Αναταραχή στις αγορές εξαιτίας της κρίσης στην Τουρκία – Χαμηλό έτους για το Ευρώ

Αναταραχή επικρατεί και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επιδεινούμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή σήμερα υποχώρησε έως και 12%, στη συνέχεια ανέκαμψε σημειώνοντας πτώση κατά 7%.

Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία.

Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου. Ειδικότερα, το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάριο, σε χαμηλό 13 μηνών, πριν ανακάμψει σημειώνοντας πτώση 0,32% στο 1,1376 δολάριο στις 14:37 το μεσημέρι της Δευτέρας 13-8-2018. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Το δολάριο, που έχει σημειώσει ράλι από τότε που η κρίση της τουρκικής λίρας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 96,463 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 110,265 αφού νωρίτερα ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 110,11. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά μισό τοις εκατό στο 1,1288 δολάριο.

Ο υπ. Οικονομικών δηλώνει ότι εκτιμά τη στήριξη σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ επαίνεσε σήμερα Γερμανό υπουργό, ο οποίος επέκρινε την επιβολή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, και δήλωσε ότι η υποστήριξη της διπλωματίας θα ενισχύει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στις σχέσεις με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλμπαϊράκ ανήρτησε τα σχόλιά του στο Twitter απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δασμοί και οι πολιτικές κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν.