Απάντηση ΑΣΕΠ για τα περί πρόσβασης υπουργών σε φακέλους

Απάντηση σε δημοσιεύματα, ύστερα από καταγγελία της ΝΔ, σχετικά με παρέμβαση τεσσάρων υπουργών στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων διοικητικών γραμματέων των υπουργείων, δίνει το ΑΣΕΠ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Α.Σ.Ε.Π., κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων εκάστης πρόσκλησης, διαβίβαζε στον Πρόεδρο του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.) πίνακες με τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία επιλογής βάσει των οικείων προσκλήσεων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην αίτηση συμμετοχής τους, κοινοποιώντας αρχικά τέτοιους πίνακες σε τέσσερεις (4), κατά περίπτωση αρμοδίους, Υπουργούς ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημά τους. Ακολούθως, το Α.Σ.Ε.Π., μετά από επανεκτίμηση του όλου ρυθμιστικού πλαισίου του θέματος, κοινοποίησε στους υπόλοιπους Υπουργούς το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο των συμμετασχόντων στην διαδικασία επιλογής με βάση την οικεία πρόσκληση των κατ’ ιδίαν Υπουργών.

Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία και προσόντα όσων εκ των υποψηφίων στις εν θέματι διαδικασίες προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο τηρείται, ήδη από τον Ιούλιο του έτους 2016, ηλεκτρονικά από το Α.Σ.Ε.Π. και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του (άρθρο 1 Ν.4369/2016).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα προσόντα των υποψηφίων που περιέχονται στους ως άνω πίνακες δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και αξιολόγηση από το Α.Σ.Ε.Π. καθόσον αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ε.Σ.Ε.Δ.

Ενόψει των ανωτέρω, προκύπτει ότι ουδέποτε το Α.Σ.Ε.Π. απέστειλε φακέλους υποψηφίων της εν λόγω διαδικασίας σε οποιονδήποτε τρίτο.

Τα προαναφερόμενα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 8945/2018/1/2018/23-4-2018 έγγραφο του Α.Σ.Ε.Π., στην αρμόδια Υπουργό, στο πλαίσιο της διαδικασίας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

H καταγγελία της ΝΔ

Χθες ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς κατήγγειλε ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και πήραν παρανόμως φακέλους υποψηφίων γραμματέων υπουργείων.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Έμελλε να το δούμε και αυτό: οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και μήνες επιδιώκουν με φωτογραφικό τρόπο να διορίσουν τα δικά τους παιδιά ως γραμματείς και της επόμενης κυβέρνησης, ζήτησαν και πήραν παρανόμως από το ΑΣΕΠ τους φακέλους των συνυποψηφίων τους.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει στα χέρια της τις αποδείξεις της παρανομίας. Καλούμε την αρμόδια υπουργό, κυρία Όλγα Γεροβασίλη να πάψει να κρύβεται και να καταργήσει μόνη της αυτήν τη διαδικασία-παρωδία», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.