Ερώτηση 23 βουλευτών της ΝΔ για τον Πρόεδρο της ΔΕΗ

Εξηγήσεις για τη διατήρηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, στη θέση του, ζητούν, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 23 βουλευτές της ΝΔ. Όπως ειδικότερα αναφέρουν, “σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ”, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» και οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι “οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη”.

“Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν”, παρατηρούν οι βουλευτές της ΝΔ

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν η υπόθεση ήταν γνωστή όταν ανανεώθηκε η θητεία του Προέδρου της ΔΕΗ, αν ο υπουργός και η κυβέρνηση συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ και ακόμα αν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ , θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ για συγκάλυψη εκβιασμών και δωροδοκίας υπαλλήλου

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του. Οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, ανανεώθηκε η τριετής θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η πρόταση έγινε από το Δημόσιο που ελέγχει το 51% της επιχείρησης. Η πρόταση είχε επίσης και την έγκριση του Υπερταμείου όπως προβλέπεται, με δεδομένο ότι εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ.

Το ζήτημα που τίθεται είναι ηθικό για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την τύχη της εταιρείας η οποία έχει την ευθύνη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και ουσιαστικό αφού σε μια πιθανή καταδίκη του σε ανώτερο δικαστικό βαθμό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια αλλά και σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εξαιτίας της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Γνώριζε η κυβέρνηση τις κατηγορίες για συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων, που βαραίνουν τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, όταν ανανέωνε τη θητεία του για ακόμη τρία χρόνια;

2.Αν ναι, τότε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αποδέχονται και συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνεται η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της;

3.Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την συνέχιση της θητείας του Προέδρου; Θα εξακολουθήσει το συγκεκριμένο στέλεχος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της και να διοικεί την εταιρεία;

4.Πόσο ουσιαστικός είναι ο εποπτεύων ρόλος του Υπερταμείου; Πραγματοποιείται κάποιου είδους αξιολόγηση προκειμένου να συμφωνήσουν σε ανάλογες τοποθετήσεις στελεχών; Με ποια κριτήρια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της ΔΕΗ;