Βενιζέλος για Novartis: «Άθλια συκοφαντία» και επικίνδυνη γελοιότητα

Να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων της Novartis και να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε τις αξιολογικές του κρίσεις για την υπόθεση σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατόπιν της ανακοίνωσης στην Ολομέλεια διαβίβασης της δικογραφίας για την υπόθεση στην Βουλή, καταγγέλλει “άθλια συκοφαντία” και “επικίνδυνη γελοιότητα” εκ μέρους της κυβέρνησης, “που επαναφέρει την πολιτική ζωή στα pampers του 1989”.

Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος διάβασε τη δικογραφία της Novartis, η οποία φυλάσσεται στην αίθουσα 131 της Βουλής και ισχυρίστηκε ότι οι μοναδικές ουσιώδεις καταθέσεις είναι εκείνες από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, “των οποίων όλα τα χαρακτηριστικά είναι αλλοιωμένα” και που μιλούν για δωροδοκία πολιτικών προσώπων από τον επικεφαλής της Novartis.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην δικογραφία ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, έκανε λόγο για “κυνική συκοφαντία”, για “βουνό άθλιας συκοφαντίας που καταρρέει”, για «δημοκρατικά επικίνδυνη γελοιότητα» και προσέθεσε αναφορικώς με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ότι πρόκειται για ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που «ξεφτιλίζουν το κράτος δικαίου». «Είναι αδιανόητο. Πρόκειται για προσβολή της λογικής και της αλήθειας. Η όλη υπόθεση αποτελεί μια «παράσταση που μας γυρνάει πίσω στο 1989 στην εποχή του Μαμανέα και των Pampers», είπε χαρακτηριστικά και επίσης έκανε λόγο για “θεσμικά καλαμπούρια” συμπληρώνοντας πως με τη «θεωρία των pampers» κατηγορείται όλο το πολιτικό σύστημα. “Πρόκειται για εξευτελιστική διαδικασία για την Βουλή. Χωρίς καμία τεκμηρίωση οι άνθρωποι λένε διάφορα. Ότι υπουργοί έπαιρναν μαύρα λεφτά ή μέσω εταιριών ή σε βαλίτσες, ενώ όσοι μάρτυρες καταθέτουν επωνύμως, λένε ότι “δεν έχουν ιδέα τί γινόταν”.

“Είναι προσβολή της λογικής. Προσβολή της αλήθειας. Μια παράσταση που μας γυρίζει στο ’89. Είναι βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να εμφανίζεται κάποιος κατηγορούμενος, πρωθυπουργός, υπουργός, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και να μην ξέρουμε ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας. Έχουμε εγκληματική οργάνωση 17 Νοέμβρη;” σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να αρθεί το καθεστώς προστασίας των τριών μαρτύρων και να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα καλέσει στη συνέχεια τους προστατευόμενους μάρτυρες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην είσοδο της Βουλής μετά την εξέταση του φακέλου σχετικά με την υπόθεση Novartis, έχει ως εξής:

“Εξέτασα τον φάκελο που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία στη Βουλή.

Τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού, είναι μόνον τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, «προστατευομένων» μαρτύρων.

Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Διαχρονικά, επί δεκαετίες ολόκληρες. Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.

Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την ύπαρξη “βαλιτσών και χιλιάδων ευρώ”, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: “Όλη η λογική αυτή του 1989 μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες”.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν είναι πια κράτος δικαίου

Για επανάληψη της ιστορίας του 1989 με τα πάμπερς, τα οποία όμως τώρα είναι βρεγμένα και δύσοσμα και τα έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση Τσίπρα μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανέφερε ότι οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων δόθηκαν τις τελευταίες 45 ημέρες ενώ αυτή η ιστορία σερνόταν από τα κυβερνητικά στελέχη τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες αφού δεν πρόκειται ούτε για υποθέσεις δολοφονίας ούτε για εμπόριο ναρκωτικών. Διερωτήθηκε ποιός τους έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους. Είναι αδύνατον, είπε, να δεχτεί η Βουλή να προχωρήσει τις διαδικασίες αν οι τρεις αυτοί μάρτυρες δεν υποστούν την βάσανο της εξέτασης από τη Βουλή.

Τόνισε μάλιστα ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν θα μείνουν για πάντα στη σκιά. Αφού υπογράμμισε ότι με τους υπουργούς θα ασχοληθεί η επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές, τόνισε με έμφαση ότι τώρα ο ίδιος θα ασχοληθεί με τους συκοφάντες ψευδομάρτυρες και τους ηθικούς αυτουργούς εντός κι εκτός της Δικαιοσύνης.

Υποστήριξε επίσης ότι από την Αμερική δεν ήλθε κανένα στοιχείο που να εμπλέκει πολιτικούς. Μίλησε επίσης για σκηνικό οχετού που έχει στηθεί με τη συνεργασία και των δικαστικών αρχών. Η Ελλάδα είπε δεν είναι πια κράτος δικαίου.