Σύσταση Προανακριτικής με 172 ψήφους για Παπαγγελόπουλο

Την απόλυτη πλειοψηφία, με 172 ψήφους υπέρ και 84 κατά, εξασφάλισε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Με μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη αργά  το βράδυ της Τρίτης , υπερψηφίσθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, την απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 84 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Η ΝΔ προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Νοβάρτις, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.

Θανάσης Πλεύρης: «Θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας»

Για τέσσερα αδικήματα, 30 βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως εισηγήθηκε ο πρώτος αγορητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται απόψε με μυστική ψηφοφορία: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Καθώς η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται σήμερα στα υπουργικά έδρανα, κάτι που επισήμανε ο Θανάσης Πλεύρης, αποδίδοντας ιδιαίτερο συμβολισμό στη θεσμική οδό στην οποία επιλέγει να κινηθεί αυστηρά σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Στη συγκεκριμένη συζήτηση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιλέγει να ακολουθήσει έναν πλήρως θεσμικό τρόπο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και για το λόγο αυτό δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα, δεν βλέπετε υπουργούς να τοποθετούνται και δεν θα υπάρξει αυτό που ενδεχομένως είχατε μάθει κάποιοι εδώ πέρα, κάποιος κ. Παπαγγελόπουλος να έρθει σε αυτό το βήμα και να σας ζητήσει να πειθαρχήσετε να αλλάξει η νομολογία του Ειδικού Δικαστηρίου, και ενώ φάκελος είχε έρθει στη Βουλή με το άρθρο 86, να ζητήσει από εσάς να αγνοήσουμε τη νομολογία. Κινούμαστε με αυστηρό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πλεύρης.

Ο βουλευτής επισήμανε ταυτόχρονα ότι ο κατάλογος με τα ως άνω αδικήματα, μένει ανοιχτός, και ως προς τα αδικήματα και ως προς τα πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται στην επιχείρηση και προσπάθεια χειραγώγησης εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis, που ενδεχομένως να αποτελεί ένα μόνο μέρος πιθανού παραδικαστικού κυκλώματος. «Ξεκαθαρίζουμε από τώρα, το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας και για άλλα αδικήματα, αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων να σύρετε 10 πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα με καταθέσεις που βγήκαν ψευδείς, εμείς ερχόμαστε με στοιχεία και επαρκές αποδεικτικό υλικό που δεν στηρίζεται σε κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά σε πρώην συναδέλφους τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δύο εισαγγελικούς λειτουργούς», ανέφερε ειδικότερα ο εισηγητής της ΝΔ.

O κ. Πλεύρης αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις δύο καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών, δηλαδή τις καταγγελίες της αντεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή. Ιδίως για τη κ. Ράικου, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κατάθεσή της είναι ο πρώτος πυλώνας των αποδείξεων, των επαρκών ενδείξεων. Επισήμανε δε την παραίτησή της, το 2017 μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, με την καταγγελία ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στην κατάθεση της το 2019 για επισκέψεις της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, για τηλεφωνήματα που δέχθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και που σύμφωνα με την κ. Ράικου την πίεζε να στείλει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή και μάλιστα με απειλή. «Αυτό και μόνο ήταν βάσιμος λόγος για προκαταρκτική εξέταση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αντίστοιχη επίκληση έκανε ο κ. Πλεύρης και στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για τον οποίο ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το 2016, ότι είναι «ο πιο ικανός, έντιμος και αδάμαστος εισαγγελέας».

«Και η κ. Τσατάνη είπε ότι έχει παρεμβάσεις στο έργο της, και ο κ. Αγγελής. Δεν είναι κουκουλοφόροι μάρτυρες», παρατήρησε ο Θανάσης Πλεύρης και επισήμανε ότι ο Ιωάννης Αγγελής ως επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς «άντεξε δύο μήνες μόνο» και παραιτήθηκε με μια πολυσέλιδη επιστολή στην οποία έλεγε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν αποφασίσει να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, χωρίς στοιχεία. «Και αυτό δεν το είπε μόνο ο κ. Αγγελής αλλά και το μικτό κλιμάκιο ελέγχου που έχει καταγγείλει ότι πιεζόταν να επισπεύσει την έκδοση πορίσματος».

Ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραπέμποντας στη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η υπόθεση Novartis “συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο”. «Ο κ. Τσίπρας με δύο δηλώσεις του στη Βουλή και προτού δώσουν κατάθεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση και την ίδια πληροφορία είχε και ο κ. Πολάκης, όπως προκύπτει με δηλώσεις του το 2018», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Πρέπει να γίνει έλεγχος της υπόθεσης για να δούμε αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποιούσε μεθόδους Ρασπούτιν σε συνεργασία με εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και εφημερίδες, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης και τόνισε ότι «αυτό μπορεί να είναι ένα μόνο μέρος ενός συνολικού παραδικαστικού κυκλώματος και γι΄αυτό η ΝΔ είναι έτοιμη να ελέγξει όλες τις υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλλεται ότι υπάρχουν παρεμβάσεις του συγκεκριμένου υπουργού».

«Θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας. Έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

“Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες”, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που ανέβηκε απόψε στο βήμα της Ολομέλειας για να μιλήσει στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ομιλία του που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και έγινε παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος του που στόχο δεν έχει μόνο τον ίδιο αλλά και να “λεκιάσει” τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου αφορούσε τον ρόλο της αντεισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράϊκου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Για την πρώτη είπε ότι του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για πειθαρχικό εναντίον της και για την ανανέωση της θητείας της στον ‘Αρειο Πάγο, αίτημα που απέκλεισε ότι μπορούσε να ικανοποιήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Για τον δεύτερο ότι όλοι στον ‘Αρειο Πάγο έχουν γνώση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του και άφησε βαρύτατες αιχμές για το ταξίδι στη Βιένη και τη μη παραλαβή στοιχείων για την υπόθεση NOVARTIS. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεφύλασσε αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι, σε έσχατη ανάγκη, θα αποκαλύψει για ποια πράγματα τον ρωτούσε και τον παρακαλούσε. Παρατήρησε επίσης ότι “ο κ. Σαμαράς δεν έχει μηνύσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον ίδιο, τους εισαγγελείς που ερευνούν τη NOVARTIS, τους μάρτυρες και όποιον άλλον βρεθεί μπροστά του και τον θεωρεί εχθρό του. Στο παρελθόν, έχει μηνύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη” για να προσθέσει ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς καταφεύγει σε μηνύσεις. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μηνύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή για δεύτερη φορά δεν θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ”.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν εκείνη που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν. “Η κ Ράϊκου, εκτός από τα άλλα ελαττώματά της είναι και ανιστόρητη. Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι Ρασπούτιν, για ιδιότητες μηχανορραφίας, ίντριγκας, που όμως δεν αποδίδονται στον Ρασπούτιν αλλά σε άλλα ιστορικά πρόσωπα. Αν είχα αυτές τις ιδιότητες, θα μπορούσα να αποκαλώ τον εαυτό μου Μέττερνιχ, Μακιαβέλι. Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία, όχι για μηχανορραφίες αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για τη θεωρία ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν”!

“Είμαι στενοχωρημένος γιατί χωρίς κανένα λόγο και αιτία, εγώ, η οικογένεια μου και όσοι με αγαπούν, δεχόμαστε μια επικοινωνιακή, πρόστυχη και βάρβαρη επίθεση”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και κατήγγειλε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και εκτελείται σε βάρος του.

“Επίσης, είμαι στενοχωρημένος γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η ΝΔ, και μάλιστα με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ζητούσε- και την έχει προαποφασίσει κιόλας- τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος μου”, δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος που άφησε αιχμές ότι η πρόταση σε βάρος έγινε να τηρηθούν πολιτικές ισορροπίες με εκείνους που “πρόδωσαν την παράταξη της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν τις πολιτικές συγκυρίες και επέστρεψαν σε αυτή ως μουσαφηρέοι, και σήμερα εκβιάζουν και απειλούν, με νέα προδοσία, προκειμένου να εκδικηθούν τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα”.

“Σήμερα, αλλά κυρίως στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, θα ακούσει και θα μάθει ο ελληνικός λαός άγνωστες πτυχές, στο χώρο της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Λυπάμαι πολύ αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίσω το καλώς εννοούμενο συμφέρον και της δικαιοσύνης και της πολιτικής. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες και τους συνεργούς τους, με ονόματα, με διευθύνσεις και πλήρη αποδεικτικά στοιχεία αυτής της εγκληματικής ομάδας που με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί την πολιτική μου δίωξη, την εξουδετέρωση μου, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες και για να με εκδικηθεί”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταγγέλλοντας χυδαία ψέματα από συγκεκριμένα έντυπα, πρακτορικές μεθόδους με την παρακολούθηση της προσωπικής του ζωής

“Αναζητούν εναγωνίως ψευδομάρτυρες ακόμη και από το χώρο της δικαιοσύνης προκειμένου να τους στρατολογήσουν στην εγκληματική τους οργάνωση”, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε: “Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι ένας απλός και ήσυχος άνθρωπος που όμως δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, όσο δυνατός και είναι, αν νιώσω ότι απειλούμαι ή κυρίως, αν το επιβάλλουν οι αρχές μου”.

“Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής; Ο Τσίπρας δεν θα με προστάτευε; θα με άφηνε εκτεθειμένο; “, αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε επίσης σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από το περιεχόμενο της, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, εξόντωση και πολιτική σκευωρία ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να “λεκιάσει” και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Βαρύ κατηγορώ επεφύλασσε για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς την Ελένη Ράϊκου και τον Ιωάννη Αγγελή και τις καταθέσεις τους.

Για την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράϊκου, άφησε αιχμές ιδίως για την δεύτερη κατάθεσή της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή. Χαρακτήρισε ψευδή όσα κατέθεσε για τις φερόμενες τηλεφωνικές συστάσεις του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης να στείλει τη δικογραφία για τη NOVARTIS στη Βουλή. Είπε επίσης ότι η Ελένη Ράϊκου του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για την ανανέωση της θητείας της στον ‘Αρειο Πάγο, αίτημα που ευγενικά της απέκλεισε να ικανοποιήσει. “Να της υπενθυμίσω ότι μου ζητούσε να τη βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω δημοσιευμάτων σε βάρος της και της αναφοράς μιας ανακρίτριας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Ζητούσε από εμένα να την βοηθήσω που την καταπίεζα; Και μετά από 18 μήνες οι κύκλοι της εφηύραν τον Ρασπούτιν”, είπε και πρόσθεσε:”παραμονή της παραίτησής της, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Κοντονή. Μου ζήτησε να τη βοηθήσω να ανανεωθεί η θητεία της για τρίτη φορά, χάριν της φιλίας που είχαμε και της καλής συνεργασίας μας. Της απάντησα πάντα με ειλικρίνεια, ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι ο ‘Αρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει θητεία για τρίτη φορά”.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την κ. Ράϊκου. Όσο και αν η ίδια, οι κύκλοι της, τα περιθωριακά εβδομαδιαία έντυπα, και όσοι ελάχιστοι δημοσιογράφοι σήμερα, καιροσκοπικά τη στηρίζουν, αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχω θέσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει στην προκαταρκτική επιτροπή και σε αυτά και σε άλλα πολλά που θα της τεθούν”, είπε και τόνισε ότι η Ράϊκου τοποθετήθηκε Εισαγγελέας για τη διαφθορά το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία της τον Ιούνιο του 2015. Η επιλογή της έγινε και τις δύο φορές, με οριακή πλειοψηφία, με μία ψήφο διαφορά. “Πολλοί συνάδελφοί της έλεγαν ότι ήταν άπειρη για Εισαγγελέας Διαφθοράς”, είπε “για την ιστορία”, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι πολλοί ανώτατοι δικαστές έλεγαν ότι η κ. Ράϊκου δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τον διορισμό της λόγω της οριακής πλειοψηφίας, για λόγους ευθιξίας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελένη Ράϊκου παραιτήθηκε λίγο προτού λήξει η δεύτερη θητεία της, με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην επιστολή εκείνη δεν έκανε καμία αναφορά σε Ρασπούτιν ή Παπαγγελόπουλο αλλά μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο που είχε εντοπιστεί μαύρο πολιτικό χρήμα, για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. “Η κ. Ράϊκου πολύ καιρό μετά την επιστολή παραίτησής της θυμήθηκε, μέσω κύκλων της, να αναφερθεί σε Ρασπούτιν και ανακάλυψε παρεμβάσεις του στο έργο της”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε πριν αναλάβουν δράση “οι κύκλοι της κ. Ράϊκου”, είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τον γιατρό σύζυγό της.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε και όσα κατέθεσε η κ. Ράικου για τη σχέση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την κ. Τουλουπάκη. “Θα της θυμίσω ότι και πριν γίνω υπουργός και μετά συναντιόμασταν για διάφορα θέματα, τρώγαμε με τις οικογένειες μας, είτε έξω είτε στα σπίτια μας. Και της έκανα εγώ τα τηλεφωνήματα που λέει, μετά από τέτοια σχέση! Πρέπει να ντρέπεται! Όταν έγινα υπουργός ερχόταν στο υπουργείο, μου έφερνε γλυκά και φαγώσιμα γνωρίζοντας τη λαιμαργία μου. Μέχρι και γραβάτες μου είχε φέρει. Η φιλική μας σχέση και η οικειότητα που είχαμε, αποκλείει ότι θα την έπαιρνα τηλέφωνο για να της μιλήσω επιτακτικά”, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προειδοποίησε ότι “η διασπορά λυμάτων στο δρόμο τιμωρείται τουλάχιστον, ως υγειονομική παράβαση”.

Για τον Ιωάννη Αγγελή μίλησε για αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναφορές και τις καταθέσεις του, για ισχυρισμούς που εναρμονίστηκαν στα ψεύδη περί Ρασπούτιν, χωρίς να παραλείψει αναφορά στην εν γένει συμπεριφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. “Με τον Αγγελή προσπαθείτε να με οδηγήσετε στο ειδικό δικαστήριο και στη φυλακή”, είπε και πρόσθεσε: “Ας δούμε ποιος είναι ο κ. Αγγελής. Όλος ο ‘Αρειος Πάγος, εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι και δυστυχώς πολίτες που τον αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γνωρίζουν τις γνώσεις τον χαρακτήρα και κυρίως τη συμπεριφορά του”, είπε και άφησε βαρύτατες αιχμές για όσα έγιναν στη Βιέννη. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελής έβαλε στο αρχείο της μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών. Έχετε διαβάσει το σκεπτικό του; Ο κ. Αγγελής αποφάσισε την ανάσυρσή τους από το αρχείο όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη του στη διερεύνηση της υπόθεσης NOVARTIS!”, είπε και παρατήρησε ότι “έχει σημασία να δούμε τι έγινε στη Βιέννη, και να δούμε ποιος είναι ο επίορκος, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι ο τίμιος”.

Προσπάθεια συσκότισης της ΝΔ για το “υπαρκτό μεγάλο σκάνδαλο Novartis”, διέκρινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την για προσπάθεια συσκότισης του υπαρκτού μεγάλου σκανδάλου για τη Novartis, όπως είπε, με τη κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Στο ερώτημα ‘σκευωρία ή σκάνδαλο;’ δεν εκστομίζετε τη λέξη ‘σκάνδαλο’», σημείωσε ο κ. Λάππας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο.

«Αυτό που θέλετε να κρύψετε, είναι να μην μιλά η Βουλή και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η Novartis είναι το υπ’ αριθμό ένα σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Αυτό θέλετε να κρύψετε. Να μην μιλά η Βουλή και να μην κατανοεί η κοινωνία τι έγινε στην υγεία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, απέρριψε όλο το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ για τα αδικήματα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, επισημαίνοντας ότι η κατηγορία για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία καταρρέει από την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί φερέγγυους τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο εισαγγελέας κ. Αγγελής, όταν έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνιζε πως “και μόνο η καταγγελία με αναφορές κατά πολιτικών προσώπων αρκεί στον εισαγγελέα για να στείλει στη Βουλή την δικογραφία».

«Η Τουλουπάκη τι έπρεπε να κάνει όταν είχε τρεις καταθέσεις και έγγραφο από το FBI;» σημείωσε ο κ. Λάππας.

«Δύο χρόνια μετά η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ράϊκου θυμήθηκε πιέσεις που της είχαν ασκηθεί. Εμείς σας προκαλούμε να ζητήσετε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της εισαγγελέας κ. Ράϊκου – και του κ. Παγγελόπουλου. Εμείς τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.

Ακόμα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε διερευνήσει το θέμα της διαφθοράς στο χώρο της υγείας την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταθέσεις κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει το σκάνδαλο και τι κόστισε στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Διαφθοράς, Γιώργος Σούρλας.

«Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, το 2013 μίλησε για ‘γκρίζες ζώνες’ και ‘διαφθορά που έπιασε ταβάνι’, έστειλε τις δικογραφίες στις εισαγγελικές αρχές, αλλά δεν διερευνήθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε:

«Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή για Σαμαρά και Βενιζέλο, γιατί δεν κάνατε τίποτα και το θυμηθήκατε 18 μήνες μετά. Γιατί δεν κάνατε τότε αίτηση για προανακριτική; Το κάνετε σήμερα για να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε τη κοινή γνώμη, για ένα σκάνδαλο που διερευνάται σε πολλές χώρες. Στο ίδιο το πόρισμα του FBI, υπάρχουν καταθέσεις εισαγγελέων που μιλάνε για διαφθοΡά ηγετικών στελεχών της Novartis».

«Από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και τις δικογραφίες, στο πόρισμα της κ. Τουλουπάκη φαίνεται να πανηγυρίζουν στη Novartis γιατί τα δικά τους φάρμακα. Αυτό είναι σκάνδαλο και εσείς σιωπάτε», κατέληξε ο κ. Λάππας.

Αντίδραση Ντ. Μπακογιάννη στις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα, περί επερώτησης της ΝΔ το 2011 που μιλούσε για “τρωκτικά στο χώρο της υγείας”

Την αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάνη, προκάλεσε η επίκληση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, της επερώτησης που είχαν καταθέσει στη Βουλή το 2011 βουλευτές της ΝΔ, στην οποία έκαναν λόγο για «πιράνχας και τρωκτικά στο χώρο της υγείας».

«Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Κιλτίδης, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι και αυτοί σκευωροί που στην επερώτηση τους έκαναν λόγο για ‘πιράνχας και τρωκτικά στο χώρο της υγείας’;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα του ότι η ΝΔ κατασκευάζει σκευωρούς.

«Είναι υπαρκτό το θέμα με τα σκάνδαλα υπερτιμολογήσεων, τους γιατρούς με τα φακελάκια στο ΕΣΥ. Και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν. Αν και διακεκριμένος νομικός θα είχατε κοπεί, διότι αντί να κάνετε μια έρευνα ως ΣΥΡΙΖΑ να ψάξετε τα κακώς κείμενα, χρησιμοποιήσατε τον τίτλο για να σπιλώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά η πολιτική σκευωρία είναι κάτι άλλο. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για να ψάξουμε ουσιαστικά ποια είναι τα κακώς κείμενα στο τομέα της υγείας και την ευθύνη την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη, αλλά βαρύτατες παρανομίες, και όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι», είπε ο Β. Κεγκέρογλου

«Ναι χωρίς περιστροφές» στην σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέει το ΚΙΝΑΛ, ώστε να εξεταστούν, «οι βαρύτατες κατηγορίες συγκεκριμένων εισαγγελέων, που αφορούν ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας αλλά και το στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων».

Όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την συζήτηση στην ολομέλεια επί της πρότασης της ΝΔ, «οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη, αλλά βαρύτατες παρανομίες, και όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι».

«Ας τοποθετηθούμε όλοι καθαρά. Δεν είναι λόγια πολιτικά, αλλά γεγονότα και υπεύθυνες, ενυπόγραφες καταθέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσώπων που έχουν υπηρετήσει τις υψηλότερες θέσεις της ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε από το βήμα ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος προσέθεσε ότι «η γκρίζα προπαγάνδα που περίτεχνα σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες, έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει ως αιτίες της κρίσης τα αποτελέσματα, και ως υπεύθυνους αυτούς που αγωνίστηκαν να την αντιμετωπίσουν, ως αιτία δηλαδή της πυρκαγιάς παρουσίασαν τις στάχτες, και ως εμπρηστές τους πυροσβέστες».

Ο κ. Κεγκέρογλου, έκανε ειδική μνεία στην δημοσιοποίηση των καταθέσεων και των καταγγελιών των ανώτερων δικαστών και των άλλων αξιωματούχων, για τις παρεμβάσεις – όπως είπε – του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, τις παράνομες ενέργειες και το στήσιμο του παραδικαστικού που «θα αναλάμβανε τα υπόλοιπα». Αναφέρθηκε στον «χαρακτηριστικό διάλογο» με τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως αναφέρεται σε κατάθεση της εισαγγελικής λειτουργού, όπου καταγράφονται τα εξής:

«’Ακόμη δεν έστειλες την δικογραφία της Novartis στη Βουλή;
– Υπουργέ εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανένα.
– Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι’.
Όταν δε, του είπα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής, μου απάντησε ‘κάτσε τότε και θα δεις αν σου βγει σε καλό η σχολή σου’».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι εκείνο το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους, στην πραγματικότητα δημοσιοποίησε «τον παραπειστικό τίτλο της σκευωρίας που έστηνε, με στόχο την δίωξη δέκα πολιτικών αντιπάλων και την εξόντωση συγκεκριμένων».

Ο κ. Κεγκέρογλου απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστούν οι καταθέσεις ψευδομαρτύρων, κουκουλοφόρων και ανθρώπων που είχαν οικονομικά συμφέροντα στα αθέμιτα ή στα νόμιμα κέρδη τους από τις «πολιτικές του νοικοκυρέματος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έλεγαν «να προχωρήσει η διερεύνηση κι αφού είναι αθώοι θα δικαιωθούν», θέτοντας το ερώτημα: «τι θέση θα πάρετε σήμερα;».

«Θα αρνηθείτε να εξεταστούν οι σοβαρότατες καταγγελίες των ανώτατων δικαστικών και υψηλών αξιωματούχων για το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και την λειτουργία του παραδικαστικού συστήματος; Σήμερα θα ακολουθήσετε τις σκοπιμότητες της ηγετικής ομάδας, η οποία, τη μια υποστηρίζει ότι η Βουλή δεν πρέπει να θάβει τις δικογραφίες και την άλλη βάζει κομματική πειθαρχία για να μην ψηφίσετε; Δεν θέλετε να συμβάλετε για να βγει όλη η αλήθεια στο φως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κεγκέρογλου.

Όπως είπε επίσης, το κόμμα του θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, αποκρούοντας και εκείνους, που μέσα ή γύρω από την Ν.Δ. προωθούν «διευθετήσεις αμοιβαίας ωφέλειας», δηλαδή για αρχειοθετήσεις και εξιλαστήρια θύματα.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η εκτίναξη της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και η μεταφορά της στις πλάτες του λαού, εκτίμησε ο αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος

Την θέση του ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να υπάρξει έρευνα σε βάθος, επανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, θα συμμετέχει στη συζήτηση και στην ειδική επιτροπή όταν αυτή θα συγκροτηθεί, αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην αποψινή ψηφοφορία, διότι δεν θέλει να παίξει στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης του μεγάλου και πραγματικού σκανδάλου, που δεν είναι άλλο από τη μεταφορά μεγάλο μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αν επιχειρηθεί συγκάλυψη της ουσίας του σκανδάλου, αν δηλαδή, επαναληφθεί η τακτική που είχε εφαρμοστεί και στην προηγούμενη επιτροπή για την υπόθεση NOVARTIS.

«Υπάρχει μια τεράστια συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τι ΚΙΝΑΛ: η συνέχιση της αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής, της πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ, της πολιτικής που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, που κάνει όλο και πιο δύσκολη τη θέση του λαού» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο της NOVARTIS, ανέδειξε τα ζητήματα που θα συνέβαλαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση των πολιτικών και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, όπου υπήρχαν.

Ο κ. Καραθανασόπουλος επανέλαβε ότι η έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS, θα έπρεπε να είναι ουσιαστική, να έχει περιλάβει και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και των προστατευόμενων μαρτύρων, και να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του σκανδάλου στο χώρο του φαρμάκου και συνολικά όλων των παραγόντων που δημιούργησαν το ζήτημα και που δεν είναι άλλοι από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών για τα μερίδια αγοράς και για τα κέρδη.

«Για το ΚΚΕ, το μεγάλο σκάνδαλο είναι, ότι ενώ υπάρχουν δυνατότητες, τόσο μικρότερος είναι ο βαθμός ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και ότι ευρύτατα λαϊκά στρώματα ζουν κάτω από συνθήκες ανέχειας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το βασικό σκάνδαλο είναι το σύστημα που υπηρετούν τα κόμματα που κυβέρνησαν, δηλαδή η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, της υγείας και του φαρμάκου, ο σφοδρός ανταγωνισμός των πολυεθνικών.

Ιδίως για τις σπατάλες στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, στο οποίο αναφέρονται τα κόμματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε, ότι ενώ η δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με την ΕΕ, με τα αντιλαϊκά μέτρα που ελήφθησαν η ιδιωτική δαπάνη εκτοξεύθηκε, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε στις πλάτες του ελληνικού λαού και μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης πέρασε στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων.

«Ποιος πιστεύει ότι η ανάδειξη του σκανδάλου της NOVARTIS δεν είχε σχέση με την ενόχληση των ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό των γερμανικών εταιρειών;», σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτός ο πόλεμος και ανελέητος ανταγωνισμός, δεν έχει άλλο αντικείμενο από το πού θα διανεμηθούν τα κέρδη και γι’ αυτό βγάζει ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα.

Ιδίως για την υπόθεση NOVARTIS, o βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι με κύρια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση έκλεισε στην προανακριτική που είχε συσταθεί στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο, χωρίς καμία εξέταση μαρτύρων και στοιχείων – και εξελίχθηκε έτσι η υπόθεση αυτή, σε μια στείρα αντιπαράθεση, βολική και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ.

«Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης» είπε ακόμη ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι η επιλογή της από την εκάστοτε κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει μοχλό για να ασκείται πίεση και παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό το ΚΚΕ έχει ζητήσει η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. «Συνεπώς, τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης χρησιμοποιούνται ως άλλοθι στους διπολικούς καυγάδες», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος που επανέλαβε ότι πρέπει να είναι πλήρης η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Κ. Χήτας: Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Η απόφαση της επιτροπής πρέπει να είναι κρυστάλλινη χωρίς σκιές

«Δεν είναι η Βουλή αρμόδια για να κρίνει αν ευσταθεί η όχι το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ζημία στο Δημόσιο με παράνομες αμοιβές δισεκατομμυρίων σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης της ΝΔ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της κυβερνητικής παράταξης, παρότι – όπως είπε ο κ. Χήτας – με την αναζήτηση και μόνον των ενδεχόμενων ευθυνών του Δ. Παπαγγελόπουλου, χάνεται η ουσία της υπόθεσης Νovartis, που αφορά στην διακίνηση πολλών δισεκατομμυρίων σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.

«Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη αν είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, κι αυτό είναι το κακό για τον Έλληνα πολίτη, ωστόσο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και εκτίμησε ότι η όλη συζήτηση έχασε το νόημά της – και πλέον, «αυτό που καταφέραμε είναι να αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη».

«Πετάνε την μπάλα στην κερκίδα και ασχολούμαστε με την πιθανότητα ευθύνης ή όχι του κ. Παπαγγελόπουλο και όχι με την ουσία που είναι η υπόθεση Novartis και οι προεκτάσεις της στον Έλληνα πολίτη» είπε, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελληνική Λύση σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι είναι ήσσονος σημασίας οι ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Όπως ωστόσο επισήμανε ο κ. Χήτας, πρέπει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να είμαστε ξεκάθαροι για την όποια απόφαση βγει, «είτε στείλουμε την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, είτε μπει ο Ρασπούτιν κι οι υπόλοιποι στο ράφι […] Η απόφαση πρέπει να είναι κρυστάλλινη, να μην επιδέχεται αμφισβήτηση ή σκιά, και να φτάσει η υπόθεση σε μια οριστική λύση κι όχι σε ένα οριστικό κουκούλωμα» είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. Προσέθεσε δε, ότι το κόμμα του σέβεται την αρχή της αναζήτησης της αλήθειας και πρεσβεύει ότι είναι αναγκαίο να χυθεί άπλετο φως στις υπόνοιες για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη «αν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου».

«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αντιθέτως είναι ίσοι όλοι και όλοι πρέπει να κρίνονται από τα δικαστήρια. Άρα, θα πρέπει η ποινική ευθύνη των υπουργών να ταυτίζεται με την ποινική ευθύνη των πολιτών. Η Ελληνική Λύση πρεσβεύει ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί πλήρως, διότι κλείνει το μάτι στην ατιμωρησία των υπουργών» κατέληξε ο κ. Χήτας.