Κολπική Μαρμαρυγή, η πιο συχνή αρρυθμία

Για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της φλεβικής θρομβοεμβολής και για τους τρόπους προστασίας από αυτές θα ενημερώσουν το κοινό ειδικοί επιστήμονες, στο πλαίσιο ανοιχτής διαδραστικής ημερίδας, που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου 2019 (11:00-13.30, Αμφιθέατρο ΙΙΙ, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει διαδραστικά σε ψηφιακές εφαρμογές εικονικών σεναρίων για τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου, που θα πρέπει να γνωρίζει για να προλάβει ή/και να αντιμετωπίσει τις δύο νόσους.

Η ημερίδα, που έχει τίτλο «Η Υγεία της Καρδιάς στην Καρδιά της Κοινωνίας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαδραστικού προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης,«DEEPRAFT», που υλοποιείται ύστερα από τη συγκρότηση διεθνούς κοινοπραξίας τεσσάρων πανεπιστημίων από τη Ν.Α. Ευρώπη (Ελλάδα, Γεωργία, Καζακστάν, Ουκρανία). Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (ΑΧΕΠΑ) του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Κολπική Μαρμαρυγή, η πιο συχνά απαντώμενη αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης, είναι η πιο συχνά απαντώμενη αρρυθμία, παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει ΚΜ. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Περίπου 6% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και 10% των ασθενών άνω των 80 ετών πάσχουν από ΚΜ. Στην Ευρώπη, 8 εκατομμύρια ασθενών άνω των 65 πάσχουν από ΚΜ. Λόγω γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2060. Η ΚΜ σχετίζεται με 5πλάσιο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ευθύνεται για το 1/4 των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να προληφθούν περισσότερα από 2/3 των αγγειακών εγκεφαλικών που σχετίζονται με ΚΜ.

Φλεβική Θρομβοεμβολή υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως. Το 1/3 των ασθενών με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση θα παρουσιάσουν ένα νέο επεισόδιο στην επόμενη δεκαετία. Το 1/3 των ασθενών με πνευμονική εμβολή, οι οποίοι δεν θα λάβουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία, θα αποβιώσουν εντός των επόμενων τριών μηνών. Κάθε χρόνο, 600.000 θάνατοι στην Ευρώπη και περίπου 50.000 στην Ελλάδα, σχετίζονται με τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας, καθώς το 60% όλων των θρομβώσεων προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από νοσηλεία. Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα.