Στο μικροσκόπιο η συμφωνία για το Brexit – Μέι: Κρίσιμες οι επόμενες 7 ημέρες

Οι 27 άρχισαν σήμερα να εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκαν με το Λονδίνο, η οποία αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αρχίζει μια ύστατη εβδομάδα διαπραγματεύσεων πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Καθώς οι επικριτές της την καλούν να επαναδιαπραγματευθεί την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα είναι μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πριν συνεδριάσει με τους ομολόγους του λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη βρετανική αποχώρηση.

«Ξεκινάω από την αρχή ότι η συνθήκη του διαζυγίου, όπως έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι, θα υιοθετηθεί», δήλωσε ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για σημεία του κειμένου των σχεδόν 600 σελίδων που εκπονήθηκε από τις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η δυνατότητα να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένει εκ των πραγμάτων στους κόλπους της ΕΕ, είναι το μόνο σημείο που είναι ακόμη ανοικτό για συζήτηση αναφορικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όμως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται ότι έχει προτείνει να μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Η καλύτερη δυνατή συμφωνία»

Για τα υπόλοιπα, «οφείλουμε να είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, όπως είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα επιθυμούσαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης της αλιείας, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία εξαιτίας του ζητήματος αυτού, γνωρίζοντας πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν νέα αιτήματα.

«Πιστεύουμε πως οι δύο πλευρές εξαντλήσαμε τα περιθώρια ελιγμών μας», είχε δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα είναι «μια εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων», προβλέπει από την πλευρά της η Μέι, σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στους βρετανούς επικεφαλής επιχειρήσεων, μερικές ημέρες αφού κατάφερε να κάνει την κυβέρνησή της να υιοθετήσει την προσωρινή συμφωνία με τις Βρυξέλλες με κόστος μια σειρά από παραιτήσεις.

Όπως και οι 27, παραδέχθηκε ωστόσο πως η ουσία των διαπραγματεύσεων που απομένει να διεξαχθούν θα αφορούν όχι τη συνθήκη αποχώρησης, αλλά την «πολιτική διακήρυξη» για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, η οποία θα περιληφθεί στη συμφωνία χωρισμού.

«Περιμένω ότι θα εκπονήσουμε τις πλήρεις και οριστικές λεπτομέρειες του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεών μας», διαβεβαίωσε.

Τερέζα Μέι: Κρίσιμες οι επόμενες 7 ημέρες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε η Μέι σήμερα στο Sky News, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη η Μέι δήλωσε ότι απ΄ό,τι γνωρίζει οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής.

«Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών.

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ η Μέι δέχεται απελάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις πολλών υπουργών της, μεταξύ τους και τον υπουργό για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με την Μέι οι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται «τώρα που μιλάμε» και η ίδια πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου.

Πολλές βρετανικές εφημερίδες πάντως έγραψαν ότι πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπέρμαχοι του διαζυγίου, συνεργάζονται για να ασκήσουν πιέσεις στην Μέι να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίασ, αλλά σε σημερινή επιστολή της στην Sun on Sunday η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σήμερα στο ΒΒC κι ενώ χαρακτήρισε «μοιραία προβληματική» τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αλλάξει πορεία η πρωθυπουργός, δηλαδή να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας.