Αντίποινα της Κίνας προς τις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε δασμούς 25% από 1η Ιουνίου

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά αγαθά ως αντίποινα για την τελευταία αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολαρίων των Κινεζικών εισαγωγών. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα. Τα τιμολόγια θα επιβληθούν σε ορισμένα από τα προϊόντα που απαριθμούνται σε προηγούμενο κατάλογο αντιποίνων από το 2018.

Οι μακροχρόνιες εμπορικές προστριβές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο εκ νέου κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ύψους 25% για χιλιάδες κινεζικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν ένα σχέδιο επιβολής πρόσθετων δασμών 25% για όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα τη Δευτέρα.

Τα κινεζικά αντίποινα θα επιβληθούν σε διάφορα επίπεδα:

25% δασμοί σε 2.493 προϊόντα
20% δασμοί σε 1.078 προϊόντα
10% δασμοί σε 974 προϊόντα
5% δασμοί θα παραμείνουν σε 595 προϊόντα

Οι νέες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Και οι δύο χώρες ωστόσο ζήτησαν να συνεχιστούν οι μεταξύ τους συνομιλίες. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην απειλή του και αύξησε την ίδια ημέρα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25%. Σήμερα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την αύξηση των τελωνειακών δασμών σχεδόν στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, ώστε να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο Πεκίνο.

“Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα λάμβανε “τα αναγκαία μέτρα” ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται πάντως να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε απειλητικός νωρίτερα σήμερα, πριν ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο θα αυξήσει με τη σειρά του τους δασμούς. “Η Κίνα δεν θα έπρεπε να ανταπαντήσει. Αυτό θα επιδείνωνε τα πράγματα” έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κινεζική κυβέρνηση όμως δεν κάμφθηκε. “Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε καμία εξωτερική πίεση. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας” τόνισε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. “Το έχουμε πει αμέτρητες φορές: η αύξηση των δασμών δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί κανένα πρόβλημα”, πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να λάβει και άλλα μέτρα, όπως να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή να μειώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Boeing.