Επίθεση Στουρνάρα στον ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Novartis – Απάντηση Κούλογλου

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συκοφάντησε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis για κομματικές σκοπιμότητες, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ως φαινόμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας κατέδειξε ο κ. Στουρνάρας την παραπομπή ως κατηγορούμενων στη Βουλή δέκα επιλεγμένων πολιτικών προσώπων, με ασυνάρτητες μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων “υποκείμενων σε πιέσεις και εκβιασμούς” και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορώντας ότι επιλέγοντας των κατασυκοφάντηση έπληξε τελικώς την ίδια την χώρα και την Δημοκρατία.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με “ασυνάρτητες μαρτυρίες” τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται δέκα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα ζήτησε για να μην πληγεί περαιτέρω το κράτος Δικαίου, να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί “αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν”, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί “αυτού του εκτρώματος”.

Όπως είπε, επίσης, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε. Εκτίμησε ότι το αρνήθηκε, “κατά την άποψή μου, το αρνήθηκε”, παρά την περί του αντιθέτου ρητή συνταγματική επιταγή, για τρεις λόγους:

-Πρώτον, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας.

-Δεύτερον, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η Επιτροπή “ένιψε τας χείρας της” επειδή εκτιμήθηκε ότι η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη.

-Τρίτον, επισήμανε ότι αυτό συνέβη, επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και “μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση”.

Κούλογλου σε Στουρνάρα: Αν θεωρείτε την ερώτηση δυσφήμιση, να ετοιμάζεστε για πιο δύσκολα

Σε απάντηση των όσων ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο κ. Στουρνάρας για την ερώτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι όταν έκανε την ερώτηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοούσε για την φερόμενη εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Στουρνάρας μπέρδεψε τις αρμοδιότητές του, τον νυν και τον προηγούμενο ρόλο του, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος την «απολογητική» του ομιλία για το σκάνδαλο Novartis στην Βουλή των Ελλήνων σημείωσε ο κ. Κούλογλου και συνέχισε: Άλλωστε υπεράσπιση της πατρίδας δεν σημαίνει ακριβώς να επιμένεις δημοσίως για πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος των μνημονίων – πράγμα που σημαίνει συνέχισή τους – ενάντια στα σχέδια της εκλεγμένης κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν, όπως πανηγυρικά επιβεβαίωσε πρόσφατα ο κ. Γιούνκερ αποδοκιμάζοντας εμφανώς τον κ. Στουρνάρα.

Απευθυνόμενος στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας τόνισε ότι στο ευρωκοινοβούλιο “οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν αποκαλούνται «κουκουλοφόροι» όπως επιμένει να τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, αλλά θεωρούνται ήρωες γιατί χάρη σε αυτούς αποκαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας”.

Τέλος, σημείωσε πως “καθήκον και των ευρωβουλευτών είναι προστατεύσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τρίτες δυνάμεις εκτός Ευρώπης, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν σκάνδαλα για να τους υπονομεύσουν. Αν ο κ. Στουρνάρας θεωρεί δυσφήμιση μια απλή ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, καλό θα είναι να ετοιμάζεται για πολύ πιο δύσκολα”.