Από τη Goldmann Sachs στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Τοποθέτηση-έκπληξη από τον Όλαφ Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών: υφυπουργός ο Γιεργκ Κούκις, ηγετικό στέλεχος της Goldmann Sachs. Έκπληξη και η επιστροφή του Βέρνερ Γκάτσερ, άλλοτε συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο “αρχιτέκτονας του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού” στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια. Πρόκειται για τον Βέρνερ Γκάτσερ, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση Σόιμπλε για να αναλάβει, στις αρχές της χρονιάς, επιτελική θέση στους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Αλλά τώρα ο 59χρονος Γκάτσερ επιστρέφει, με νέο πολιτικό προϊστάμενο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, στο περιθώριο συνόδου του G20 στο Μπουένος Άιρες, στην οποία συμμετείχε και ο Σολτς.

Ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε και μία ακόμη-τοποθέτηση έκπληξη: θέση υφυπουργού αναλαμβάνει ο Γιεργκ Κούκις, ένας από τους δύο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της επενδυτικής τράπεζας Goldmann Sachs. Η είδηση προκαλεί αντιδράσεις. Στελέχη της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) εκφράζουν ανησυχίες για το αν ο Κούκις θα επιδείξει πράγματι την ανεξαρτησία που απαιτείται για να ασκήσει αμερόληπτα τα καθήκοντά του ή απλώς θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τραπεζικού κλάδου στο υπουργικό συμβούλιο. Πάντως ο Kούκις είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ως ηγετικό στέλεχος της σοσιαλδημοκρατικής νεολαίας (Jusos), η οποία είναι γνωστή για τις ριζοσπαστικές, αριστερές θέσεις της.

Μετράει η “εμπειρία”…

Τί λέει για όλα αυτά ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς; Από το Μπουένος Άιρες ο νέος υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι είναι ευτυχής που έχει συγκεντρώσει μία “καλή ομάδα συνεργατών” και ότι σημασία έχει να πλαισιώνεται κανείς από συνεργάτες με πολλά και διαφορετικά προσόντα και ειδικότητες. Η επιλογή του Κούκις συνεπάγεται προφανώς την αποχώρηση του Τόμας Στέφεν, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα του υπουργείου και συνοδεύει τον Σολτς στη σύνοδο του G20. Υπέρ του νέου υφυπουργού τοποθετείται ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, λέγοντας ότι “η εργασιακή εμπειρία δεν βλάπτει” και ότι θεωρεί δεδομένη την ανεξαρτησία του Κούκις κατά την άσκηση των νέων καθηκόντων του.

Όσο για τον σοσιαλδημοκράτη Γκάτσερ, είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, στην περίοδο 2005-2017. Αρχικά συνεργάστηκε με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ στην κορυφή του υπουργείου, αλλά παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η παραμονή θεωρείται απόδειξη της εξαιρετικής τεχνοκρατικής κατάρτισης του Γκάτσερ, ο οποίος, συνεργαζόμενος με τον Σόιμπλε, είχε καταρτίσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά από 45 χρόνια. Στα τέλη του 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όλα έδειχναν κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους και ο Γκάτσερ αναζήτησε αλλού επαγγελματική στέγη. Όμως τα πράγματα άλλαξαν, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες τελικά συμφώνησαν σε μία επανέκδοση του “μεγάλου συνασπισμού” και ο περιζήτητος υφυπουργός αποχωρεί από τους γερμανικούς σιδηροδρόμους προτού καλά-καλά εγκατασταθεί στο γραφείο του.