Ο Ελπιδοφόρος νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ο Ελπιδοφόρος εξελέγη χθες Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.  Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου στις 4-5-2019, το Οικουμενικό Πατριαρχείο γνωστοποίησε την υποβολή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε την παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο που συνήλθε κατά την τακτική συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα. Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε αρνηθεί να παραιτηθεί όπως τον έχει καλέσει τους προηγούμενους μήνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζητώντας ο ίδιος να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Το καλοκαίρι του 2017, διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.