Ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας κατά 1,1% το 2017 “βλέπει” ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας κατά 1,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook).

Στις αναφορές των αναλυτών του ΟΟΣΑ για την την Ελλάδα σημειώνεται ότι για να ισχυροποιηθούν τα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα όπως αυτά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% το 2016 πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στον έλεγχο των δαπανών για τις συντάξεις και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Όσον αφορά το χρέος οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι παραμένει πολύ υψηλό, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται επιπλέον ελάφρυνσή του προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει πλήγμα για τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η μεγάλη εισροή μεταναστών.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αγορά και διατήρησαν υψηλά τα επιτόκια των ομολόγων.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία όπως σημειώνεται αποτελούν βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών μολονότι ένα νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ.

Ζητείται, επίσης, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο χαρακτηρίζεται κρίσιμο προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μεγαλώσει η αξία της κρατικής περιουσίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες «ο δημοσιονομικός στόχος ξεπεράστηκε αλλά οι δομικές μεταρρυθμίσεις ήταν άνισες».

Ρυθμός ανάπτυξης 3,5% για την παγκόσμια οικονομία φέτος

Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί το 2017 σε περίπου 3,5% και στο 3,7% το 2018 από 3% το 2016

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%) έναντι 1,8% το 2016.

Η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει πιο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, αλλά προειδοποιεί ότι δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί μία ισχυρή και διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της. «Η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και του εμπορίου παραμένει χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να διατηρηθεί μία υγιής αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αυξήσεις των μισθών είναι απογοητευτικές, κρατώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η έκθεση.

«Στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και απέκτησε ευρύτερη βάση μεταξύ των χωρών της, σε ένα περιβάλλον αύξησης των ποσοστών απασχόλησης, χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η επίπτωση από την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ στη δραστηριότητα αναμένεται να είναι περιορισμένη».

Για την αμερικανική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,4% το 2018 (όπως και τον Ιούνιο) από 1,5% πέρυσι, σημειώνοντας ότι η επιτάχυνσή του στηρίζεται στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας διατηρήθηκε ισχυρή, χωρίς όμως να προκαλεί πιέσεις αύξησης των μισθών», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι «είναι αβέβαιη η έκταση μίας πρόσθετης ώθησης το 2018 από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου».

Για τη Μεγάλη Βρετανία, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος από 1,8% το 2016, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% προβλέπεται για το 2018, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στηριζόμενη στην άνοδο των δημόσιων επενδύσεων και τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στις ασιατικές αγορές. Για φέτος, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6% (από 1,4% τον Ιούνιο) και για το επόμενο έτος 1,2% (από 1%) έναντι 1% το 2016.

Ανοδικά αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του και για την κινεζική και τη ρωσική οικονομία. Για την Κίνα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,8% φέτος (από 6,6% τον Ιούνιο) και 6,6% το 2018 (από 6,4%) έναντι 6,7% το 2016. Ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί το 2018, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του χρέους των επιχειρήσεων και μία νέα ισορροπία της οικονομίας. Για τη Ρωσία, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος (από 1,4% τον Ιούνιο) και 2,1% το 2018 (από 1,6%) έναντι -0,2% το 2016.