Στη διάθεση των πολιτών το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων 1951 – 2019

Ένα αρχείο μεγάλης ιστορικής αξίας αποδίδεται στους ερευνητές και στους απλούς πολίτες. Πρόκειται για το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του υπουργείου https://www.ypes.gr/ekloges/.

Το εν λόγω αρχείο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών το διάστημα 1952-1996, των αυτοδιοικητικών εκλογών από το 1951 έως το 1998, των ευρωεκλογών από το 1981 έως το 2004 και του δημοψηφίσματος του 1974, καθώς και σημαντικά κείμενα της εκλογικής νομοθεσίας από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους.

Επισημαίνεται ότι, τα αποτελέσματα των εκλογών για το διάστημα από το 1926 έως το 1950, έχουν ψηφιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και είναι προσβάσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=14308576&p_topic=14308576

H πρόταση για τον εντοπισμό των ιστορικών αρχείων του ΥΠΕΣ, την καταγραφή και την ψηφιοποίησή τους, έγινε δεκτή πριν από δύο χρόνια από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ενώ η προσπάθεια συνεχίστηκε και από τον διάδοχό του, Αλέξη Χαρίτση.

Αναφερόμενος στην μεγάλη ιστορική αξία των αρχείων, ο κ. Χαρίτσης έχει δηλώσει: «Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αρχειακών δεδομένων, έναν ιστορικό θησαυρό κυριολεκτικά, που μπορεί να φωτίσει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ιδιαίτερα σκοτεινών και αμφιλεγόμενων περιόδων, όπως ο Εμφύλιος και η Δικτατορία. Η σημασία του ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στο περιεχόμενό του αλλά έχει να κάνει και με την εποχή την οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη, όπου η βαθιά και ουσιαστική γνώση της ιστορίας μας είναι ίσως, πιο απαραίτητη από ποτέ».