Με 4 ματς ολοκληρώνεται η 2η αγωνιστική της Super League

Με τέσσερα ματς ολοκληρώνεται σήμερα (1/9) η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League, το οποίο θα επανεκκινήσει πλέον στις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής μας ομάδας στην προκριματική φάση του Euro 2020. O πρωταθλητής ΠΑΟΚ, λίγα 24ωρα μετά τον αποκλεισμό από το Europa League, υποδέχεται τον Πανιώνιο (PAOKTV) στην Τούμπα με στόχο το 2 στα 2, ενώ εκτός έδρας υποχρεώσεις έχουν Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Ο μοναδικός εκπρόσωπος πλέον στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, φιλοξενείται στην θεσσαλική πρωτεύουσα από την ΑΕΛ (NOVASports2 HD), ενώ η Ένωση, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Κωστένογλου αντιμετωπίζει τον Αστέρα στην Τρίπολη (NOVASports1 HD). Το τέταρτο ματς της ημέρας γίνεται στην Λαμία, όπου η ομάδα της Φθιώτιδας υποδέχεται τον Ατρόμητο (EΡΤSports HD).

Τα σημερινά (1/9) ματς με την στατιστική-ιστορική ματιά του επίσημου site της Super League:
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΑΕΚ
Η δεύτερη αγωνιστική ολοκληρώνεται χρονικά στην Τρίπολη, όπου ο Αστέρας, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, υποδέχεται την ΑΕΚ, που και αυτή ηττήθηκε, αλλά στην περίπτωσή της η αποτυχία συνοδεύτηκε από μια εβδομάδα εξελίξεων.
Ο Μιγκέλ Καρντόσο αντικαταστάθηκε από το Νίκο Κωστένογλου και πέτυχε την Πέμπτη μια μεγάλη νίκη στην Τραπεζούντα. Ακόμα και αν αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League, η ΑΕΚ έδειξε ότι μπορεί να βρει λύσεις.
Η ΑΕΚ μπορεί να έχασε στην έδρα της από την Ξάνθη, ωστόσο εκτός έχει τις δύο ευρωπαϊκές νίκες στη σεζόν και επεκτείνοντας πέρσι είναι επτά παιχνίδια αήττητη, με έξι νίκες και μια ισοπαλία για όλες τις διοργανώσεις!
Τελευταία φορά έχασε στις 2 Μαρτίου από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.
Η ΑΕΚ νίκησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Τρίπολη, αφού είχε χάσει στις δύο προηγούμενες επισκέψεις της και δεν είχε νίκη σε πέντε.
Ανεξάρτητα έδρας έχει κερδίσει τα τρία τελευταία μεταξύ τους, χωρίς να δεχτεί γκολ από τον Αστέρα σε αυτά.
Η ισοπαλία σπανίζει στα παιχνίδια τους, αφού έχουν τρεις συνολικά, μια στα δέκα τελευταία και καμία στα έξι τελευταία.
Ο Αστέρας είχε μια σεζόν που δεν ικανοποίησε τον κόσμο του πέρσι. Μετά την πρωτοχρονιά έκανε μόλις τρεις νίκες σε 16 αγώνες, που του έφτασαν για να εξασφαλίσει την παραμονή του, έστω και στην τελευταία αγωνιστική, νικώντας τον Πανιώνιο.
Ήταν μόλις η δεύτερη εντός έδρας νίκη του σε οκτώ αγώνες μέσα στο 2019.
Το ζητούμενο για τον Αστέρα είναι και το δύσκολο γκολ, καθώς άλλαξε πολλούς παίκτες στην επιθετική του γραμμή.
Ελπίζει μάλιστα ο Μπαράλες που επέστρεψε να είναι ο ίδιος, που το 2014-15 έβαλε 17 γκολ και οδήγησε τον Αστέρα στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και δεύτερο στα πλέι οφ!
Η ιστορία
Νίκες Αστέρα Τρίπολης: 7
Ισοπαλίες: 3
Νίκες ΑΕΚ: 10
Με γηπεδούχο τον Αστέρα Τρίπολης
Νίκες Αστέρα Τρίπολης: 5
Ισοπαλίες: 2
Νίκες ΑΕΚ: 3
Πέρυσι
01.09.2018: Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 0-1 (33’ πέναλτι Μάνταλος)

ΛΑΜΙΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Έχοντας κάνει την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της, η Λαμία ξεκίνησε με ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό και τώρα υποδέχεται τον Ατρόμητο. Αν και άλλαξε αρκετά το ρόστερ της, έδειξε καλά στοιχεία και καλείται να το ξανακάνει δίνοντας δεύτερο παιχνίδι στη σειρά εντός έδρας με τον Ατρόμητο.
Έχει να νικήσει στο σπίτι της από τις 30 Μαρτίου, έχοντας δύο ήττες και δύο ισοπαλίες, αλλά αυτοί οι αγώνες ήταν δύο με ΑΕΚ και από ένας με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Ωστόσο έχει σκοράρει και στα έξι τελευταία στην έδρα της για το πρωτάθλημα, μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό τον Φεβρουάριο.
Ο Ατρόμητος με τον Γιάννη Αναστασίου από φέτος στον πάγκο του ξεκίνησε με ισοπαλία στο Περιστέρι με την ΑΕΛ και ψάχνει τώρα ένα «διπλό», που πέρσι πετύχαινε με ευκολία.
Έκανε έξι συνολικά, ενώ έχασε μόλις πέντε ματς, ένα από αυτά στη Λαμία.
Για τον Ατρόμητο το ξεκίνημα είναι πάντα σημαντικό. Στα πέντε προηγούμενα χρόνια, τέσσερις φορές δεν έχασε στα δύο πρώτα παιχνίδια του. Μόνο το 2016-17 ξεκίνησε με δύο ήττες.
Αν και ο Ατρόμητος αποκλείστηκε στο Europa League, δεν έχασε στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια του, δείχνοντας με την παρουσία του σε αυτά, ότι μπορεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες των εκτός έδρας.
Τον περασμένο Ιανουάριο συναντήθηκαν στη Λαμία οι δύο ομάδες και οι γηπεδούχοι, με τη φόρα της μεγάλης πρόκρισης στο Κύπελλο επί του Παναθηναϊκού, κατάφεραν να επικρατήσουν και του Ατρομήτου.
Εκείνη η νίκη με 2-1 είναι η μοναδική της Λαμίας στα τέσσερα παιχνίδια της με τον Ατρόμητο για τη Super League, αλλά και μοναδική στα τελευταία εννέα επίσημα μεταξύ τους τα τελευταία 20 χρόνια.
Νίκες Λαμίας: 1
Ισοπαλίες: 1
Νίκες Ατρομήτου: 2
Με γηπεδούχο τη Λαμία
Νίκες Λαμίας: 1
Ισοπαλίες: 1
Νίκες Ατρομήτου: 0
Πέρυσι
27.01.2019: Λαμία – Ατρόμητος 2-1 (49’ σουτ Χοάν Τομάς, 77’ πέναλτι Μπαράλες – 47’ σουτ Κουλούρης)

ΑΕΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μοναδικός εκπρόσωπος πλέον στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ο Ολυμπιακός, έχει εντυπωσιάσει στην πορεία του ως τώρα, ωστόσο δυσκολεύτηκε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης.
Γνωρίζοντας πλέον τους αντιπάλους του στους ομίλους του Champions League, ταξιδεύει στη Λάρισα, με στόχο την έβδομη διαδοχική νίκη στη σεζόν, αλλά και τη 12η για το πρωτάθλημα.
Ακόμα ο Ολυμπιακός είναι αήττητος για 15 επίσημα παιχνίδια, μετά την ήττα από τη Λαμία στο Νέο Φάληρο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.
Η ΑΕΛ ξεκίνησε με ισοπαλία στο Περιστέρι και τώρα δίνει το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της με τον αντίπαλο που έκλεισε την προηγούμενη, τον Ολυμπιακό.
Ήταν ένα παιχνίδι που η ΑΕΛ έπαιξε χωρίς άγχος, αφού είχε εξασφαλίσει την παραμονή με τη νίκη επί της ΑΕΚ, αμέσως πριν. Η ήττα αυτή από τον Ολυμπιακό είναι η μοναδική στα πέντε τελευταία παιχνίδια της έδρας της.
Με τον αγώνα παραμονής που έδωσε πέρσι να φουντώνει στο τέλος, έκανε μόνο δύο ήττες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της.
Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει και τα πέντε τελευταία με αντίπαλο την ΑΕΛ, βάζοντας μάλιστα τουλάχιστον τρία γκολ σε καθένα από τα τέσσερα τελευταία.
Η ΑΕΛ νίκησε για τελευταία φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 με γκολ του Γκόλια στο 90’. Είναι η μοναδική της νίκη στα δέκα τελευταία, έχοντας χάσει τα άλλα εννέα.
Δεν έχουν ισοπαλία στα 11 τελευταία, μετά το 1-1 της Λάρισας στις 13 Δεκεμβρίου 2008. Από τότε ο Ολυμπιακός έχει εννέα νίκες και η ΑΕΛ δύο. Αυτή που αναφέρουμε παραπάνω και τη σωτήρια νίκη του 2009 στο Νέο Φάληρο με το γκολ του Ζουράφσκι.
Η νίκη του Ολυμπιακού στο Κράσνονταρ ήταν η 40η του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του.
Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να μην πήρε τίτλο πέρσι, ωστόσο φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές του Ολυμπιακού.
Έχει ακόμα εννέα ισοπαλίες και επτά ήττες στα 56 συνολικά παιχνίδια του.
Νίκες ΑΕΛ: 10
Ισοπαλίες: 13
Νίκες Ολυμπιακού: 35
Με γηπεδούχο την ΑΕΛ
Νίκες ΑΕΛ: 8
Ισοπαλίες: 12
Νίκες Ολυμπιακού: 9
Πέρυσι
05.05.2019: ΑΕΛ – Ολυμπιακός 0-3 (24’ σουτ Κούκα Χασάν, 49’ σουτ Ελαμπντελαουί, 86’ κεφαλιά Καμαρά)

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Με την πικρή γεύση του αποκλεισμού από το Europa League ακόμα έντονη, ο ΠΑΟΚ επικεντρώνεται πλέον στην υπεράσπιση του τίτλου του. Δίνει το τρίτο διαδοχικά παιχνίδι στην έδρα του, και δεύτερο για το πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον Πανιώνιο.
Το πρόβλημα όμως για τον ΠΑΟΚ είναι ότι σε τρία εντός έδρας παιχνίδια έχει δεχτεί πέντε γκολ, δύο από Άγιαξ και Σλόβαν και ένα από τον Παναιτωλικό.
Φυσικά αν σκοράρει εύκολα, εξέλιξη σαν αυτή στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό δεν είναι τόσο επώδυνη, αλλά η άμυνα είναι πάντα σημαντικό όπλο.
Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει στο πρωτάθλημα να διευρύνει τα δύο ρεκόρ που έχει ήδη πετύχει, καθώς είναι 36 παιχνίδια αήττητος και παράλληλα έχει σκοράρει σε όλα αυτά.
Στην έδρα του μετράει 19 χωρίς ήττα και με γκολ, αλλά έχει πολύ καλύτερα ρεκόρ στο παρελθόν, 62 χωρίς ήττα και 47 με γκολ!
Ο ΠΑΟΚ εύκολα ή δύσκολα επικρατεί του Πανιωνίου και στα 14 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος γηπεδούχος.
Η τελευταία φορά που ο Πανιώνιος έφυγε αήττητος από την Τούμπα ήταν στις 3 Δεκεμβρίου 2006, όταν πήρε ισοπαλία 1-1 (33′ σουτ Μιέτσιελ – 44′ σουτ Γουνδουλάκης).
Το 2016 πήρε μια ισοπαλία 0-0 για το Κύπελλο, αλλά δεν του έφτανε για να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ.
Όσο για νίκη στη Θεσσαλονίκη, ο Πανιώνιος έχει να πετύχει από τις 7 Σεπτεμβρίου 1985, 2-1 (13′ σουτ Πήττας – 70′ σουτ Μαυρίκης, 80′ σουτ Μπαρζόφ). Το ματς αυτό είχε γίνει στο Καυτανζόγλειο, στην πρεμιέρα μετά την κατάκτηση του τίτλου.
Στην Τούμπα ο Πανιώνιος έχει να νικήσει πάνω από 51 χρόνια. Ήταν 19 Μαϊου 1968, όταν με γκολ του Γιώργου Δέδε στο 57′ επικρατούσε με 1-0.
Ο Πανιώνιος έδειξε και πέρσι ότι αντέχει στα δύσκολα και μένει εύκολα στην κατηγορία, τερματίζοντας στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Εκεί τον έστειλαν οι τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια.
Τώρα ξεκίνησε με την ήττα από το Βόλο και τον περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν έχει ισοπαλία στα 10 τελευταία για το πρωτάθλημα – πέντε νίκες και πέντε ήττες – από το 1-1 στο Χαριλάου στις 17 Φεβρουαρίου. Είναι και η μοναδική ισοπαλία του στα 16 τελευταία για τη Super League.
Η ιστορία
Νίκες ΠΑΟΚ: 61
Ισοπαλίες: 32
Νίκες Πανιώνιου: 27
Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ
Νίκες ΠΑΟΚ: 47
Ισοπαλίες: 9
Νίκες Πανιώνιου: 4
Πέρυσι
19.01.2019: ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 3-0 (11’ σουτ Μπίσεσβαρ, 44’ σουτ Βιεϊρίνια, 69’ σουτ Σάκχοφ)