Άγιαξ – ΑΕΚ 3-0 (video με όλα τα γκολ)

Τίποτα δεν διαρκεί παντοτινά. Το εντυπωσιακό ευρωπαϊκό σερί της ΑΕΚ έλαβε τέλος στο Άμστερνταμ, καθώς ο Αγιαξ επικράτησε 3-0 (46΄,90΄ Ταλιαφίκο, 77΄ Φαν ντε Μπέικ) και υποχρέωσε την Ενωση στην πρώτη της ήττα στους τελευταίους 15 διεθνείς αγώνες της. Επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ, που αγωνίστηκε χωρίς τους τιμωρημένους Λιβάγια, Λόπες, Μπακασέτα, είναι η Μπενφίκα στις 2 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ.

Η μαγική ατμόσφαιρα του «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» ζάλισε την ΑΕΚ στην έναρξη του αγώνα. Οι Ολλανδοί είχαν πάνω από 80% κατοχή μπάλας και πάσαραν με ακρίβεια άνω του 90% στα πρώτα 12 λεπτά. Όμως στο 14΄ λίγο έλειψε όλα αυτά να πάνε… περίπατο, αλλά ο Σιμόες έστειλε τη μπάλα άουτ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου.

Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο περισσότερο απέδιδε καρπούς η τακτική του Μαρίνου Ουζουνίδη που είχε ως κύριο στόχο να μπλοκάρει τις κάθετες και τις διαγώνιες μπαλιές. Ο «καυτός» Χούντελααρ ήταν καθηλωμένος στις «συμπληγάδες» του Λαμπρόπουλου και του Οικονόμου, ο Ζίγεκ κι ο Τάντιτς δεν έβρισκαν τις πάσες που ήθελαν και ο Αγιαξ είχε μπλοκάρει. Μόλις στο 33΄ εκδήλωσε την πρώτη του αξιόλογη τελική προσπάθεια, με τον Μπάρκα να εξουδετερώνει εύκολα το σουτ του Σένε.

Μια στιγμή αδράνειας με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, ήταν αρκετή για να ανατραπούν όλα τα δεδομένα. Ενας λάθος υπολογισμός στο τεχνητό οφσάιντ από τη σέντρα του Νέρες με αποτέλεσμα να βρεθεί μόνος και ακάλυπτος ο αριστερός μπακ του Αγιαξ που είχε προωθηθεί για ένα κόρνερ. Από πολύ κοντά ο Νίκο Ταλιαφίκο έγραψε το 1-0, μόλις 54 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου…

Από το σημείο εκείνο όλα ήταν διαφορετικά. Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να ρισκάρει, ο Αγιαξ βρήκε τους χώρους που ήθελε και πατούσε πολύ πιο εύκολα στην περιοχή. Στο 58΄ ο Μπάρκας κράτησε «ζωντανούς» τους πρωταθλητές με απίθανη απόκρουσε σε κεφαλιά του Ταλιαφίκο. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να μπλοκάρει όλες τις πηγές κινδύνου του Αίαντα, αλλά έβρισκε… μπελά μόνο από τον αριστερό μπακ!

Και από έναν άλλον, που ήλθε από τον πάγκο λόγω έκτακτης ανάγκης… Ο Ντόνι Φαν ντε Μπέικ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Χούντελααρ που ένοιωσε ενοχλήσεις στο 62΄ και ήταν αυτός που έβαλε οριστικά τον επίλογο στο αήττητο σερί της ΑΕΚ. Στο 77΄ από ασίστ του Τάντιτς «εκτέλεσε» τον Μπάρκα και σφράγισε τη νίκη του Αγιαξ. Όμως υπήρχαν κι άλλα κακά… μαντάτα από τον αριστερό μπακ. Η ΑΕΚ δεν είχε ξεμπερδέψει με τον Ταλιαφίκο, ο οποίος στο 90΄ «κρέμασε» τον Μπάρκα και διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Φυσικά ο Αργεντινός αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης σ΄αυτό που μάλλον ήταν το παιχνίδι της ζωής του!

Οι απουσίες «λύγισαν» τους πρωταθλητές Ελλάδας, που ξεκινούν με ήττα τον «γολγοθά» των προσεχών εβδομάδων, ενώ έπεται το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (Κυριακή).

Διαιτητής: Κάρλος Ντελ Θέρο (Ισπανία)
Κίτρινες: Ντε Γιονγκ, Ζίγεκ – Μάνταλος, Αλεφ

ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονανά, Μαζραουί, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταλιάφικο, Εϊτινγκ, Σένε, Ζίγεκ, Τάντιτς, Νέρες (78΄ Ντόλμπεργκ), Χούντελααρ (62΄ Φαν Μπλέικ)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (70΄ Γιαννιώτας), Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Χουλτ, Γαλανόπουλος (61΄ Άλεφ), Σιμόες, Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (80΄ Γιακουμάκης)

* Ο Ουζουνίδης άφησε εκτός 18άδας τους νεαρούς Γιούση, Σβάρνα, ενώ στον πάγκο έμειναν οι Τσιντώτας, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Μοράν, Άλεφ

Δείτε τα γκολ του αγώνα Αγιαξ – ΑΕΚ:

Το πρώτο γκολ

Το δεύτερο γκολ

Το τρίτο γκολ

Λεπτομέρειες στη συνδ