Οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ – Τροπολογία για την πνευματική ιδιοκτησία

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.» προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας «λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της ΑΕΠΙ για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Τροπολογία για την πνευματική ιδιοκτησία

Τροπολογία που λύνει τον «γόρδιο» δεσμό των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής αναπαραγωγής του έργου τους, κατέθεσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις χώρες εκείνες που καταβάλλουν τα λιγότερα για την ιδιωτική αναπαραγωγή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης», αναφερόμενη «σε απόλυτα νούμερα, εισπράξεις, και όχι κατ’ ανάγκη σε νομοθετικές προβλέψεις».

Η τροποποίηση αφορά τη διάταξη του άρθρου 54 παρ. 2Α ν. 4481/2017, η οποία τροποποιούσε το άρθρο 18 ν. 2121/1993, γεγονός για το οποίο η κ. Κονιόρδου σημείωσε:

«Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν»