Ανησυχία στη Ευρώπη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Ανεβαίνει η ανησυχία στη Ευρώπη και στις αγορές απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ, που αναμένει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ακροδεξιών/λαϊκιστών.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.

Ακόμη περισσότερο που Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική ανάκαμψης που θα αυξήσει τις δαπάνες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους και νέα κρίση της ευρωζώνης.

«Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ναι», παραδέχθηκε σήμερα πριν από την έναρξη υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

Το ευρώ παρέμενε σήμερα υπό πίεσιν απέναντι στο δολάριο, αφού έφθασε χθες στο χαμηλότερό του επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.
Χθες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά ,152%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στις 186 μονάδες (+55μονάδες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Ομως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

Εκτός Ρώμης «για δουλειές» σήμερα ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα νέες διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι να ορίσει τον Τζουσέπε Κόντε, έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό νομικό, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η άρνησή του θα σήμαινε την προκήρυξη εκλογών.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του καθηγητή Νομικής Τζουσέπε Κόντε, για την πρωθυπουργία.

Όπως αναφέρει ο τύπος, ο Ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή την φορά, δε, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού, και μετά ανακοίνωσαν στον ιταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματταρέλλα.
Σύμφωνα με ό,τι διαρρέεται, ο ιταλός πρόεδρος με καταγωγή από την Σικελία θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Ματτέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματταρέλλα τόνισε και πάλι ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σήμερα, δε, έφτασε και μια νέα προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά από την Ελλάδα».