Ισημερινός: Σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα

Εισαγγελείς του Ισημερινού θα ζητήσουν σήμερα από δικαστήριο να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα (Rafael Correa), που κατηγορείται πως ενεχόταν σε απόπειρα απαγωγής, δήλωσαν δικαστικές πηγές την Τρίτη.

Δεν έγινε σαφές εάν το δικαστήριο θα αποφασίσει αυθημερόν.

Το ίδιο δικαστήριο είχε διατάξει τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Κορέα, διότι ο αριστερός πρώην πρόεδρος της χώρας δεν τήρηση την εντολή να παρουσιάζεται ενώπιον δικαστικού λειτουργού στο Κίτο κάθε δύο εβδομάδες. Ο πρώην αρχηγός του Κράτους ζει στο Βέλγιο.

Ο Κορέα φέρεται να ενέχεται στην απόπειρα απαγωγής του πρώην βουλευτή Φερνάντο Μπάλδα στην Μπογοτά το 2012.

Ο Μπάλδα, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους εισηγητές της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος του Ισημερινού, η οποία έγινε το 2008, αλλά κατόπιν στράφηκε εναντίον του Κορέα, είχε διαφύγει στην πρωτεύουσα της Κολομβίας για να αποφύγει τον κίνδυνο φυλάκισής του διότι κατηγορείτο πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είχε απαχθεί για μικρό χρονικό διάστημα, πριν απελευθερωθεί από κολομβιανούς αστυνομικούς.

Οι απαγωγείς του δικάστηκαν από τις αρχές της Κολομβίας και ομολόγησαν ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν η υπηρεσία πληροφοριών του Ισημερινού, η οποία λογοδοτεί μόνο στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Κορέα φέρεται να ήθελε ο Μπάλδα να επιστρέψει στον Ισημερινό και να φυλακιστεί. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος (2007-2017) αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής και λέει πως επρόκειτο για απόφαση που πήρε η υπηρεσία πληροφοριών χωρίς δική του ανάμιξη. Ο δικηγόρος του Κορέα, ο Καουπολικάν Οτσόα, δηλώνει ότι ο εντολέας του είναι θύμα «πολιτικού διωγμού».

Ο σημερινός πρόεδρος του Ισημερινού, ο Λενίν Μορένο-πρώην αντιπρόεδρος του Κορέα-διαχώρισε τη θέση του από τον άλλοτε πολιτικό του μέντορα, που τον κατηγορεί ότι τον πρόδωσε κι έκανε δεξιά στροφή.