ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για ΔΕΗ – Παναγιωτάκης: Η καταστροφολογία είναι επιζήμια

«Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics.

«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το “κάθε φέτος και χειρότερα”. Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο, ωστόσο, για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές, πολιτικές αποφάσεις.

ΚΙΝΑΛ για ΔΕΗ: Εκχωρούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το 50% των εσόδων της

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν λυσσαλέα ως αντιπολίτευση κάθε σοβαρή προσπάθεια για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΕΗ, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ως κυβέρνηση οδήγησαν τη ΔΕΗ σε συνθήκες χρεοκοπίας. Σε επενδυτική στασιμότητα και σε οικονομική ασφυξία», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμά του όπου ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στα λόγια αναφέρονται σε “Δημόσια ΔΕΗ”, και στην πράξη εκχωρούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το 50% των πελατών της, δηλαδή, το 50% των εσόδων και κερδών της. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Περιορίζουν την παραγωγή της ΔΕΗ, και πωλούν όσο-όσο μονάδες της. Μείωσαν την αξία της επιχείρησης από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκατ. σήμερα. Οδήγησαν σε ζημιές 900 εκατ. ευρώ, οδηγούν σε αυξήσεις της τιμής του ρεύματος εις βάρος του απλού πολίτη. Δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα».

Παναγιωτάκης: Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

«Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις οποίες εξηγεί επίσης τη στρατηγική για επιστροφή της επιχείρησης στην κερδοφορία. «Η ΔΕΗ», τονίζει, «είναι εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν ανήκει ούτε σε κόμματα ούτε σε κυβερνήσεις. Όλοι οφείλουν να την αντιμετωπίζουν υποστηρικτικά έστω και με κριτικές παρατηρήσεις. Η καταστροφολογία είναι εθνικά επιζήμια. Όχι μόνο για τη ΔΕΗ».

Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσθέτει: «Εμείς εργαζόμαστε και πιστεύω ότι εφέτος θα αντιστρέψουμε την κατάσταση και θα πάμε σε κέρδη. Όχι μόνο λειτουργικά κέρδη τα οποία θα αυξηθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα απαλλαγούμε από κάποιες επιβαρύνσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι η επιβάρυνση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές. Πιστεύω ότι θα μειωθούν τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ), θα έχουμε τα έσοδα από την αποεπένδυση (των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας). Όλα αυτά πιστεύω ότι θα διαμορφώσουν ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».