Ισχυρή ζήτηση για το νέο ελληνικό 7ετές ομόλογο – Κάτω από το 2% η απόδοση του

Ισχυρή ζήτηση από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές καταγράφεται λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του νέου 7ετους ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετων και 10ετών ομολόγων. Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο άμεσο μέλλον.

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου 2026, άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 των πρωί , με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1% Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Στην προηγούμενη έκδοση του που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 η απόδοση του ομολόγου ήταν 3,5%. Τότε, πάνω από 210 επενδυτές τοποθετήθηκαν στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ.

Πάνω από 13 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο

Ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ οι προσφορές για το επταετές ομόλογο, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

To επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Οι προσφορές προήλθαν από 335 επενδυτές και χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, με επικεφαλής της ζήτησης το Ηνωμένο Βασίλειο και με ένα ποσοστό 84% να κατανέμεται εκτός Ελλάδος. Με βάση τον τύπο των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018, το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη, με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχής η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

Στη δήλωσή του, ο υπουργός αναφέρει: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται ότι ισχυρή ζήτηση από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές καταγράφηκε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του νέου 7ετους ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές των επενδυτών υπερέβαιναν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επεδίωκε να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.