Ανθρωπιστική καταστροφή στη Λέσβο

Ρεπορτάζ από τη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung. Σ’ αυτό η δημοσιογράφος περιγράφει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο: “Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

‘Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή’, λέει ο Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι’ αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί. […]

Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον ‘ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων’. Καθ’ ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από το καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες”.

Πηγή: Deutsche Welle