Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους

Μήνυμα στους συνταξιούχους ότι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν αναδρομικά όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2012 καθώς το δημόσιο έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό έστειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», στους 88,6.

Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ναι μεν το Μονομελές Πρωτοδικείο έχει δικαιώσει ορισμένους συνταξιούχους που προσέφυγαν, όμως η κυβέρνηση έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό και θα κερδίσει τη δίκη. Και αυτό γιατί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό και πάνω στον οποίο βασίστηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές στις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ. το έτος», ανέφερε η υπουργός.

«Όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, είπε ότι, εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Από 1/1/2019, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες, από το 18% στο 12%. Θα έχουν, δηλαδή, μία μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. «Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από το νόμο για όλους, δηλαδή, τα 64,5 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017», εξήγησε.

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019, η υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο – ότι, δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, αυτό το σκέλος έχει κλείσει. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως, και αυτό έχει κλείσει. Αυτήν τη στιγμή, συζητάμε το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς».