Προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο καρκίνο;

Η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων. Όμως, ο αντίλογος από άλλους επιστήμονες είναι αφενός πώς ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια, μπορεί να μην έχει την ίδια επίπτωση στους ανθρώπους, κάτι που έχει φανεί και σε άλλες έρευνες με ζώα. Αφετέρου, ότι ακόμη κι αν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, το άτμισμα παραμένει λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.[Δείτε στο τέλος του άρθρου το video που έκανε χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ να κόψουν το κάπνισμα]. ηλεκτρονικο τσιγαρο καρκινος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής Μουν-σονγκ Τανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι διαπίστωσαν βλάβες τόσο στο ίδιο το DNA των ποντικιών, όσο και στην ικανότητα του DNA να αυτο-επιδιορθώνει αυτές τις γενετικές βλάβες, προτού εξελιχθούν σε καρκινικές.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από νέες μελέτες, σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τον δικό τους κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο δρ Ρόι Χερμπστ, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Γιέηλ (Yale).

Η δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου των παραδοσιακών τσιγάρων οφείλεται κυρίως στις άλλες ουσίες που περιέχουν και όχι στη νικοτίνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική αλλά όχι καρκινογόνος. Όμως η νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να «πυροδοτήσουν» καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων.

«Είναι η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι η ίδια η νικοτίνη μπορεί να είναι καρκινογόνος. Είναι κάτι ασφαλώς ανησυχητικό, που σίγουρα κάνει κάποιον να διστάσει στο να διαβεβαιώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε ο Χερμπστ.

Οι ερευνητές εξέθεσαν στο εργαστήριό τους επί τρεις μήνες (ένα τρίωρο καθημερινά για πέντε μέρες την εβδομάδα) πειραματόζωα σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου, που περιείχε νικοτίνη σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα μιλιγκράμ ανά χιλιοστόλιτρο ατμού).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά το τρίμηνο βλάβες στο DNA των τρωκτικών στην καρδιά, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη τους. Τις ίδιες γενετικές βλάβες βρήκαν και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από πνεύμονες και ουροδόχο κύστη, που εκτέθηκαν επίσης στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη, με συνέπεια να μετατρέπονται ευκολότερα σε καρκινικά.
Θα ακολουθήσει μια πιο μακρόχρονη μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως τα πειραματόζωα που εκτίθενται για καιρό στο άτμισμα με νικοτίνη, τελικά αναπτύσσουν καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στο κρίσιμο ερώτημα αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό, ο Τανγκ δήλωσε αδυναμία να δώσει βέβαιη απάντηση. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
‘Αλλοι επιστήμονες τόνισαν ότι το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί μέσω μιας έρευνας που θα εκθέσει πειραματόζωα τόσο σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και σε καπνό παραδοσιακού τσιγάρου, για να συγκριθούν οι επιπτώσεις.

«Φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μικρότερο κίνδυνο από τα παραδοσιακά. Αλλά πόσο μικρότερο, αυτό είναι άγνωστο», δήλωσε ο δρ ‘Αντονι ‘Αλμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα.

Αν επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δυνητικά καρκινογόνα (κάτι που όμως μπορεί να πάρει χρόνια), τότε, όπως είπε ο Χερμπστ, θα αυξηθούν οι δημόσιες πιέσεις να μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης που περιέχουν και να αυξηθούν οι περιορισμοί στη χρήση τους.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει τα ευρήματα περίπου 800 ερευνών, συμπέρανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν το δρόμο για να καπνίσουν οι έφηβοι στη συνέχεια παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά από την άλλη φαίνεται να βοηθούν τους ενήλικους να κόψουν το κάπνισμα. Η μελέτη εκτίμησε ότι πιθανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά επεσήμανε ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία.

«Η νέα μελέτη δεν δείχνει τίποτε απολύτως για τους κινδύνους του ατμίσματος, δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο» δήλωσε ο Πίτερ Χάγιεκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». «Πρόκειται για άλλον έναν από τους πολλούς ψευτο-συναγερμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους να στραφούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, κάτι που αναμφίβολα θα τους ωφελήσει. Η καλύτερη εκτίμηση έως τώρα είναι ότι το άτμισμα, στη χειρότερη περίπτωση, έχει μόνο το 5% των κινδύνων του καπνίσματος» πρόσθεσε.

Από τις χιλιάδες χημικές ουσίες του παραδοσιακού τσιγάρου, τουλάχιστον 70 είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχει πολύ λιγότερες τέτοιες τοξικές ουσίες, ενώ συχνά περιέχει μόνο νικοτίνη. Όμως κατά πόσο από μόνη της η νικοτίνη είναι καρκινογόνος, περί αυτού η διεθνής επιστημονική κοινότητα, όπως φαίνεται, θέλει χρόνο, εωσότου συμφωνήσει σε μια ετυμηγορία.

Εως 15 φορές πιο καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) θεωρούνται ευρέως λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, όμως μία έρευνα ανατρέπει αυτή την άποψη. Παλιαότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015 στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ατμοποιητές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά άτμισης (ή υγρά αναπλήρωσης) που περιέχουν νικοτίνη, παρήγαγαν έναν τύπο φορμαλδεΰδης, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανιχνευθει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθιστώντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την εν λόγω ουσία 5 με 15 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 60 γνωστών καρκινογόνων. Αλλά οι επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση τους παραμένουν άγνωστες και η νέα αυτή μελέτη συμφωνεί με δύο άλλες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι και εντόπισαν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη ως υποπροϊόν του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έφθασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα περίπου το 2008 κι έχουν εξελιχθεί σε μία επιχείρηση ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Η ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που έχουν προβληθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό με γεύση, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, δημιουργώντας έναν ατμό που εισπνέεται. Η αγγλική λέξη για το «ρούφηγμα» (vape) του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκε από τα Λεξικά της Οξφόρδης ως η πιο χαρακτηριστική νέα λέξη του έτους.

Όμως οι ερευνητές που μελέτησαν αυτά τα τσιγάρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, βρήκαν στον ατμό αρκετών ηλεκτρονικών τσιγάρων μερικές καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη*, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων. «Σε ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου η (ερευνητική) ομάδα βρήκε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών από ό,τι σε ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε τον Νοέμβριο του 2014 ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα. Όπως είπε, φαίνεται ότι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

* Η πιο γνωστή χρήση της φορμαλδεΰδης είναι για αποστείρωση και προσωρινή συντήρηση των πτωμάτων. Εξαιτίας της τοξικότητας της φορμαλδεΰδης και των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτήν, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από άλλα λιγότερο επικίνδυνα συντηρητικά.

Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Ναόκι Κουνουγκίτα υπέβαλε τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τα αβλαβή προϊόντα που ο πολύς κόσμος νομίζει. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ορισμένοι κατασκευαστές πουλάνε τέτοια προϊόντα για διπλή χρήση (μαζί με καπνό) ή ως προθάλαμο (καπνίσματος) για τους νέους», προειδοποίησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα των εγκύων γυναικών. Ζήτησε επίσης να απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ύποπτες για καρκινογόνες ουσίες

Οι ατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με ημερομηνία δημοσίευσης 8 Νοεμβρίου 2016. Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης “Environmental Science & Technology” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση.

Διαπιστώθηκε, στα τσιγάρα με γεύση, η παρουσία φορμαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών σε υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.

«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή (σ.σ. ατμιστή) σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Κίλστοφ.

Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.6b05145

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 νέοι, που ποτέ δεν είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι.

Οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα συνδυασμό τοξικών χημικών ουσιών και αερίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη, οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων αντιτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα μόνο χρόνια, συνεπώς είναι ακόμη αβέβαιη η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην υγεία των χρηστών.

Στο μεταξύ -και όσο μαίνεται η διαμάχη για τα υπέρ και τα κατά- οι καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, που ήδη αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κόψτε το κάπνισμα σήμερα!!!

Μόνη λύση πάντως για να είστε σίγουροί, είναι να το κόψετε «μαχαίρι».
Και αν θέλετε ένα κίνητρο, αυτό είναι η υγεία σας. Δείτε το παρακάτω video που έκανε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα στις ΗΠΑ. Προκαλεί σοκ. Αυτή η διαφήμιση, με τίτλο Συμβουλή από Μια Πρώην Καπνίστρια, προβλήθηκε για μήνες στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και είναι μέρος ολόκληρης καμπάνιας κατά του καπνίσματος, με τον τίτλο Συμβουλές Από Πρώην Καπνιστές.