ΗΠΑ: Βοήθεια 15 δισ. δολ. στους αγρότες από Τραμπ λόγω του εμπορικού πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση αν θα προχωρήσει σε νέα επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της G20, τον επόμενο μήνα.

Η συνάντηση αυτή, στο περιθώριο της συνόδου που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία, θα μπορούσε να είναι παραγωγική, πρόσθεσε.

“Έχουμε πολύ καλή σχέση” με το Πεκίνο, είπε ο Τραμπ. “Ίσως να συμβεί κάτι. Θα συναντηθούμε, όπως γνωρίζετε, στην G20 στην Ιαπωνία και νομίζω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ καρποφόρα συνάντηση”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέπουν στην Κίνα να επωφελείται σε βάρος τους. Είπε επίσης ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε, αίροντας κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί κατά 95%.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα πιθανότατα θα ανταποδώσει στοχοθετώντας τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους αγρότες, στα προϊόντα των οποίων θα επιβληθούν δασμοί εκ μέρους του Πεκίνου. Δεν διευκρίνισε τι είδους “πακέτο βοήθειας” θα είναι αυτό, όμως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντιού δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ζήτησε να συντάξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τη γεωργία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι θα ήταν “μεγάλο λάθος” αν η Τεχεράνη επιχειρήσει να κάνει κάτι σε βάρος των ΗΠΑ μετά την ανάπτυξη ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών Β-52 στην περιοχή.

“Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν. Αν κάνουν οτιδήποτε, θα είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος. Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποφέρουν πολύ”, είπε υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του τελευταίου, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι “εγγυήθηκε την ασφάλεια” της Ουγγαρίας. “Κάνατε καλή δουλειά και διασφαλίσατε την ασφάλεια της χώρας σας”, είπε. “Είναι σκληρός αλλά αξιοσέβαστος”, συνέχισε, αναφερόμενος στον Όρμπαν.