ΕΦΚΑ: 6 στους 10 πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2017

Έξι στους 10 ασφαλισμένους, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες,  πλήρωσαν τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για το μήνα Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Τρίτη 4 Απριλίου 2017 ο ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου 2017 έληξε η προθεσμία καταβολής εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, για τον Ιανουάριο 2017, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Από την επεξεργασία των πληρωμών προκύπτει ότι η ταμειακή εισπραξιμότητα ανέρχεται στο 64%.

Η διοίκηση θωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εύλογα επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις. «Η διαρκής προσπάθεια του προσωπικού για επιτάχυνση των διαδικασιών και επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν, σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των ασφαλισμένων, εγγυώνται την περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας», σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ.

Πετρόπουλος: Ο ΕΦΚΑ άρχισε να αποδίδει

«Δεν είναι έκπληξη, είχαμε προετοιμάσει αναλυτικά το σχέδιο για την καλύτερη είσπραξη εισφορών», σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, για το πλεόνασμα που επετεύχθη το πρώτο δίμηνο φέτος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Όπως είπε, «το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα έσοδα του ΕΦΚΑ ήταν 4,976 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 4,935 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο μήνα δεν έχουν εισπραχθεί όλες οι εισφορές», λόγω παράτασης έως τις 13 Απριλίου, κι έτσι «θα πάμε πολύ καλύτερα».

Πλέον, όπως τόνισε, «το 80% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά και οι αγρότες κατά το 90% του αγροτικού πληθυσμού, μαζί με κτηνοτρόφους και αλιείς, καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα καταβολής από περισσότερους και οδηγεί σε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια αντιμετώπισε τα πιο εκρηκτικά και άμεσα προβλήματα το πρώτο διάστημα, με την ανθρωπιστική κρίση, και, ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε αναπτυξιακά ζητήματα, αυτά θέλουν χρόνο, για να αποδώσουν… Ο ΕΦΚΑ άρχισε να αποδίδει», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος. «Καλύπτουμε τις συντάξεις, πληρώνουμε τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά πλήρως. Για πρώτη φορά, το 2016, εξοφλούνται όλα και μένει και πλεόνασμα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ ? δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.