Η Βρετανία ζητά μεταβατική περίοδο 2 ετών για το Brexit

Η Βρετανία συνεχίζει να επιθυμεί μια μεταβατική φάση περίπου δύο ετών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη 21-2-2018 κυβερνητική πηγή, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης για το Brexit.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θέλει η μεταβατική φάση του Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία η οποία θα συμπέσει με τη λήξη του τρέχοντος επταετούς δημοσιονομικού κύκλου της ΕΕ.

«Η ΕΕ θέλει μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών, θέλουμε μια περίοδο περίπου 24 μηνών», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει στο παρελθόν αποκλείσει το ενδεχόμενο η μεταβατική φάση να παραταθεί πέραν της διετούς περιόδου.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικό έγγραφο, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης μεταβατικής περιόδου για το Brexit, υποδηλώνοντας ότι μια τέτοια περίοδος θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται για να συμφωνηθεί μια νέα σχέση.

Η Τερέζα Μέι θέλει οι Ευρωπαίοι πολίτες να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι θέλει όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στη Βρετανία να παραμείνουν μετά το Brexit το 2019 και υποσχέθηκε ένα εξορθολογισμένο σύστημα καταγγραφής τους που θα επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα.

«Έχουν τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας, γι’ αυτό το λόγο θέλουμε αυτοί και οι οικογένειές τους να παραμείνουν. Είμαι απολύτως σαφής ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Θα είναι ένα ψηφιακό σύστημα, θα είναι εξορθολογισμένο, θα είναι φιλικό προς τον χρήστη και θα διασφαλίζει ότι θα πρόκειται για την όσο το δυνατόν πιο απλή και εύκολη διαδικασία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες».