Βερολίνο για συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ: Πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερωνόταν τακτικά τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους δύο πρωθυπουργούς, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οι προσπάθειες του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τον ρόλο του Βερολίνου στην προσπάθεια επίτευξης της συμφωνίας.

«Τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν σίγουρα οι προσπάθειες του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερωνόταν τακτικά και από τις δύο πλευρές σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Η καγκελάριος ήταν συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις και μίλησε επανειλημμένα και με τους δύο πρωθυπουργούς, τόσο με τον κ. Ζάεφ από τη “μακεδονική” όσο και με τον κ. Τσίπρα από την ελληνική πλευρά, τελευταία φορά στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο πιθανή θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια και για αυτό ακριβώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα καταστεί εφικτό να υπογραφεί πολύ σύντομα και ότι θα τύχει ανάλογης υποστήριξης και στις δύο πλευρές. «Πρώτα πρέπει να γίνει η υπογραφή, μετά ακολουθεί στις δύο χώρες η κοινοβουλευτική επικύρωση, μετά πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με ένα δημοψήφισμα -και αυτό θα συμπέσει πιθανώς με νέες εκλογές. Δεν θέλω να αξιολογήσω πόσο υψηλά είναι αυτά τα εμπόδια, μπορώ μόνο να πω ξεκάθαρα ότι χαιρόμαστε που υπήρξε κατάληξη σε αυτή τη συμφωνία μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε τώρα ότι οι δυο πλευρές θα αξιοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτή την συμφωνία, η οποία μπορεί να σημαίνει μια ιστορική πρόοδο για τις δυο πλευρές», επανέλαβε ο κ. Ζάιμπερτ.