Ο Ερντογάν «πέταξε στα σκουπίδια» την επιστολή Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε την επιστολή του Αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ «στα σκουπίδια», σύμφωνα με το BBC. Σε επιστολή του προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου -ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία — ο Τραμπ καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!».

Πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωσαν στο BBC ότι ο Ερντογάν «απέρριψε εντελώς την επιστολή».

«Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν την επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα» .

Όμως οι τουρκικές πηγές επεσήμαναν ότι: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έλαβε την επιστολή, την απέρριψε εντελώς και την πέταξε στα σκουπίδια».

Εξάλλου το Κρεμλίνο επέκρινε το ύφος της επιστολής αυτής του Τραμπ, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών.

«Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου. «Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας-στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

“ Στρατηγικά ευφυής” είναι για την Ουάσινγκτον η κατάσταση στην συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας, παρατήρησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

“ Οι στρατιώτες μας δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, όπως και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, καθώς δύο χώρες μάχονται για τον έλεγχο εδαφών κι αυτό δεν έχει να κάνει με εμάς,” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια των συνομιλιών που είχε xuew στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επιστροφή στις ΗΠΑ, των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε ξένα πολεμικά μέτωπα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ταχθεί κατά των “ πολέμων χωρίς τέλος,” παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν και πάλι στην περιοχή, ενώ μερικές από αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο Ιράκ.

“ Παρατηρώ την κατάσταση στα τουρκικά σύνορα με την Συρία, να είναι στρατηγικά ευφυής για τις ΗΠΑ,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

“ Η Συρία μπορεί να έχει κάποια βοήθεια από την Ρωσία και αυτό είναι καλό. Υπάρχει πολλή άμμος,” δήλωσε ο ίδιος αργότερα.

“ Έτσι, έχεις την Συρία και έχεις και την Τουρκία. Θα διαφωνήσουν και ίσως πολεμήσουν. Αλλά οι [στρατιώτες] μας δεν θα σκοτωθούν για αυτό,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Αναλαμβάνοντας δράση την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε ξαφνικά την εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιήσουν οι ΗΠΑ κατά την τελευταία πενταετία στην (συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας).

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου εξέθεσε σε κίνδυνο τους Κούρδους της Συρίας, μέσω της απομάκρυνσης 50 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (αρχικά) και στην συνέχεια, με την αποχώρηση συνολικού αριθμού περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών.

“ Αυτό είναι ένα λάθος χειρότερο από αυτό που είχε κάνει ο πρόεδρος [Μπαράκ] Ομπάμα,” όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ το 2011, σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι συνήθως μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την σφοδρή πολιτική αντίδραση που προκαλεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η αναφερόμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ, αλλά και σε μία κίνηση για να αναδείξει τις προσπάθειες του ίδιου για τον τερματισμό των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, έδωσε στην δημοσιότητα μία επιστολή του προέδρου Τραμπ προς τον πρόεδρο Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου στην οποία έγραφε: “ Μην είσαι σκληρός” και μην “ είσαι ανόητος,” απευθυνόμενος στον Ερντογάν.