Στυτική δυσλειτουργία: Με προβλήματα ένας στους δύο άντρες άνω των 50

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ένας στους δύο άντρες άνω των 50 ετών μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα στύσης, αναφέρει στο Πρακτορείο 104,9 FM ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Ρόκκας. στυτικη δυσλειτουργια.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι 30άρηδες περνούν την πόρτα του ουρολόγου με οργανικό και όχι ψυχολογικό πρόβλημα στύσης, όπως διαπιστώνει ο κ. Ρόκκας, ο οποίος τονίζει πόσο σωτήρια μπορεί να είναι η διακοπή καπνίσματος για έναν άντρα.

«Όσο πάμε χαμηλότερα στις ηλικίες δηλαδή προς τα 20, το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό. Ωστόσο στις ηλικίες άνω των 30 αυξάνονται οι οργανικοί παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα, μέχρι τα 50 που οι οργανικοί παράγοντες είναι πολύ συχνοί.

Καθισιό, τζανκ φουντ και κάπνισμα οι ένοχοι

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες αυτοί που επηρεάζουν a priori την ανδρική λειτουργία; «Όλη η ζωή μας, η δουλειά μας, η διασκέδαση μας έχει γίνει καθιστική. Η διατροφή δεν είναι πάντα υγιεινή, αλλά συχνά περιλαμβάνει ζαχαρούχα αναψυκτικά, πίτσες, σουβλάκια και τα σχετικά. Και βεβαίως και το κάπνισμα συμπληρώνει το παζλ. Όλα αυτά επηρεάζουν πολύ το αγγειακό δίκτυο, και όταν αυτό επηρεάζεται, δηλαδή τα σωληνάκια που φέρνουν αίμα στο πέος, μπορεί σιγά- σιγά να αρχίσει να επηρεάζεται και η στύση», λέει ο κ. Ρόκκας.

Οι καπνιστές πιο επιρρεπείς σε ποσοστό 70-80%

Ειδικά το κάπνισμα, όπως επισημαίνει ο κ. Ρόκκας, «βουλώνει» τα αγγεία και τα κάνει να χάσουν την ελαστικότητα τους, με αποτέλεσμα να έρχεται λιγότερο αίμα στο πέος. «Ένας καπνιστής οποιασδήποτε ηλικίας έχει 70-80% περισσότερες πιθανότητες από έναν μην καπνιστή να έχει πρόβλημα στύσης». λέει.

Βελτίωση εντός 24ώρου μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Και το ερώτημα για το αν και πότε επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία, από τη στιγμή που διακοπεί το κάπνισμα εύλογο. «Κάποιος που κόβει το κάπνισμα μπορεί να παρατηρήσει βελτίωση, ακόμα και εντός 24 ωρών. Γιατί το κάπνισμα εκτός από τη μακροχρόνια δράση του, έχει και μία βραχυχρόνια. Όταν καπνίζουμε τα αγγεία κάνουν σπασμό. Σε μελέτες, που έχει γίνει μέτρηση της ροής του αίματος στο πέος, βρίσκουμε σημαντική αύξηση της ροής του αίματος ακόμα και ένα 24ωρο από τη διακοπή του καπνίσματος».

Ένας στους πέντε με πρόβλημα στύσης μπορεί να έχει στεφανιαία νόσο

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, οι άνθρωποι που έχουν αγγειακά προβλήματα στύσης, έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν στεφανιαία νόσο και να μην το γνωρίζουν. «Ένα 20% των ασθενών που έρχονται σε μας, τους παραπέμπουμε στον καρδιολόγο. Και αρκετές φορές έχουμε να λύσουμε και το πρόβλημα της καρδιάς, εκτός από το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, αυτό καθαυτό. Σίγουρα πάντως μια ολιστική αντιμετώπιση με καρδιολόγο και ψυχολόγο είναι η πιο σωστή προσέγγιση».

Θεραπεία με κρουστικά κύματα

Εδώ και πολλά χρόνια ως γνωστόν η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Πέραν όμως των χημικών σκευασμάτων υπάρχουν και τα φυτικά, με τις γνώμες ωστόσο να διίστανται ως προς την αποτελεσματικότητα τους. «Το κύριο συστατικό των φυτικών φαρμάκων είναι η αλγινίνη. Μία ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην ελαστικότητα των αγγείων. Πάντα όλα εξαρτώνται από την βαρύτητα του προβλήματος», λέει ο κ Ρόκκας και προσθέτει: «Τα τελευταία 7-8 χρόνια έχουμε την θεραπεία με κρουστικά κύματα, η οποία δημιουργεί καινούργια αγγείωση στο πέος. Είναι ανώδυνη, ακίνδυνη, μη επεμβατική, και επί της ουσίας αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πέος περίπου κατά 140%. Είναι μία πιο μόνιμη λύση για ανθρώπους που δεν θέλουν να παίρνουν φάρμακα. Συνήθως το πρόγραμμα είναι από έξι έως δώδεκα συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα. Το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 80%».