Πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια o ΠΑΟΚ – Τι έγινε στην 29η αγωνιστική

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια. Η λαοφιλής μακεδονική ομάδα είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2019, επίτευγμα που καταγράφεται για τρίτη φορά στην Ιστορία της, ύστερα από τους τίτλους που είχε κατακτήσει το 1976 και το 1985. Στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Super League, ο «Δικέφαλος» συνέτριψε στην κατάμεστη Τούμπα τον Λεβαδειακό με 5-0, με τα γκολ των Σάκχοφ (3΄, 60΄), Μπίσεσβαρ (8΄ πέναλτι), Βαρέλα (53΄) και Σφιντέρσκι (81΄). Στις καθυστερήσεις του αγώνα πέρασε ως αλλαγή ο τραυματίας Βιεϊρίνια, για να παραλάβει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να υψώσει το τρόπαιο ενώπιον του παραληρούντος κοινού.

Μέσα σε αποθεωτική και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, με χιλιάδες βεγγαλικά και ασταμάτητα φωτορυθμικά έγινε η απονομή του επάθλου του φετινού πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ, σε μια παλλόμενη από ξέφρενο ενθουσιασμό Τούμπα. Ένας ένας οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη του τεχνικού επιτελείου ανέβηκαν στην ειδικά σχεδιασμένη εξέδρα με την συνοδεία βιντεοσκοπημένου υλικού που προβάλλονταν στις τέσσερις γιγαντοοθόνες και κάτω από θερμές εκδηλώσεις του πλήθους. Τελευταίος και μέσα σε μια πραγματική αποθέωση ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης στον οποίο δόθηκε το έπαθλο που απένειμε λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Μάκης Γκαγκάτσης, στους αρχηγούς της ομάδας Αντρέ Βιεϊρίνια και Στέλιο Μαλεζά.

Τι έγινε στα άλλα παιχνίδια της 29ης αγωνιστικής

Ο Ολυμπιακός έφτασε στις εννέα συνεχείς νίκες στο πρωτάθλημα μετά την επικράτησή του στη Λαμία επί της ομώνυμης ομάδας με 3-1 (35΄ Καμαρά, 67΄ Φορτούνης, 85΄ Χασάν – 65΄ Ασούμπρε), στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής.

Η ΑΕΛ νίκησε για πρώτη φορά στην Ιστορία της Α΄ εθνικής εκτός έδρας την ΑΕΚ και εξασφάλισε την παραμονή της, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της σεζόν. Οι εκπληκτικοί «βυσσινί» του Τζανλούκα Φέστα επικράτησαν 1-0 στο ΟΑΚΑ με σκόρερ τον Μπράλιτς στο 20΄ και πανηγύρισαν μια ιστορική από κάθε άποψη νίκη.

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε το ντέρμπι της ουράς της 29ης αγωνιστικής της Super League, καθώς ο Αστέρας Τρίπολης απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον ΟΦΗ στο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου κι έτσι διατήρησε το προβάδισμα του ενός βαθμού στην κατάταξη. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 17΄ με πέναλτι του Βαζ, αλλά ο Τσιλιανίδης ισοφάρισε στο 59΄ και η αρκαδική ομάδα, παρότι έμεινε για έκτο σερί ματς χωρίς νίκη, μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή με «τρίποντο» επί του Πανιωνίου στο φινάλε ή εφόσον ο ΟΦΗ δεν νικήσει στο Περιστέρι τον Ατρόμητο.

Η Ξάνθη νίκησε 2-0 τον ουραγό Απόλλωνα Σμύρνης στα «Πηγάδια» με τέρματα του Βαφέα στο 15΄ (αυτογκόλ) και του Γέντρισεκ στο 81′ για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League και εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία αφού έφθασε στους 32 βαθμούς. Αντίθετα η ομάδα της Ριζούπολης έχει ήδη υποβιβαστεί.

Ο βαθμολογικά αδιάφορος Πανιώνιος νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Σμύρνη, για την 29η αγωνιστική της Super League, και τον έστειλε «στο χείλος» του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία. Τα γκολ του Μασούρα στο 7΄ και του Σπιριντόνοβιτς στο 65΄ χάρισαν τη νίκη στους «κυανέρυθρους», ενώ ο Κρίζμαν είχε ισοφαρίσει με πέναλτι στο 55΄ για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», που για να αποφύγει πλέον τον απευθείας υποβιβασμό και να πάει σε μπαράζ με τον δεύτερο της Football League, χρειάζεται νίκη επί του πρωταθλητή ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική και παράλληλα ήττα του ΟΦΗ από τον Ατρόμητο.

Ο Άρης πέρασε νικηφόρα από το Αγρίνιο στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής, επικρατώντας του Παναιτωλικού με 2-1. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με τα γκολ των Μαρτίνες στο 22ο (0-1), Ντουάρτε στο 48ο (1-1) και Γιουνές στο 86ο λεπτό.

Ο Ατρόμητος επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι σε αδιάφορο βαμολογικά ματς για την 29η ημέρα της Super League με τέρματα του Μπρύνο στο 61΄ και του Κουλούρη στο 72΄. Ο Ατρόμητος έχει εξασφαλίσει την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, ενώ ο Παναθηναϊκός στόχο έχει να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν.