Αναδρομικά συνταξιούχων: Υποβολή αίτησης – Πληροφορίες – Πίνακας με ποσά

Σε λειτουργία έθεσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018,  την on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά) ασφαλισμένων. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται οι κωδικοί εισόδου στο Taxisnet. Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για τα αναδρομικά προς τον ΕΦΚΑ (μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη), επιλέγοντας το Link στο τέλος του άρθρου. αναδρομικά συνταξιούχων. αίτηση για αναδρομικά.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικές οδηγίες για υποβολή αίτησης καθώς και πίνακα με τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανάλογα με τη σύνταξη τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, 12:30

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, δήλωσε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ. «Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μία άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία» σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα, είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. «Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύνολο των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι είναι 8 με 9 δισ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν σε αυτά και τα ποσά που δικαιούνται εν ενεργεία εργαζόμενοι τότε το ποσό φτάνει στα 15 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δυσβάσταχτο για τον προϋπολογισμό.

Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση του Πρωτοδικείου για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Εν τω μεταξύ, μήνυμα στους συνταξιούχους ότι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν αναδρομικά όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2012 καθώς το δημόσιο έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό έστειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ναι μεν το Μονομελές Πρωτοδικείο έχει δικαιώσει ορισμένους συνταξιούχους που προσέφυγαν, όμως η κυβέρνηση έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό και θα κερδίσει τη δίκη. Και αυτό γιατί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό και πάνω στον οποίο βασίστηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές στις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ. το έτος», ανέφερε η υπουργός.

«Μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά»

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά των συντάξεων», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας τη Δευτέρα 5-11-2018 στην ΕΡΤ.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν έχει αναδρομική ισχύ για όλους και εκτίμησε ότι για λόγους δημοσίους συμφέροντος δεν μπορούν να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά, καθώς, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση το δημόσιο ταμείο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις δικαστηρίων που δίνουν αναδρομικότητα, έκρινε ότι είναι αντίθετες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πίνακας με τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανάλογα με τη σύνταξη τους

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, για τα αναδρομικά

Ερώτηση: « Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις σχετικά με περικοπές προηγούμενων ετών, ξεδιπλώνεται ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων και πρωτοσέλιδων, «συμβουλών» από διάφορα επιτελεία προς τους συνταξιούχους, αλλεπάλληλων τοποθετήσεων από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κ.ο.κ. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;

– Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε έναν τέτοιου είδους καταιγισμό. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, με αφορμή τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και τη διαφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, οι ίδιοι κύκλοι καλούσαν τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για τη διεκδίκησή τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) κάλεσε και τότε τους συνταξιούχους σε ένταση των αγώνων τους για όλα τα ζητήματα, καλώντας την κυβέρνηση να αποδώσει με πολιτική απόφαση σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι παράνομα τους έχει παρακρατηθεί, χωρίς αιτήσεις, αγωγές, δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα.

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής στις 8/3/2018, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος δέχτηκε ότι τα χρωστούμενα θα αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους μέχρι τον Ιούνη, πράγμα που έγινε για όλους τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι δεν άκουσαν την ΣΕΑ, που τους έλεγε να είναι προσεκτικοί, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλεύονται τα σωματεία τους, καθώς πέραν όλων των άλλων, οι κρατήσεις αυτές δεν αφορούσαν όλους τους συνταξιούχους. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι άσκησαν αγωγές μαζικά και πλήρωσαν αρκετά χρήματα, δίχως να πάρουν πίσω τίποτα, γιατί δεν προβλεπόταν, ή πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωσαν για την υποβολή αιτήσεων και αγωγών.

Αυτό τους λέμε και σήμερα. Τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία λειτουργούν… με το αζημίωτο. Ο δρόμος για τους συνταξιούχους είναι η συσπείρωση στα σωματεία τους, η συμμετοχή στους αγώνες. Μέσα από την πάλη να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, αλλά και την εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων που είναι ευνοϊκές για τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Πρέπει μάλιστα να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα, όσο αυτό είναι δυνατό σε μια συνέντευξη, για να φανεί καθαρά αυτός ο ατελείωτος λαβύρινθος στον οποίο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους συνταξιούχους: Δεν θα πάρει πίσω χρήματα ένας συνταξιούχος που έχει υποβάλει αίτηση. Για να τα διεκδικήσει, στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει αγωγή, αν η αγωγή εκδικαστεί τα κρατικά όργανα προσφεύγουν σε έφεση μέχρι να τελεσιδικήσει και όταν αυτό γίνει μετά από πολλά χρόνια, αν η απόφαση είναι θετική, έρχεται η τότε κυβέρνηση και λέει ότι δεν την εφαρμόζω γιατί τα δημοσιονομικά μου δεν μου το επιτρέπουν, και νομοθετεί αρνητικά!

Παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνη του 2015, που έχει αποφασίσει να δίνονται κανονικά τα δώρα μας, και οι παρακρατήσεις των νόμων 4093 και 4051/12, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν την εφαρμόζει. Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί είχαν την εξής συμπεριφορά για τους δικούς τους λόγους σε πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις: Δεν άσκησαν έφεση σε πρωτόδικη απόφαση το 2013 που αφορούσε δύο ή τρεις συνταξιούχους του Δημοσίου και τους έδωσαν κάποια χρήματα. Ακόμα, υπήρξε ανάλογη πρωτόδικη απόφαση για συνταξιούχο του ΝΑΤ και άλλους συνταξιούχους, που αρχικά τους έδωσε τα χρήματα, αλλά στη συνέχεια έκανε έφεση και τους τα πήρε πίσω. Επίσης δεν άσκησε έφεση σε αντίστοιχη απόφαση για δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η απόφαση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, να γίνεται έφεση, και που σημαίνει ότι για να τελεσιδικήσουν, υπάρχει μπροστά μια επίπονη μακροχρόνια διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποφάσεις «σταγόνα στον ωκεανό», όταν υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που οι συντάξεις τους λεηλατήθηκαν. Αρα το ζήτημα και της εφαρμογής και των δικαστικών αποφάσεων είναι θέμα πολιτικό και όχι δικαστικό. Και τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με μαζικούς αγώνες. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι συνάδελφοι, πέρα από το αν κάνουν μια αίτηση ή μια αγωγή από το δίκιο που τους πνίγει. Να γράφονται στα σωματεία τους και να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες.

Από ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα ζητήματα αυτά. Οι συνάδελφοι αυτοί να σκεφτούν ότι, αν με τον ίδιο τρόπο κατέβαιναν στον δρόμο, η πίεση προς την κυβέρνηση για πολιτική λύση θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή, οι κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!».

Πηγή: http://anasigrotisi.blogspot.com

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης

Η αίτηση αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε. (Σημείωση: η ενέργεια αυτή δεν θα μεταβάλλει τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας στο Μητρώο Ασφαλισμένων ΕΦΚΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Ατομικά στοιχεία)

Η αίτηση απευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.
Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

  • Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.
  • Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών.

Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας. Ειδικότερα, στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, με την ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018 (αν τις γνωρίζουν), αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους. “ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ”.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά και διατίθεται προς εκτύπωση.

Να σημειωθεί ότι στην αίτηση δεν υπάρχει η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων.