Έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του αντιπροέδρου της Jumbo

Παραγγελία για την διενέργεια έρευνας έδωσε στην Οικονομική Εισαγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι διακινήθηκαν από την Κίνα στην Αθήνα μέσω POS, για την αγορά ακινήτων τα οποία πουλούσε σε Κινέζους εταιρεία real estate που είχε συστήσει ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος της γνωστής εταιρίας παιχνιδιών Jumbo. Οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους αφορά το γνωστό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής μέσω επενδύσεων ύψουνς 250.000 ευρώ ανά άτομο.

Η διακίνηση αυτού του ποσού κινητοποίησε τις Κινεζικές Αρχές, καθώς η Κίνα βρίσκεται υπό καθεστώς capital controls, με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αρχές της Κίνας εξετάζουν την πιθανότητα να έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα ευρήματα από την πλευρά των κινέζων έχουν αποσταλεί ήδη στις ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες φέρεται ότι συνεργαζόταν ο αντιπρόεδρος της Jumbo, καθώς και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπαευαγγέλου, για να πραγματοποιεί αυτές τις συναλλαγές, είχε προμηθευτεί 10 POS ελληνικών τραπεζών.

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.

Ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

«Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου.

«Σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.