Νέες εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων για το Αιγαίο

Η «θεωρία των γκρίζων ζωνών» παραμένει αναλλοίωτη αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και υποστηρίζει ότι «η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε ολόκληρο ελληνική θάλασσα».

Για το θέμα των δύο φυλακισμένων Ελλήνων αξιωματικών υπογραμμίζει ότι «είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση», εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία.

Εξάλλου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ασκήσεων στην Αττάλεια, αναφέρθηκε στο Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά:

«Λέμε με ειλικρίνεια ότι επιθυμούμε στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων, με σεβασμό στις διμερείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και το ναυτικό δίκαιο να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας. Αλλά ως μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πιστεύουμε ότι αν υπάρξει καθήκον στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το πραγματοποιούμε για την πατρίδα και το έθνος μας δίχως δισταγμό. Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμό».

Και πρόσθεσε:

«Το βασικό είναι οι καλές γειτονικές σχέσεις, η φιλία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τις θέσεις μας σε αυτά τα θέματα τις διατυπώνουμε στους κατάλληλους τόπους και τον κατάλληλο χρόνο. Πάντα λέμε ότι εάν δεν λειτουργήσει ο διάλογος και η συνεργασία θα χρησιμοποιήσουμε τις αρμοδιότητές (δικαιώματά) μας, χωρίς δισταγμό».

«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η Άγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις αυτές δεν πτοούν την Ελλάδα. Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι επιτελείς της Άγκυρας ότι με τη στάση τους απομονώνουν τη χώρα τους από την Ευρώπη, την καθιστούν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και προβληματικό γείτονα για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου».