Επικεφαλής Τράπεζας Πειραιώς: Βελτίωση της εμπιστοσύνης και αναθέρμανση της οικονομίας

Για «συνεχή βελτίωση της εμπιστοσύνης» και για «αναθέρμανση της οικονομίας» έκανε λόγο σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι «καλές εξελίξεις» είναι «προϋποθέσεις και καλοί οιωνοί για το μέλλον».

«Η χώρα στα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, η οποία αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Βλέπουμε συνεχή βελτίωση της εμπιστοσύνης, η οποία έχει μετατραπεί σε επιστροφή καταθέσεων, βλέπουμε πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και βλέπουμε, γενικά, μια αναθέρμανση της οικονομίας. Όλες αυτές είναι προϋποθέσεις και καλοί οιωνοί για το μέλλον» τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου και συνέχισε:

«Οι τράπεζες είναι ήδη χορηγοί χρηματοδοτήσεως στην ιδιωτική οικονομία και θα παραμείνουν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, καθώς πάμε μπροστά. Όλες αυτές είναι καλές εξελίξεις. Ήδη, έχουν καταγραφεί από τους επενδυτές και εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτό το βλέπουμε να αποτυπώνεται επίσης στην αύξηση των μετοχών των τραπεζών. Λοιπόν, είμαστε σε μια φάση, είναι καλή, ελπίζουμε να τη συνεχίσουμε».

«Πιστεύουμε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης» τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ξεπέρασαν οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την τράπεζα, ως το τέλος του χρόνου, είναι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, οι νέες χρηματοδοτήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν αυξημένες κατά 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πρώτου τρίμηνου του 2018. Ετήσιος στόχος για το 2018 ήταν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ ο αντίστοιχος  στόχος για το 2019 είναι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης. Αισιοδοξούμε ότι Θα δώσουμε τέσσερα δισεκατομμύρια νέες χρηματοδοτήσεις, ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχουμε ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. Άρα είμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να πετύχουμε τους στόχους μας και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι με την προσπάθεια αυτή θα βοηθήσουμε κι εμείς και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μια ανάπτυξη, που την περιμένουμε να είναι πάνω από 2% ίσως 2,2%, 2,3%» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και συνέχισε:

«Ειδικά στα καταναλωτικά και στα στεγαστικά και στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, θέλω να τονίσω, ότι το 2019 το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε πολύ δυνατά. Ήδη, είμαστε παραπάνω από τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και εμείς αλλά και γενικότερα πιστεύω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έχουμε την αίσθηση ότι εισερχόμαστε σε μια νέα κανονικότητα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας δίνει μια αισιοδοξία για το 2019».

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε και στη μείωση που έχει επιτευχθεί από την τράπεζα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Το 2018 μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά πέντε δισεκατομμύρια, τη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις συστημικές τράπεζες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο κ. Μεγάλου και αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθεσε: «Έχει δώσει τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις, πάνω από τρία δισεκατομμύρια, νέες εκταμιεύσεις, το 2018. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις εκταμιεύσεις έχουν έρθει στη Β. Ελλάδα και στη Μακεδονία συγκεκριμένα. Έχει μειώσει με μεγάλη επιτυχία τα λειτουργικά της έξοδα και για πρώτη φορά έχει κατορθώσει και έχει δώσει το 2018 σημαντικά μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν και σε καταναλωτικά και σε στεγαστικά δάνεια».

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε, ότι το 2019 ο στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, είναι ίδιος με του 2018, δηλαδή, κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το 2021 ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση κατά δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτά που υπήρχαν στο τέλος του 2018.

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι εφικτός. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τον πετύχουμε και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε : «Ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της μεγάλης ρευστότητας που έχουμε, είναι κάτω από 100%, είμαστε στο 85% και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε και μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και επιχειρηματικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά και δάνεια small business και βέβαια στεγαστικά δάνεια. Και υπολογίζουμε τέσσερα δισεκατομμύρια το 2019 να κατευθυνθούν σε νέες χρηματοδοτήσεις».

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στα προϊόντα της Τράπεζας Πειραιώς, στα βήματα που έχει κάνει στην ηλεκτρονική τραπεζική, με το e-lone και με άλλα προγράμματα, με πάνω από δύο εκατομμύρια διαδικτυακούς πελάτες.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου προέβησαν στις δηλώσεις στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, στην οποία συμμετείχαν σαράντα στελέχη της τράπεζας και περί τους εκατόν πενήντα πελάτες της τράπεζας, στη Β. Ελλάδα.

«Η τράπεζα παραδοσιακά έχει μια ισχυρή παρουσία, την ισχυρότερη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη Β. Ελλάδα. Είναι μια περιοχή, την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, χρηματοδοτούμε σε όλους τους τομείς και βέβαια στον αγροτικό τομέα και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο κ. Μεγάλου.