Σε υψηλό έτους η ισοτιμία γουάν – δολαρίου

Το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε την Τρίτη 29-8-2017 έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, καθώς η οικονομία της Κίνας γίνεται πιο σταθερή και το αμερικανικό νόμισμα έχει εξασθενήσει. Η κεντρική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος αυξήθηκε 60 μονάδες βάσης (0,6 της ποσοστιαίας μονάδας) στα 6,6293 γουάν ανά δολάριο, σύμφωνα με το κινεζικό Σύστημα Συναλλαγματικών Συναλλαγών. Είχε προηγηθεί χθες η αύξηση της ισοτιμίας του γιουάν κατά 226 μονάδες βάσης.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 15 μηνών έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων στη χθεσινή διαπραγμάτευση, καθώς η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δεν αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική στη σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών (στο Τζάκσον Χολ) και το ευρώ διατηρεί ευρεία στήριξη. Μόνο τον Ιούλιο, ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων μειώθηκε 2,89%, με παράλληλα ανατίμηση άλλων νομισμάτων, όπως του ευρώ και του κινεζικού γιουάν.

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αλλαγή από την Κίνα (στις 11 Αυγούστου 2015) του «συστήματος καθορισμού της κεντρικής ισοτιμίας», προκειμένου να επιτραπεί στις δυνάμεις της αγοράς να παίξουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του γιουάν, το κινεζικό νόμισμα κινείται σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου με σταθεροποιημένες τις προσδοκίες της αγοράς. «Τα υγιή οικονομικά βασικά μεγέθη είναι ο κύριος λόγος για την ανατίμηση του γιουάν», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της Bank of China.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αρκετά πάνω από τον στόχο για το έτος που είναι περίπου 6,5%. Αντί να υιοθετήσει μία μεγάλης κλίμακας στήριξη, η Κίνα προώθησε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για να κινήσει την πραγματική οικονομία και να έχει σταθερή ανάπτυξη μέσω της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σημείωσαν πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, με την κατανάλωση να αντιστοιχεί στο 63,4% στο πρώτο εξάμηνο.

Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης αυξήθηκε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 3.365,23 μονάδες, μετά τη χθεσινή άνοδο 0,93% και την άνοδο 1,83% την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε να κλείσει πάνω από τις 3.300 μονάδες – όπως συμβαίνει από την Παρασκευή – από τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σεντσέν έκλεισε με πτώση 0,44% στις 10.762,37 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος των δύο χρηματιστηρίων μειώθηκε στα 565,3 δισ. γιουάν (περίπου 85 δισ. δολάρια) από 640,8 δισ. γιουάν χθες.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε η χρηματιστηριακή εταιρεία Guoyuan Securities, συμβουλεύοντας τους επενδυτές να έχουν μία πιο ενεργή στάση έναντι της αγοράς.

Οι επιδόσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν ανάμεικτες. Η μετοχή της Industrial and Commercial Bank of China, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας σε χρηματιστηριακή αξία, αυξήθηκε 0,5% στα 6,08 γιουάν. Η μετοχή της Bank of China, μίας άλλης μεγάλης κρατικής τράπεζας, αυξήθηκε 2,13% στα 4,32 γιουάν. Στον αντίποδα, η μετοχή της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας PetroChina μειώθηκε 0,98% και της Poly Real Estate υποχώρησε 0,96%.