Αντιμέτωπη με τις φορολογικές αρχές σε δεκάδες χώρες η Airbnb

Αντιμέτωπη με τις φορολογικές αρχές, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης βρίσκεται η Airbnb σε δεκάδες χώρες, προχωρώντας σε διαφορετικές συμφωνίες, ή “παραχωρήσεις”, ανάλογα με την περίπτωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 17:45

Δανία: Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Δανία, η εταιρεία έχει συναινέσει να παράσχει η ίδια στις Αρχές τα στοιχεία των μισθώσεων που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της, ώστε να γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του σχετικού φόρου, χωρίς δηλαδή να επαφίεται στη… φορολογική συνείδηση των ιδιοκτητών.

Ελβετία: Τον προηγούμενο Μάιο το καντόνι της Γενεύης υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό, βάσει της οποίας η Airbnb θα συλλέγει η ίδια τον φόρο διανυκτέρευσης και θα τον καταβάλλει απευθείας στον δήμο. Αντίστοιχες συμφωνίες διαπραγματεύονται αυτήν την περίοδο κι άλλα καντόνια στη χώρα όπως η Βέρνη και η Νοσατέλ.

Κύπρος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 διαμερίσματα και εξοχικά εκμισθώνονται στο Διαδίκτυο, χωρίς κανέναν έλεγχο ή φορολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δυνητικά έσοδα που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα. Έτσι, πλέον, επιχειρείται κι εκεί η φορολόγηση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς, επί του παρόντος, η σχετική δραστηριότητα είναι αφορολόγητη.

Ισπανία: Στη Βαρκελώνη, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την Airbnb παγκοσμίως, η “μάχη” των Αρχών καλά κρατεί. Το δημοτικό συμβούλιο λάνσαρε πριν από λίγες εβδομάδες μια νέα διαδικτυακή καμπάνια, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προειδοποιήσει τους ξένους επισκέπτες να φροντίσουν να διασφαλίσουν ότι το κατάλυμα στο οποίο θα φιλοξενηθούν είναι αδειοδοτημένο. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους πολίτες της πόλης να αναφέρουν στις αρχές τα ακίνητα εκείνα που πιστεύουν ότι εκμισθώνονται παράνομα. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έχει επιβάλει περιορισμούς στην καταχώριση ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. Συγκεκριμένα, μόλις 9.600 διαμερίσματα έχουν σχετική άδεια και από το 2014 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες, επιχειρώντας έτσι να τεθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να καταχωρισθούν μέσω Airbnb και συναφών πλατφορμών. Μάλιστα ήδη πάνω από 2.000 διαμερίσματα που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, έχουν διακόψει τη σχετική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σφίγγει ο κλοιός για τις αδήλωτες βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα κυρίως αυτά που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η εταιρεία Boοking καλεί τα μέλη της από την Ελλάδα να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τη βραχυχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων τους το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αποκτούν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Airbnb που ανασχεδιάζει την ιστοσελίδα της έτσι ώστε να μπορέσουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμά της η εταιρεία Booking αναφέρει ότι «οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει το ενδιαφέρον τους για τους παράνομους φορείς παροχής καταλύματος. Για να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να προβάλουμε αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικίων».

Μάλιστα, η εταιρεία παραπέμπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην περίπτωση που έχουν απορίες, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόλις 15.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 45.000 έχουν ανοίξει «λογαριασμό» στο Τaxis για να δηλώσουν τα εισοδήματά τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Δηλαδή, δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ.

Στην Αθήνα το φθηνότερο Airbnb

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας AirDNA και σχετική συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International, η Αθήνα είναι η φθηνότερη πόλη μεταξύ 18 πόλεων της Ευρώπης και μάλιστα με σημαντική διαφορά της δεύτερης.

Συγκεκριμένα, το ημερήσιο κόστος διαμονής μέσω Airbnb στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 52 ευρώ κατά μέσον όρο, τη στιγμή που στην αμέσως φθηνότερη πόλη, τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το μέσο ημερήσιο κόστος ενοικίασης ενός ακινήτου μέσω Airbnb ανέρχεται σε 61 ευρώ. Σήμερα, υπολογίζεται ότι οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 9.242, ενώ συνολικά στην Αττική, ο εν λόγω αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000.