Μυτιληναίος: Σύμβαση ύψους 20,6 εκατ. ευρώ με ΑΔΜΗΕ για ΚΥΤ Κορίνθου

Την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Κόρινθο -που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021- ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Ανάδοχοι είναι η ένωση εταιρειών ΜYTILINEOS S.A.-SIEYUAN ELECTRIC CO. LTD με τίμημα 20,6 εκατ. ευρώ.

Ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισε ότι το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού σε συνδυασμό με τα έργα του λεγόμενου Δυτικού Διαδρόμου (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη- Πάτρα- Αχελώος που περιλαμβάνει και το υποβρύχιο τμήμα Ρίο-Αντίρριο) όχι μόνο συμβάλλει στην άρση του κορεσμού της Πελοποννήσου, επιτρέποντας την ανάπτυξη περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και εισάγει την περιοχή στο Σύστημα της υπερυψηλής τάσης των 400 kV, αυξάνοντας την ευστάθειά του. «Καθώς έχουμε απέναντί μας έναν συνδυασμό δυο πολύ σημαντικών εταιρειών, προσδοκούμε το έργο να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να αναπτυχθούν τα οφέλη που αναφέρθηκαν», κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, γενικός διευθυντής του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών – ΜΕΤΚΑ της MYTILINEOS, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η μακρόχρονη εμπειρία μας σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι το εχέγγυο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι αυτό το έργο σφραγίζει την πρώτη μας συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ».

Επιπλέον της κατασκευής του έργου, αναλαμβάνεται και σύμβαση συντήρησης του ψηφιακού συστήματος ελέγχου και προστασίας του ΚΥΤ για δέκα έτη, μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου.

Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 16 Μαΐου και η διάρκειά του θα είναι 26 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Η κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου και η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το εν λόγω ΚΥΤ με το ΚΥΤ Μεγαλόπολης, αποτελούν δυο από τα βασικά έργα του Ανατολικού Διαδρόμου της Επέκτασης του Συστήματος με την Πελοπόννησο. Το τρίτο έργο είναι η κατασκευή νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική, project που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Σημειώνεται ότι τα έργα του Δυτικού Διαδρόμου βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους.