Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, υπόσχεται ο Τσίπρας

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από την 1/1/2020 για νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τη Χάλκη, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, αφού προηγουμένως είχαν προϋπαντήσει το πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή με ψαροκάικα με κόρνες και καπνογόνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες… Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία καθώς «οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή».

Ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφύλαξαν στο λιμάνι και ανέφερε: «Είναι ένα πανέμορφο νησί και νιώθω τιμή που βρίσκομαι σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ στα ανατολικά σύνορα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε πόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος για στήριξη και πόσο μπορεί να την αξιοποιεί. Πιστεύω, παρά τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε η πατρίδα μας, αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Οι άνθρωποί του έχουν αστείρευτες δυναμεις… Σας στηρίζουμε, να έχετε αυτοπεποίθηση να έχετε δύναμη».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Πατρός ευχαρίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα -που όπως σημείωσε είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Χάλκη- γιατί οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοικτές. «Οι υπουργοί μας έδωσαν χρήματα όταν οι άλλοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν, μας έδωσαν υπαλλήλους όταν οι άλλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας»

Το βασικό διακύβευμα και το αντίστοιχο δίλημμα των εκλογών, έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας στο Καστράκι της Ρόδου σε εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού.  Ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα Δωδεκάνησα συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, και τους άλλους δύο τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, τον Δημήτρη Γάκη και τον Ηλία Καματερό, απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποφασίζουμε εάν θα πάμε όλοι μαζί μπροστά ή εάν θα διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην εκ νέου υπαγωγή στο ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετά από τρία χρόνια που αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που ήταν έξω από το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, τώρα η χώρα για πρώτη φορά είναι ελεύθερη να αποφασίζει τις πολιτικές που θα ακολουθεί στο πλαίσιο των υπαρχόντων δεσμεύσεων.

Επιστροφή σε μνημόνια και ΔΝΤ, η πρόταση Μητσοτάκη

Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι της ανάπτυξης με διάχυση των οφελών όλους, σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον είναι και ένας δρόμος που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο άλλος δρόμος -του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι ο δρόμος που ευνοεί τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, που ευνοεί τις φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, για εκείνους που αποφεύγουν τη φορολόγηση με τις offshore και με την άρνηση των ελέγχων. Έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και την αντίστοιχη μείωση στα μερίσματα. Υποστήριξε ότι αυτές οι εξαγγελίες μεταφράζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, όσο όλο το πακέτο που παρουσίασε ο ίδιος στο Ζάππειο. Αυτό το κενό θα καλυφθεί από μειώσεις δαπανών, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εάν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση προ κρίσης και εντέλει θα κληθεί το ΔΝΤ ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα.

Καθώς η συνομιλία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εξελίχθηκε σε αυθόρμητη λαϊκή συνέλευση, ένας πολίτης ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν πέρασε το μήνυμά του και υπήρξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια υπήρξε δυσαρέσκεια από πολίτες που κατάλαβαν μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο ήθελαν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια να έλθει πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο, και αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στην κάλπη».

Συνέχισε λέγοντας ότι το δίλημμα των εθνικών εκλογών υπερβαίνει ακόμη και την καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων που έγινε στις ευρωεκλογές. «Ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας, η ψήφος δεν είναι μόνο ιδεολογική, αφορά το αύριο του τόπου και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ακολούθως δεσμεύτηκε «να προχωρήσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα και όχι ο καθένας να προσπαθεί να διασωθεί μόνος του. Όλοι πρέπει να έχουμε μέρισμα από τους καρπούς των κόπων μας…». Σημείωσε ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε προειδοποιήσει και είχε ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο των θετικών μέτρων που αμέσως μετά κάποιοι έσπευσαν να τα αμφισβητήσουν.

Συμπυκνώνοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών σημείωσε: «Θέτουμε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό και αφορά την ζωή και το μέλλον μας». Έστειλε δε, το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το πρωί τις 7ης Ιουλίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς με την ψήφο μας».

Σε ερώτημα ψηφοφόρου γιατί δεν πέρασε επικοινωνιακά το μήνυμα πριν τις ευρωεκλογές και σε τι βοηθά η επίσπευση των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η προκήρυξη των εκλογών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Όσο για την επικοινωνία απάντησε ότι «σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, -και είχα πολλές στην προηγούμενη τετραετία-, άντλησα δύναμη όχι από την επικοινωνία, άλλωστε ποτέ δεν είχαμε σχέση με τους ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, αλλά από την κρίση του ελληνικού λαού. Είχα την εντιμότητα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να έχω απευθείας επικοινωνίας και μαζί πήραμε τις κρίσιμες αποφάσεις. Το ίδιο κάνω και τώρα, δεν θα κρυφτώ λέγοντας ότι θα περιμένω να ωριμάσουν οι συνθήκες και να κερδίσω μερικούς μήνες. Κανένα επικοινωνιακό κέντρο δεν συγκρίνεται με την κρίση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όταν πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του».

Ο διάλογος με τους πολίτες

Η συνομιλία ξεκίνησε με τις αναφορές των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, του εκπροσώπου των ξεδοδοχουπαλλήλων, των ιδιοκτητών ταξί, των ξεναγών. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου σημείωσε την ικανοποίησή του για την υπογραφή τριών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αφορούν τομείς του τουρισμού καθώς επίσης και για τα επιδόματα ανεργίας που καλύπτουν τους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των κλάδων σημείωσαν την ικανοποίησή τους από τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζήτησαν μάλιστα να αυξηθούν γιατί μόνο έτσι περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επ’ αυτού ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 150 ακόμη υπαλλήλων. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί αναφέρθηκε στην καλή σχέση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και αναφέρθηκε στο πλήγμα για τα ταξί αλλά και για τα φορολογικά έσοδα, ΙΧ και τα βανάκια. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επ’ αυτού τις πιέσεις που ασκούσαν ισχυρά λόμπι που ενημέρωναν την τρόικα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αυτή πίεζε την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των ΚΑΠΗ Ρόδου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί «μας βοηθάτε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας». Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εργασιακή αποκατάσταση πολλών συναδέλφων» είπε ότι «θα πρέπει να μπει φραγμός στον οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος το λόγο πήρε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που, όπως ανέφερε, ήταν επιτηρήτρια για να δώσει το μοναδικό παιδί του Καστελόριζου ειαγωγικές εξετάσεις. Και πρόσθεσε: «Ρώτησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήλθε στο Καστελόριζο εάν εμείς οι αναπληρωτές θα προσληφθούμε με βάση το προσοντολόγιο και μου απάντησε ότι “θα γίνει γραπτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ”. Εσείς τι λέτε;». Ο κ. Τσίπρας απαντησε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων με το προσοντολόγιο και δεν θα αλλάξει. Η εκπαιδευτικός επέμεινε, «αν η επόμενη κυβέρνηση, αν είναι του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να το αλλάξει;». Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια λέγοντας «γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι, βοηθήστε να μην αλλάξει».

Θέλουμε να μας κυβερνήσουν εκείνοι που μας οδήγησαν στα μνημόνια ή να συνεχιστεί η πορεία με δίκαιη ανάπτυξη;

Τα δύο διαφορετικά σχέδια για την χώρα που συγκρούονται ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Τήλου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δωδεκάνησα και έθεσε το βασικό δίλημμα: «θέλουμε να μας κυβερνήσουν ξανά εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και μας έβαλαν στα μνημόνια ή να συνεχίσουμε την πορεία για δίκαιη ανάπτυξη και στοχευμένες ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία;».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν γεμίσει την πλατεία και διέκοψαν αρκετές φορές τον πρωθυπουργό με το χειροκρότημά τους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το δικό μας το σχέδιο έχει τίτλο: θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση και θα γευτούμε τους καρπούς της προσπάθειας, όλοι μαζί με ελαφρύνεις και κοινωνικά δικαιώματα, με πρόοδο και προκοπή. Το άλλο σχέδιο έχει τίτλο: ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Όποιος είναι πιο πονηρός ας αντέξει οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν».

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από την κρίση είπε ότι «Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λέμε ότι όλοι μαζί βγήκαμε από την κρίση χωρίς κανένας να μείνει πίσω και όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη. Το σύνθημά μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων του πολιτικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποιος δεν θα ήθελε να μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων, να μιλά μία γλώσσα που ακούγεται ευχάριστα; Η άλλη πλευρά λέει ότι θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις φόρων που αφορούν εκείνους που έχουν την δυνατότητα να βγάζουν πολλά λεφτά για να βγάλουν ακόμη περισσότερα.

Γι’ αυτούς μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, με παράλληλη μείωση των μερισμάτων. Τι θα συμβεί προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση της φορολογίας των πολύ πλούσιων; Πολύ απλά προτείνουν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών, δηλαδή μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, σε δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία και για το κοινωνικό κράτος. Μειώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, για το οικογενειακό επίδομα, για τα επιδόματα αναπηρίας, για το επίδομα ενοικίου. Το σχέδιο ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει έχει φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές για τους πολλούς».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πορεία της εξόδου από την κρίση δεν είναι δεδομένη καθώς το σχέδιο των αντιπάλων «ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να μας φέρει ξανά στα χέρια των δανειστών». Μάλιστα, έβαλε καθαρά το δίλημμα: «Αυτοί που ζητούν να μας κυβερνήσουν ξανά, είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι το 2015 και κάθε φορά που τους ζητούσαν περικοπές έλεγαν ότι δεν θέλουν να τους κλέψουν τη δόξα οι δανειστές.. Καταφέραμε να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας και θέλουμε να ανοίξουμε έναν φεγγίτη μπροστά μας, αν όμως δεν συνεχιστεί η πολιτική για την πλειοψηφία, και επανέλθουν εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, η πορεία δεν είναι δεδομένη και ευθύγραμμη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες για τους νησιώτες. Είπε ότι για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων «αυξάνουμε στα 30.000 ευρώ τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 22% από τα 20.000 ευρώ που ισχύει. Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης. Το δεύτερο που ανακοινώσαμε είναι για νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής πολιτικής, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολιτικές σχεδιασμένες και στοχευμένες.

Αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο, που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των νησιωτών και των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Είναι και ένα μήνυμα δικαιοσύνης και ισότητας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά για τους νησιώτες που φυλάνε Θερμοπύλες και δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Ήταν μία υποχρέωση δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό λέγοντας: «Κατάλαβα την αγωνία τους γιατί κάποιοι απειλούν να έλθουν σαν οδοστρωτήρες για να σαρώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν το 2012 να καταργούνται σε μία νύχτα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, είδαν να δίνεται εντολή κατάργησης των ελέγχων για να κερδοσκοπούν κάποιοι -όχι όλοι – επιχειρηματίες σε βάρος τους, είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους. Εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, 6 εκ. ώρες υπερεργασίας καταγράφηκαν το προηγούμενο οκτάμηνο.. Απέκτησαν την αίσθηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους μέσω των ελέγχων, προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και για τα επόμενα δύο χρόνια δεσμευτήκαμε για αυξήσεις 7,5%. Όλα αυτά δίχως αύξηση της ανεργίας όπως κινδυνολογούσαν κάποιοι. Το πρώτο εξάμηνο αντί για μείωση είχαμε αύξηση κατά 110.000 στις προσλήψεις. Εμείς λέμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα δικαιώματα στη εργασία και οι καλές αμοιβές. Κάποιοι νεοφιλελεύθεροι λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι και τα δύο σχέδια. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων λέει μειώσεις φόρων έναντι μείωσης δαπανών που στο τέλος βρίσκονται και οι απολύσεις. Δεν το λένε ευθέως. Εμείς επαναφέραμε τον λόγο ένα προς ένα στις προσλήψεις. Οι αντίπαλοί μας λένε να επιστρέψουμε στο ένα προς πέντε, αυτό σημαίνει περιορισμένες προσλήψεις σε μία σειρά τομείς».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Τήλο και έκανε ειδική αναφορά στον δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Τήλο. Τώρα όμως σας απευθύνω κάλεσμα για έναν κρίσιμο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σας ζητώ την στήριξή σας. Το νησί το ανέδειξε ο Τάσος Αλιφέρης, ένα δήμαρχος και πολιτικός που ήταν για τους πολλούς. Και άφησε αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες».