Απολογία Ρουπακιά για δολοφονία Φύσσα: “Ήταν μια απλή ανθρωποκτονία”

Απαντήσεις για όσα έγιναν το βράδυ της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013 δίνει σήμερα στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά από τη δολοφονία στο Κερατσίνι, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του 34χρονου μουσικού, Γιώργος Ρουπακιάς, απολογείται δημόσια, ενώπιον των φυσικών δικαστών του και ακροατηρίου για το έγκλημα στο Κερατσίνι, που έδωσε το έναυσμα για την έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με τη δράση της Χρυσης Αυγής.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη σκηνή του εγκλήματος, όταν ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας τον υπέδειξε στους αστυνομικούς, λίγο πριν ξεψυχήσει μαχαιρωμένος στο πεζοδρόμιο της Παναγή Τσαλδάρη.

Στο παρελθόν, ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει ισχυριστεί ότι επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα «γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που βρήκα μπροστά μου αφότου με τράβηξαν κάποιοι από την ομάδα αυτή από το αυτοκίνητο. Και οι άλλοι βέβαια μου επιτέθηκαν αλλά εγώ χτύπησα αποκλειστικά το θύμα γιατί αυτός βρισκόταν πιο κοντά μου». Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τον Παύλο Φύσσα και ότι δεν τον έστειλε κάποιος εκεί.

Απολογία Γ. Ρουπακιά: Φοβήθηκα τον Φύσσα και την παρέα του προσπάθησα να τον τραυματίσω

«Λέει ψέμματα κυρία πρόεδρε, λέει ψέμματα. Έκανε σουμο και φοβήθηκε τον Παύλο;». Η φωνή του πατέρα του Παύλου Φύσσα που έσπευσε να πλησιάσει την έδρα για να τον ακούσει η πρόεδρος, ήταν η αντίδραση σε όσα ισχυρίζεται απολογούμενος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του παιδιού, Γιώργος Ρουπακιάς.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε και πάλι στο δικαστήριο πως ευρισκόμενος σε καθεστώς φόβου και πανικού έβγαλε το πτυσσόμενο μαχαίρι και χτύπησε τον μουσικό χωρίς να θέλει να τον σκοτώσει.

Μετά από δεκάδες συνεδριάσεις που η Μάγδα Φύσσα δεν έλειψε από τη δίκη, σήμερα ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιου της απολογείται, χωρίς η ίδια να βρίσκεται στην αίθουσα. Παρών ο πατέρας του Παύλου Φύσσα που από το πρωί ακούει τον Ρουπακιά να εξιστορεί με τον δικό του τρόπο όσα έγιναν πριν ο γιος του πέσει νεκρός τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς περιέγραψε ότι το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου ο Πατέλης γύρω στις 8 παρά το βράδυ του είπε να πάρει τρικάκια από το Περιστέρι, γιατί θα μιλούσε την Πέμπτη στη Νίκαια ο Μιχαλολιάκος. «Πήγα κάπου στην πλατεία Μπουρναζίου. Έμεινα εκεί περίπου 1,5 ώρα, γιατί δεν τα είχε έτοιμα. Έφυγα γύρω στις 22:30» ανάφερε ο Ρουπακιάς, χωρίς να μπορεί να πει, αν και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο, σε ποιο τυπογραφείο πήγε το επίμαχο απόγευμα.

Όπως ανέφερε, αφού έδωσε τα τρικάκια στον συγκατηγορούμενο του Ι. Καζαντογλου, έμαθε ότι είχε «εγκλωβιστεί κάποιος δικός μας στο Κοράλλι» και πήγε μαζί με την μοτοπορεία προς την καφετέρια.

Μετά το ραντεβού ο κατηγορούμενος κατευθύνθηκε πάλι προς την τοπική. Στο σημείο είδε Κομιανό, Σταμπέλο, Δήμου και Σκάλκο. Στη δήλωση Ρουπακιά, ο Κομιανός πετάχτηκε από το εδώλιο, λέγοντας: «εμένα ρε; Εμένα;».

«Ήταν όλοι με αναμμένες μηχανές. Ήταν 8-10 μηχανές και κάποιες είχαν 2 άτομα. Τους ακολούθησα με το αμάξι…Φτάσαμε στο Κοράλλι, την καφετέρια. Βλέπω τον Παύλο Φύσσα, μέχρι τότε δεν τον ήξερα, με καμία εικοσαριά άτομα. Είχε τελειώσει ο αγώνας και δεν ξέρω αν ήταν παρέα του όλοι αυτοί ή απλώς θαμώνες . Ήταν όλοι σταματημένοι μπροστά από την καφετέρια. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα».

Αυτή του η φράση εξόργισε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα που φώναξε «Είσαι ψεύτης!», από το σημείο που καθόταν.

«Ήταν ο Φύσσας με καμία εικοσαριά άτομα. Έκοψαν μετά οι μηχανές, έκοψα κι εγώ και κοιταχτήκαμε με τον Φύσσα και μου φώναξε: «Γ..το σπίτι σου». Ήταν μικρό το στενό, έκοψαν οι μηχανές, έκοψα κι εγώ. Δεν του απάντησα και άνοιξα την πόρτα για να κατέβω. Εκείνη τη στιγμή έρχεται ένας της ομάδας ΔΙΑΣ και μου χτυπάει το καπό και μου λέει «έλα, έλα», σαν να μου λέει «φύγε». Έφυγα πήγα λίγο πιο κάτω και άφησα το αυτοκίνητο, αλλά ήταν το μισό απ’ έξω. Βλέπω στο αντίθετο ρεύμα της Παναγή Τσαλδάρη μια θέση. Περίμενα να περάσουν 2 αυτοκίνητα και πήγα στο αντίθετο ρεύμα για να μπω να παρκάρω».

Πρόεδρος (Π): Οι αστυνομικοί είπαν ότι υπήρχαν άνθρωποι με κοντάρια και λοστούς.

Κατηγορούμενος (Κ): Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα

Π: Γιατί να το πουν αυτό οι αστυνομικοί;

Κ: Δεν ξέρω, αλλά δεν ήταν λογικό.

Π: Άρα είναι αναληθής αναφορά των αστυνομικών;

Κ: Έχει κάνει πολλές αναληθείς αναφορές η αστυνομία. Το ξέρετε.

Όπως είπε ο Ρουπακιάς: «Μόλις άφησα το αυτοκίνητο βλέπω στο δρόμο τον Φύσσα με 3-4 άτομα ακόμα. Είναι 2-3 μέτρα πιο πίσω του τα άτομα. Είναι μια παρέα. Φωνές άκουγα αλλά δεν ξέρω από που. Διασταυρώθηκαν τα βλέμματα μας. Είχαμε απόσταση 4 μέτρα. Έγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Μάλλον με θυμήθηκε και μου λέει «τι είναι ρε;» κι έρχεται κατά πάνω μου. Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου, τράβηξα χειρόφρενο και τράβηξα ένα πτυσσομενο μαχαίρι που είχα..»

Π: Μισό λεπτό. Γιατί πήρατε μαχαίρι; Ήσασταν στο αμάξι..

Κ: Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα.

Π: Σήμερα αυτό θα κάνατε;

Κ: Ε, τι θα έκανα;

Π: Είχατε την ευχέρεια να φύγετε. Όπου σας βγάλει ο δρόμος

Κ: Πως να φύγω; Είχε κίνηση.

Π: Να κλείσετε ασφάλειες και παράθυρα. Κρατούσε μαχαίρι ή κάτι;

Κ: Όχι δεν κρατούσε. Αλλά ήταν ένα δευτερόλεπτο μακριά και είχε και 3-4 άτομα μαζί.

Π: Εσείς πήγατε να βοηθήσετε κάποιον στο Κερατσίνι υποτίθεται. Γιατί σταματήσατε εκεί; Μήπως ο προορισμός σας ήταν ο Φύσσας εξ ου και σταματήσατε εκεί;

Κ: Όχι, δεν τον ήξερα. Ήξερα ότι θα τους κυνηγήσουν; Ότι θα πέσω πάνω του την ώρα που παρκάρω; Αυτός σκέφτηκε προφανώς ότι πάμε να τον κυκλώσουμε, όχι ότι εγώ πάω να παρκάρω. Υπέθεσα ότι τους κυνήγησαν οι Χρυσαυγίτες και όταν με είδε μπροστά του σκέφτηκε ότι πάμε να τους κυκλώσουμε.

Στην συνέχεια ο Ρουπακιάς περιέγραψε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα: «Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει ο Φύσσα να με χτυπάει με γροθιές στο κεφάλι. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα με το μαχαίρι στα πόδια για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη είχε σκύψει και τον πέτυχα στην καρδιά.

Π: Ο Ιατροδικαστής βρήκε σε εσάς χτυπήματα; Έχετε δει την έκθεση;

Κ: Έχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.

Π: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;

Κ: Ένα κεφάλι περίπου…

Π: Την πρώτη φορά που τον χτυπήσατε;

Κ: Στο πόδι..

Π: Όταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;

Κ: Δεν έχω εμπειρία από τέτοια, δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε στο γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από το χέρια του.

Π: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.

Κ: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.

Π: Βρέθηκαν χτυπήματα στον θώρακα και στην καρδιά

Κ: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο…

Π: Ναι που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει

Κ: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το πήγαν πολιτικά και το έκαναν…

Π: Δεν μπορείτε ποτέ να λέτε απλή ανθρωποκτονία είναι ασέβεια… .

Με νέους ισχυρισμούς και αναιρώντας προηγούμενες, συνεχίστηκε η απολογία Ρουπακιά

Δεκάδες ερωτήσεις της Έδρας προκάλεσαν νέοι ισχυρισμοί που προέβαλε ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος αναίρεσε προηγούμενες απολογίες του δηλώνοντας παράλληλα μετανιωμένος για όσα έγιναν στο Κερατσίνι.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς για πρώτη φορά σήμερα έδωσε άλλη εκδοχή για το πού βρισκόταν λίγο πριν τραυματίσει θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα, εκδοχή που ταυτίζεται με αυτές των συγκατηγορουμένων του Καζαντζόγλου και Πατέλη, ισχυριζόμενος πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκε λίγα μέτρα από την Τοπική της Νίκαιας γιατί έπρεπε να παραδώσει τρικάκια.

Μέχρι σήμερα ο Γ Ρουπακιάς είχε υποστηρίξει πως το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 βρισκόταν στο σπίτι του και ότι από εκεί ξεκίνησε για την Τοπική της Χρυσής Αυγής, ειδοποιημένος από άλλο τότε μέλος της οργάνωσης για το μήνυμα- κάλεσμα του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη.

Σήμερα, ωστόσο, απολογούμενος είπε πως το επίμαχο απόγευμα βρισκόταν από νωρίς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από όπου με εντολή Πατέλη πήγε σε τυπογραφείο στο Περιστέρι να πάρει τα τρικάκια για να τα δώσει στον συγκατηγορούμενο του, Ι Καζαντζογλου Μετά τη συνάντηση με τον Καζαντζόγλου όπως είπε, έμαθε για τα μηνύματα του Πατέλη και πήγε στα γραφεία της τοπικής όπου είδε μηχανάκια και αυτοκίνητα μαζεμένα να ξεκινούν για την καφετέρια Κοράλλι Μάλιστα ο Γ Ρουπακιάς προκάλεσε την αντίδραση του συγκατηγορουμένου του Θανάση Τσόρβα όταν ανέφερε πως στην πορεία των οχημάτων που ξεκίνησαν για το Κοράλλι, ήταν και αυτό “με τους αδελφούς Τσόρβα” Από την έδρα ρωτήθηκε μήπως το αυτοκίνητο ήταν του Καζαντζόγλου που είναι επίσης μαύρο και ο Γ Ρουπακιάς απάντησε αρνητικά Ο Θανάσης Τσόρβας ζήτησε τον λόγο και είπε πως δεν ήταν στην πορεία αναφέροντας πως το δικό του αυτοκίνητο “είναι πολύ χαρακτηριστικό” και είπε πως θα φέρει φωτογραφίες ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι το δικό του αυτό που επικαλέστηκε ο Ρουπακιάς.

Η εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ο κατηγορούμενος επικαλείται τα τρικάκια, ζήτησε από τον Ρουπακιά να διευκρινίσει αν αναιρεί την προηγούμενη απολογία του για να λάβει από τον συνήγορό του απάντηση ότι πράγματι την αναιρεί.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις της έδρας όμως και για όσα περιέγραψε ο Γιώργος Ρουπακιάς ότι έγιναν λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν πέσει νεκρός το μουσικός Το κύριο θέμα που τέθηκε ήταν αν είναι σίγουρος πως όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο με το μαχαίρι στο χέρι ήταν αντιμέτωπος με τον Φύσσα και 3-4 φίλους του ή αν γινόταν συμπλοκή μεταξύ του μουσικού και μελών της Χρυσής Αυγής Ο Ρουπακιάς δήλωσε πως δεν υπήρχε κανένας άλλος εκεί παρόλο που από έδρας επισημάνθηκε πως υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις και βίντεο που αναφέρονται στον μουσικό και άτομα που είχαν στραφεί εναντίον του.

Σύνεδρος: Είστε σίγουρος ότι ήταν με τον Φύσσα άλλοι 3 ή 4; Γιατί σε βίντεο και από μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει άλλη εικόνα Λένε δύο μάρτυρες πως βγήκατε τελείως ατάραχος από το αυτοκίνητο, ότι σας άνοιξαν χώρο 3-4 που είχαν κυκλώσει τον Φύσσα και εσείς πλησιάσατε τον αγκαλιάσατε και καταφέρατε καίριο πλήγμα Εσείς σήμερα μας είπατε πως φταίει ο Παύλος που έσκυψε.

Κατηγορούμενος: Δεν είδα καμία συμπλοκή Δεν ήταν κανένας άλλος εκεί Δεν ήταν χρυσαυγίτες Αυτό που σας καταθέτω έκανε τρία τέσσερα βήματα προς εμένα.

Σύνεδρος: Λέτε πως από φόβο χτυπήσατε στο πόδι τον Φύσσα και πως δεν ξέρετε από μαχαίρια Πώς εξηγείτε το χτύπημα που όπως φαίνεται ήταν τόσο αριστοτεχνικό και καίριο ώστε όπως λέγεται “άνοιξε η καρδιά σαν τριαντάφυλλο”.

Συνήγορος: Κυρία πρόεδρε, το υιοθετεί ο κ σύνεδρος αυτό; Τι είναι αυτά τα “σαν τριαντάφυλλο”;

Κατηγορούμενος: Ίσως επειδή δεν ήξερα Ίσως με τις κινήσεις του σώματος.

Πρόεδρος: Προσπαθήσατε και πριν να πείτε για “τις κινήσεις του σώματος του θύματος” και σας έκοψα Σας παρακαλώ Δεν έχετε άλλη απάντηση προφανώς Να απαντάτε στο πλαίσιο της λογικής.

Μετά την διακοπή της δίκης ο κατηγορούμενος που νωρίτερα είχε αναφερθεί σε “μία απλή ανθρωποκτονία” θέλησε να επανορθώσει και είπε στο δικαστήριο.

Ρουπακιάς: Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές, για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία.

Εισαγγελέας: Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση.

Κατηγορούμενος: Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Συνήγορος Ρουπακιά: Αφήστε τον να ολοκληρώσει.

Κατηγορούμενος: Νιώθω μετανιωμένος Τι να πω; Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω.

Ερωτηθείς από τον αναπληρωτή εισαγγελέα για τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο ίδιος κατάλαβε ότι η δήλωση δεν αφορά την ευθύνη της ανθρωποκτονίας.

Εισαγγελέας: Τι σχέση έχει με εσάς;

Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να καταλάβω.

Εισαγγελέας: Γιατί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό που διαπράξατε εσείς;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω Εγώ υποστηρικτής υπήρξα, ούτε στέλεχος, ούτε τίποτα Μέχρι τον Πατέλη, πιο πάνω δεν ήξερα κανέναν Ούτε τον Λαγό, ούτε τον Μιχαλολιάκο.

Με το τέλος της σημερινής διαδικασίας ο πατέρας του Παύλου Φύσσα δήλωσε:

«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Ρουπακιάς προσπαθεί να το κάνει να φανεί σαν απλή ανθρωποκτονία Δεν είναι έτσι τα πράγματα Είπε πολλά ψέματα Να σας πω ένα που είπε; Είπε ότι το μαχαίρωμα ήταν άμυνα Πήρε μετά όμως τον Πατέλη τηλέφωνο και του είπε “μαχαίρωσα το Φύσσα”».

Ο κ.Φύσσας ρωτήθηκε για την απουσία της συζύγου του, για πρώτη φορά από τη δικαστική αίθουσα και απάντησε χαρακτηριστικά: «Με τη Μάγδα Φύσσα είναι άλλο θέμα Άνθρωπος είναι, αντοχές έχει».