Οι ΗΠΑ δίνουν στην Κίνα 1 μήνα παράταση για συμφωνία στο εμπόριο

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στην Κίνα ότι έχει ένα μήνα περιθώριο για να σφραγίσει μια εμπορική συμφωνία ή να αντιμετωπίσει αυξήσεις στους δασμούς για όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποφύγουν τη σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις, παρά το αναπτυσσόμενο αδιέξοδο.

Η παράταση δόθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την απειλή του Τραμπ για επιβολή ενός δεύτερου γύρου κυρώσεων ύψους 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά αγαθά. Οι συνομιλίες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από σημαντικές απώλειες γύρισαν σε θετικές, αφού οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι η συνεδρίαση ήταν αρκετά καλή.

Σε μια σειρά από tweets που χαροποίησαν τις αγορές, το Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες με την Κίνα ήταν «ειλικρινείς και εποικοδομητικές». «Η σχέση μεταξύ του Προέδρου Xi και εμού παραμένει πολύ ισχυρή και οι συνομιλίες για το μέλλον θα συνεχιστούν», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος.