύτερη εφαρμογή γίνεται η ενημέρωση των Ασφαλισμένων για Συμβάσεις Παρ. 9, Άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.) ολοκληρώνεται η αποδοχή των όρων σύμβασης από μέρους του ασφαλισμένου. Διαβάστε εδώ την ολόκληρη την εγκύκλιο, δείτε τις οδηγίες χρήσης και κάντε εισαγωγή στις σχετικές εφαρμογές διαχείρισης συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016) εδώ: ΕΦΚΑ: Εφαρμογή για δήλωση εργαζόμενων με ΔΠΥ (μπλοκάκια) ώστε να επιμεριστούν οι εισφορές

Εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Να σημειωθεί, ότι την ένταξη από 1-1-2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των μισθωτών του τέως ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, το Υπουργείο Εργασίας. Δείτε εδώ την εγκύκλιο και τους πίνακες με τα νέα ποσοστά ασφαλίστρων: ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων σε 91.000 ασφαλισμένους, που αμείβονται με «μπλοκάκι», δηλ. μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημέρωσε την Παρασκευή 24-3-2017, ότι αναρτήθηκαν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού, τα ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης Μη Μισθωτών και Έμμισθων Μηχανικών.

Μετά λοιπόν την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όλων των ειδοποιητηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, δημοσιεύθηκε, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ασφάλισης, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλής απασχόλησης-πολλαπλής δραστηριότητας.

Υποχρέωση πολλαπλής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από 01/01/2017

Σύμφωνα με την παρ. 1, οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως εάν υπήχθησαν στην κοινωνική ασφάλιση, πριν ή μετά την 01/01/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), εφόσον ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, καταβάλλουν, από 01/01/2017, ασφαλιστικές εισφορές 6,67% για τη μισθωτή εργασία (13,33% οι εργοδότες – άρθρο 38 ν.4387/2016), αλλά και 20% για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (άρθρο 39 ν. 4387/2016). Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο και δείτε και σχετικά παραδείγματα: Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την παράλληλη απασχόληση (παραδείγματα)

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση από στελέχη του Υπουργείου εργασίας, μόνο 323.000 από τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών είχαν πληρωθεί, μέχρι τις 7 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι περίπου 160.000 ασφαλισμένοι, μέχρι και το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017 δεν γνώριζαν το ποσό των εισφορών που θα πληρώσουν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017. Οπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, έως και την Παρασκευή 10 Μαρτίου περίπου 630.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές του Ιανουαρίου 2017.

Εξάλλου, σε νέες διευκρινίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»), προχώρησε το βράδυ της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε εδώ: ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια

Εγκύκλιο για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά το έτος 2017 εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις που αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Δείτε την εγκύκλιο εδώ:Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) κατά το έτος 2017

Επίσης, σταδιακή αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης μισθωτών, από 01/01/2017 έως 01/01/2020, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Δείτε την εγκύκλιο εδώ: Αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών, από 01/01/2017 έως 01/01/2020

Θυμίζουμε ότι σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, η εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Οι εισφορές των 2 πρώτων μηνών πρέπει να πληρωθούν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. Οι ασφαλισμένοι  μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, εισάγοντας στα κατάλληλα πεδία τους κωδικούς του Taxisnet, μαζί με τον ΑΜΚΑ (από το menu «Ηλ. Υπηρεσίες» επιλέξτε «Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης»). Λόγω φόρτου από τις πολλές επισκέψεις θα πρέπει να έχετε υπομονή). [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Εκτύπωση ειδοποιητηρίου για ασφαλιστικές εισφορές

Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα αναρτηθούν σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα λάθη διορθώνονται και σύντομα τα ειδοποιητήρια στους υπόλοιπους περίπου 500.000 ασφαλισμένους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα πρώτα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν την Παρασκευή 3/2/2107 δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές για δικηγόρους, γιατρούς, και μηχανικούς, ελευθέρων επαγγελματιών με παράλληλη απασχόληση (μισθωτοί με μπλοκάκια)  καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με πολλαπλά εισοδήματα από διαφορετικές δραστηριότητες. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Πηγή: www.thereport.gr
Αλαλούμ με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 λήγει η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, που βασίζεται σε στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, 50.000 ειδοποιητήρια από το σύνολο του 1,4 εκατομμυρίων, δεν είχαν αναρτηθεί στην ειδική εφαρμογή του efka.gov.gr έως και την Πέμπτη 23/2. Επίσης σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης του ασφαλιστικού κόστους των ελευθέρων επαγγελματιών που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης προκαλούν δηλώσεις του υφυπουργού εργασίας και κοιν.ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι αυτοί οι επαγγελματίες δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.  Όμως στην απόφαση του  υφυπουργού εργασίας , ορίζεται ότι για τον καθορισμό εισφορών υπολογίζονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο.  Να σημειωθεί  ότι το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με απόδειξη είναι 5.000 ευρώ το χρόνο. Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες, αρκετοί ασφαλισμένοι, ιδίως νέοι επιστήμονες είδαν λάθη στον υπολογισμό των εισφορών, με τα ποσά να είναι διαφορετικά  τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η εφαρμογή σε σχέση με σήμερα.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν και ταχυδρομικώς στους ασφαλισμένους. Πάντως έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αρκετοί ασφαλισμένοι δεν είχαν λάβει τα ειδοποιητήρια μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας αυτό θα συμβεί και για τις εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται. Η ενημέρωση θα γίνεται μόνο από το site του ΕΦΚΑ και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων. Η ολοκλήρωση της αποστολής των ειδοποιητηρίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι εισφορές που θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εάν καταβληθεί μόνο μέρος της εισφοράς, το υπόλοιπο επιβαρύνεται με επιτόκιο 8%!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου αναρτώνται τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών και για μισθωτούς που έχουν παράλληλα απασχόληση με «μπλοκάκι».

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια

Εν τω μεταξύ, σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά με εγκύκλιο εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»).Διαβάστε εδώ περισσότερα: Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια – Παραδείγματα

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του τέως ΟΓΑ

Επίσης, την ένταξη των μισθωτών του πρώην ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπει σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε την Πέμπτη 9/2/2017, στην οποία καθορίζεται και το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ίδιοι και οι εργοδότες τους. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ ως μισθωτοί-ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, καταβάλλουν, από 01/01/2017, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ως μισθωτοί, εφαρμοζομένων αναλόγως των σχετικών διατάξεων για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του πρώην ΟΓΑ

Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν οι μισθωτοί μηχανικοί

Σε άλλη εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ την Τρίτη 14-2-2017, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν οι μισθωτοί μηχανικοί του τέως ΕΤΑΑ – τομέας ΤΣΜΕΔΕ – απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η εγκύκλιος αφορά τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

– Μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, κλπ) μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα)

– Οι υπομηχανικοί των σχολών του Ν.Δ. 3971/59 που τελούσαν υπό την εποπτεία του Ε.Μ.Π. (Ν.915/79), εφόσον, μετά την ημερομηνία εγγραφής τους στο τ. ΕΤΑΑ–ΤΣΜΕΔΕ έχουν καταστεί μισθωτοί

– Οι έμμισθοι υπομηχανικοί του Ν.1027/80 και Ν.1028/80

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν οι μισθωτοί μηχανικοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, μετά από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στον Τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για υπέρμετρη επιβάρυνση με ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 της κατηγορίας των μισθωτών που προέρχονται από το τ. ΕΤΑΑ – Τομέα ΤΣΜΕΔΕ, από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ διευκρινίζεται ότι, καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά τις εισφορές δεν έχει επέλθει στην κατηγορία αυτή κατά την μετάπτωσή τους στον ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη εξακολουθεί να είναι το ίδιο σε σύγκριση με το πρότερο ασφαλιστικό καθεστώς.

ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΜΕΧΡΙ 31/12/2016 ΑΠΟ 1/1/2017 ΜΕΧΡΙ 31/12/2016 ΑΠΟ 1/1/2017 ΜΕΧΡΙ 31/12/2016 ΑΠΟ 1/1/2017
ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ 6,67% 6,67% 13,33% 13,33% 20% 20%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ 3,5% 3,5% 3,5% 3,5% 7% 7%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15% 2,15% 4,30% 4,30% 6,45% 6,45%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,40% 0,25% 0,25% 0,65% 0,65%
ΣΥΝΕΙΣ/ΜΕΝΑ 3,28% 3,28% 3,68% 3,68% 6,96% 6,96%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4% 4% 4% 4%

Η μόνη διαφοροποίηση σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ είναι ότι από 1/1/2017 καταβάλλονται εισφορές πλέον μόνο στον ΕΦΚΑ και όχι σε περισσότερους Φορείς όπως ίσχυε μέχρι 31/12/2016.

ΕΣΕΕ: Μόνον το 1/3 των εμπόρων έχει ενημερωθεί για το ύψος των εισφορών του

Ακόμη, μόνο το 1/3 των εμπόρων ήσαν ενήμεροι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν, σύμφωνα με έρευνα που ξεκίνησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων Διαβάστε εδώ: Μόνον το 1/3 των εμπόρων έχει ενημερωθεί για το ύψος των εισφορών του

Χρηστικές πληροφορίες

Θυμίζουμε ότι σε λειτουργία τέθηκε από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής συνταξιοδοτικής αίτησης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μέσω της υπηρεσίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση εξ ίδιου δικαιώματος (γήρατος), αναπηρίας ή λόγω θανάτου, για τον ΕΦΚΑ. Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους εξής φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ και Γ.Λ.Κ. (Δημόσιο).

Με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Φουσκωμένα εκκαθαριστικά για 360.000 ασφαλισμένους τον Ιούλιο

Αναδρομικός λογαριασμός για ασφαλιστικές εισφορές που δεν επέβαλε ο ΕΦΚΑ αλλά και για μειώσεις συντάξεων που δεν εφαρμόστηκαν, παρότι αποφασίστηκαν, έρχεται από τον Ιούλιο του 2017. Όπως αναφέρει σήμερα Πέμπτη 8/6/2017 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τον λογαριασμό αυτό καλούνται να πληρώσουν πάνω από 360.000 ασφαλισμένοι, νέοι επαγγελματίες με έναρξη από 1/1/2017, επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί) και συνταξιούχοι. Διαβάστε περισσότερα: ΕΦΚΑ: Φουσκωμένα εκκαθαριστικά για 360.000 ασφαλισμένους τον Ιούλιο

Να σημειωθεί ότι δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για εταιρείες, μέλη εταιριών και διαχειριστές ΙΚΕ κ.λπ. εταιρειών με βάση τα μερίσματα που λαμβάνουν. Διαβάστε εδώ την απόφαση:ΕΦΚΑ Απόφαση: Πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα μερίσματα

Να σημειωθεί επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).

Στον ΕΦΚΑ 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι

«Στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μεταφέρονται και οι 8.642 εργαζόμενοι από τους εννέα φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με το ενιαίο ταμείο να συμπεριλαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΦΚΑ αποτελεί το επιστέγασμα της συντονισμένης προσπάθειας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των διοικήσεων και των εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία τη θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού».

Tι αλλάζει με τον ΕΦΚΑ

Για όλους τους ασφαλισμένους

  • Όλοι πλέον ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ καταβάλλουν τις εισφορές τους όλοι οι εργαζόμενοι είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν την κύρια σύνταξή τους όλοι οι συνταξιούχοι.
  • Ενοποιούνται οι κανόνες και οι υπηρεσίες για όλους. Μισθωτούς και μη μισθωτούς. Στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Για όλα τα επαγγέλματα. Χωρίς «παιδιά και αποπαίδια». Όλοι πληρώνουν το ίδιο ποσοστό των εισοδημάτων τους (με ένα μεταβατικό διάστημα για την ομαλή μετάβαση κάποιων κατηγοριών εργαζομένων). Όλοι απολαμβάνουν τις ίδιες -όλο και πιο υψηλού επιπέδου- υπηρεσίες. Όλοι λαμβάνουν σύνταξη στο ίδιο ποσοστό επί των εισφορών τους, όταν έρθει η ώρα.
  • Στην ιστοσελίδα, σταδιακά, θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Το πρώτο διάστημα λειτουργίας, ορισμένες από αυτές θα παρέχονται μέσω των παλαιών ιστοσελίδων των Ταμείων που λειτουργούσαν έως 31/12/2016. Και σύντομα, όλες θα παρέχονται πλέον από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται:
   • Ασφαλιστική Ικανότητα ασφαλισμένου για το 2017
   • Ασφαλιστικό Ιστορικό μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ
   • Εφαρμογή εκτίμησης της θεμελίωσης δικαιώματος για σύνταξη
   • Εφαρμογή υπολογισμού σύνταξης (αρχικά, τουλάχιστον για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
   • Ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας της Αίτησης Συνταξιοδότησης
   • ΑΠΔ εργοδοτών
   • Αίτηση για εξέταση για πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ
   • Πιστοποιητικό αναπηρίας για όσους αναμένουν αποτελέσματα ΚΕΠΑ
   • Βεβαιώσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων
   • Ενημερωτικά σημειώματα και φορολογικές βεβαιώσεις συνταξιούχων
  • Δημιουργείται ο online προσωπικός ασφαλιστικός λογαριασμός.
   Με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από όλα τα πρώην ταμεία και απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  • Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
  • Σύντομα ξεκινά τη λειτουργία του και το ειδικό call center του ΕΦΚΑ. Καλώντας στο 1555 (αστική χρέωση) οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν.
  • Οι πληρωμές των εισφορών γίνονται μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.
 • Ιδρύονται τα πρώτα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης. Σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ασφάλιση και να πατάξουν την ανασφάλιστη εργασία.

Για τους συνταξιούχους

  • Ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης γρήγορα και απλά.Πολύ σύντομα, η αίτηση συνταξιοδότησης θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά για όλους τους ασφαλισμένους. Σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα -διαθέσιμη στο www.efka
  • .gov.gr– ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισης. Στη συνέχεια, ο αιτών ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία, τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις.Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή εξοικείωση με την τεχνολογία, μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε ΚΕΠ, όπου οι υπάλληλοι θα τον βοηθήσουν άμεσα.
 • Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των συνταξιούχων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Για την ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555 και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr,  η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις.

Τελευταία νέα

 

11/01/2018 Αποκατάσταση του ΑΤΛΑΣ για την ασφαλιστική ικανότητα των δικηγόρων
04/01/2018 Αλληλέγγυοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ
29/12/2017 Λήξη προθεσμίας καταβολής αναδρομικών οφειλών Β’ εξαμήνου 2012 του ν. 3986/2011 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ (Υγειονομικοί-μηχανικοί)
28/12/2017 Παράταση πληρωμής Δωροσήμου Γ’ Τετραμήνου 2017 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους
22/12/2017 Αποκατάσταση πληρωμής δωρόσημου για όλους τους οικοδόμους
19/12/2017 Πληρωμή Δωρόσημου Γ΄ τετραμήνου 2017 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους
15/12/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Νοεμβρίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
07/12/2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2017
06/12/2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017
06/12/2017 Διάδοση ψευδών ειδήσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
27/11/2017 Χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος έτους 2017
27/11/2017 Παράταση των ΑΠΔ Οκτωβρίου για τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων, στις πληγείσες περιοχές
23/11/2017 Δικαίωση υπαλλήλων ελεγκτών του ΕΦΚΑ
23/11/2017 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΦΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
17/11/2017 Ενίσχυση της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας
16/11/2017 Aσφαλιστική ενημερότητα
13/11/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Οκτωβρίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
30/10/2017 Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2016
23/10/2017  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
13/10/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Σεπτεμβρίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
09/10/2017 Λήξη προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
06/10/2017 Παράταση προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ και καταβολής αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για τους Πωλητές Λαϊκών Λαχείων ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών
04/10/2017 Αναθεώρηση προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, οικ. έτους 2017
27/09/2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
11/09/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Αυγούστου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
30/08/2017 Σχετικά με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας του ΕΦΚΑ
07/08/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Ιουλίου 2017 Μη Μισθωτών
03/08/2017  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
01/08/2017 Πληρωμή Δωρόσημου Β’ τετραμήνου 2017 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους
24/07/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Ιουνίου 2017 Μη Μισθωτών
20/07/2017 Έως 31/7/2017 η υποβολή Α.Π.Δ για τους δικηγόρους
14/07/2017 Συντάξεις αγροτών γεννηθέντων το 1950
13/07/2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016
29/06/2017 Στοιχεία απασχόλησης: Σεπτέμβριος 2016
27/06/2017 Εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών Β΄ εξαμήνου 2016
27/06/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Μαΐου 2017 Μη Μισθωτών
21/06/2017 Αποτελέσματα ελέγχου υπόθεσης διαφθοράς στο Περιφερειακό υποκατάστημα Μαγνησίας του ΕΦΚΑ στον Βόλο
29/05/2017 Προσδιορισμός από πιστοποιημένους εκτιμητές της μισθωτικής και εμπορικής (αγοραίας) αξίας εκατόν δέκα τριών (113) ακινήτων του Ε.Φ.Κ.Α.
23/05/2017 Διευκρίνιση σε δημοσίευμα που αναφέρεται στο ΚΕΑΟ
23/05/2017 Προθεσμία πληρωμής εισφορών Απριλίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
17/05/2017 Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση
17/05/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Απριλίου 2017 Μη Μισθωτών
12/05/2017 Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την σήμανση κτιρίων των πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πρώην ΟΑΕΕ και πρώην ΕΤΑΑ με την επιγραφή του λογοτύπου του ΕΦΚΑ
05/05/2017 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες που διαθέτουν κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις σε πανελλήνια κλίμακα για παραθερισμό ανήλικων παιδιών εργαζομένων/ασφαλισμένων/συνταξιούχων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων
05/05/2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2016
02/05/2017 Ενημερωτικές συναντήσεις ελληνικών και γερμανικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στην Αθήνα
28/04/2017 Δωρόσημο Πάσχα 2017 των εργατοτεχνιτών οικοδόμων
26/04/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Μαρτίου 2017 Μη Μισθωτών
21/04/2017 Διευκρίνηση του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας των αδικοχαμένων στρατιωτικών
12/04/2017  Μια απαραίτητη υπενθύμιση για μια αναγκαία εξήγηση
10/04/2017 Λήξη προθεσμίας καταβολής εισφορών Φεβρουαρίου 2017, των μη μισθωτών
07/04/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Φεβρουαρίου 2017 Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων
06/04/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Φεβρουαρίου Μη Μισθωτών
06/04/2017 Πληρωμή Δωρόσημου Α΄τετραμήνου 2017 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους
05/04/2017 Νέα ημερομηνία υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για τους Πωλητές Λαϊκών Λαχείων ασφαλισμένων του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. μέσω Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών
04/04/2017 Δελτίο Τύπου 04/04/2017
03/04/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
03/04/2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ
31/03/2017 Ο ΕΦΚΑ για τον δήθεν επανυπολογισμό των εισφορών
31/03/2017 Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2016 ασφαλισμένων του π. ΕΤΑΑ
31/03/2017 Παράταση προθεσμίας Υποβολής Α.Π.Δ. στις νέες κατηγορίες ασφαλισμένων στον Ε.Φ.Κ.Α.
30/03/2017 Απονομή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης
24/03/2017 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
23/03/2017 Καταβολή εισφορών Φεβρουαρίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων
16/03/2017 Παράταση υποβολής ΑΠΔ και καταβολής εισφορών Ιαν. 2017 και Φεβ. 2017
15/03/2017 Διαβούλευση για την παροχή υπηρεσιών Απεγκατάσταση Μεταφορά και Επανεγκατάσταση του Μηχανογραφικού Εξοπλισμού Πληροφορικής πρώην ΟΑΕΕ
13/03/2017 Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει σχετικά με την χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του
08/03/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: MAΙΟΣ 2016
01/03/2017 Τι είναι και τι θέλει ο ΕΦΚΑ
01/03/2017 Μία απάντηση για υπεύθυνη ενημέρωση
01/03/2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Νομικών (ΤΑΝ)
28/02/2017 Ανακοίνωση
28/02/2017 Ανακοίνωση
24/02/2017 Περί καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ
13/02/2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών Β’ εξαμήνου 2016 των Υγειονομικών
27/01/2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών Β’ εξαμήνου 2016 των Μηχανικών

Νομοθεσία / Εγκύκλιοι

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μεταφερθείτε στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΦΚΑ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ.9 Αρθρ.39 Ν.4387/2016)
Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Συμβάσεις Παρ. 9, ’ρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.)
Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση
Βεβαίωση Εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μεταφερθείτε στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται ΕΦΚΑ.


Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μεταφερθείτε στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μεταφερθείτε στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών 2017