Στο Αμμάν ο Αλέξης Τσίπρας (upd)

Στο Αμμάν της Ιορδανίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα Κυριακή, στις εργασίες της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στις 11.50 έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας στο Αμμάν. Η υποδοχή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σημαίες της Ιορδανίας και της Ελλάδας και αμέσως μετά άρχισε η κατ ιδίαν συνάντηση τους.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Νωρίτερα το πρωί έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τον κ. Τσίπρα στο Αμμάν συνοδεύουν και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Αλ. Τσίπρας: Η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία αποκτά μεγαλύτερη σημασία

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σημερινή 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν, ενώ πρόκειται να υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημερινή Σύνοδος αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Και τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:
– Στον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022
– Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Enterprise Greece.

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

11.50: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των κ.κ. Αμπντάλα Β΄, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη.

13.35: Υπογραφή συμφωνιών

13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου.

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής είχε γίνει στη Λευκωσία.